Türk taşımacıların yeni rotası Tekirdağ-Toulon

UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. tarafından Türk taşımacısının geçiş belgesi engelini ortadan kaldırabilmek ve alternatif oluşturmak amacıyla Nisan ayı başında Tekirdağ-Toulon Ro-Ro hattı büyük ilgi gördü. Yoğun ilgiden dolayı, Haziran ayında filoya yepyeni bir gemi daha katılarak, üç gemiyle hizmet verilmeye başlanacak.

Türkiye ile Fransa arasında başlayan Ro-Ro seferi, Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon dolarlık ticaretin geçeceği Modern İpek Yolu'nun önemli kolu durumunda olan yeni hat, hem Avrupa'nın Akdeniz'e açılmasını destekleyecek, hem de Türkiye'nin Tarihi İpek Yolu üzerindeki kilit konumunu güçlendirecek. 

Hattın Batı Avrupa’ya yönelik taşımalarda sağladığı avantajın yanı sıra, Kuzey Afrika’ya ulaşımı da kolaylaştırması, hem taşımacıların, hem de ihracatçıların, Tekirdağ-Toulon hattını tercih etmesine neden oldu. 3 Nisan tarihinden itibaren, iki gemi ile Tekirdağ-Toulon limanları arasında haftada iki kez yapılan seferlerde doluluk oranı giderek artan bir seyir izleyerek, yüzde 40 düzeyinden yüzde 64’lere ulaştı.

Batı Avrupa’ya çalışan Türk taşımacılarının geçiş belgesi gibi sorunlar nedeniyle yıllardır çok sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan UND Deniz Taşımacılığı  A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, “Sektörümüz, büyük bir avantaj sağlayan Tekirdağ-Toulon hattına sahip çıkmıştır. Gemilerimiz daha ilk seferlerinde, beklenenin üzerinde doluluk oranına ulaşmışlardır. Bunun nedeni elbette bu hattın, sağladığı çok önemli tasarrufun yanı sıra, geçilen ülkelerde yaşanan sorunlardır. Bu hat, sadece taşımacılar için değil, aynı zamanda ihracatçımıza da katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, taşımacılarımız sorunsuz ulaşım sağlayabildikleri bu hatta sahip çıkmışlardır. Bu yüzden taleplerin daha da artacağını tahmin ediyorum” dedi.

Haziran’da üçüncü gemi geliyor

Taşımacıların giderek artan ilgisi sonucu Haziran ayında filoya 2010 yapım üçüncü bir gemi daha ilave edecek olan UND Deniz Taşımacılığı A.Ş’de yakın bir zamanda  taşımacıların ortak olacağı bir yapılanmaya da gidilecek. Yasal prosedürün tamamlanmasından sonra, şirket hisselerinin, üyelere satışı gerçekleştirilerek, Tekirdağ-Toulon hattını kullanan taşımacılar hattın sahibi de olacaklar.  

Neden Tekirdağ-Toulon?

Söz konusu hat seçilirken Türk taşımacısının talepleri ve hedef ülkelere olan dış ticaretimiz göz önünde bulunduruldu. Taşıma hattının hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 23.5 milyar dolar ile yüzde 23, ithalatımız içindeki payı ise 22.5 milyar dolar ile yüzde 16 olarak gerçekleşti.  Ro-Ro hattı ile yılda 19-21 bin arasında aracın taşınması hedefleniyor.

Bu ülkelere 2009 yılında yapılan ihracat yaklaşık 58 bin adet araçla taşındı.  Hat ile Türk taşımacısının Afrika ülkelerine de kolay ulaşımı sağlanabilecek. Fransa limanlarından bağlantılı seferlerle Afrika’ya ulaşacak olan Türk taşımacılar, küresel krize rağmen 2009 yılında 15 milyar dolara çıkan bu bölgedeki ticaret hacmini 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta köprü görevi görecek.

Sıra yeni projelerde

Türkiye ekonomisi için önemli bir role sahip olan Türk taşımacılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması, rekabet koşullarının iyileştirilmesi adına birçok çalışma da devam ediyor. UND’nin uzun yıllardır kazandığı deniz taşımacılığı konusundaki deneyimlerini Adriyatik, Karadeniz  ve benzeri yerlerde de kullanarak, ihracatçılara ve taşımacılara alternatifler sunmaya devam edecek. UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. üyelerinden ve kısa süre sonra taşımacıların ortak olacağı yapılanmadan alacağı güç ve destekle, yeni projelerin tasarlanması ve hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.

Editör: TE Bilişim