"Türk taşımacılar Rusya'ya muhtaç kalmadı"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Rusya'nın çıkardığı zorluklar sonrası Orta Asya'ya ulaşmak isteyen Türk taşımacıların, Azerbaycan'dan bu bölgeye geçtiğini belirterek, "Orta Asya'ya ulaşma konusunda Rusya'ya muhtaç kalmadık" dedi.

Nuhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'da uçak krizi sonrasında tüm sınır ve iç gümrüklerde Türk ihracat ürünlerine karşı ortak ve senkronize bir hareket başlatıldığını vurgulayarak, Türk ihraç mallarını taşıyan Türk veya yabancı plakalı araçlara engeller getirildiğini söyledi. "Bunun yanı sıra iç gümrüklerde hiçbir alıcı şirketin mallarını gümrükten çekememesi, buna yabancı sermayeli Alman, Japon, İtalyan, Fransız şirketlerin bile dahil edilmesi, uluslararası ticaret kurallarını hiçe sayan bir tutuma işaret etmektedir" diyen Nuhoğlu, Rusya'nın geçen aydan itibaren Türkiye'ye vize uygulamasını yeniden başlattığını hatırlattı.

Nuhoğlu, yaşanan belirsizlikler nedeniyle Türk sürücülerinin Rusya'ya girip giremeyeceğinin meçhul olduğunu kaydetti. Bu yıl hiçbir Türk sürücüsünün vize alamadığını aktaran Nuhoğlu, Rusya ile süregelen kriz nedeniyle Rusya üzerinden gerçekleşen 10 bin transit geçiş ile döviz sağlayan Türk karayolu taşımacılık hizmet sektörünün tehdit altında olduğunu anlattı.

Nuhoğlu, "Bu yıl taşıma kaybımızın yüzde 30 civarında olacağını öngörmekle beraber halihazırda yetersiz olan 9 bin ikili Rus geçiş belgelerinin 2 bine düşürüleceği, bu sayının da yarısının veya tümünün verilmeyeceği Rus makamlarınca açıklandı" diye konuştu. Rusya üzerinden yapılan transit geçişlerin sıkıntıya sokulduğunu dile getiren Nuhoğlu, 2016 yılı ikili ve transit geçiş belgelerinin Rus makamlarınca hala verilmediğini belirtti.

 "Orta Asya'ya Hazar Denizi üzerinden açıldık"

Nuhoğlu, Türkiye'den Orta Asya'ya yapılan taşımacılıkta Rusya'dan başka tek alternatif yol olan Hazar Denizi geçişinin kullanılmaya başlandığını söyledi. Hazar Denizi üzerinden Bakü'ye, Türkmenistan'a, Kazakistan'a yani Orta Asya'ya taşımacılığı Azerbaycan ve Türkmenistan'a ait Ro-Ro gemileriyle gerçekleştirdiklerini kaydeden Nuhoğlu, Azerbaycan'ın bu konuda Türk taşımacılara büyük yardımı olduğunu aktardı.

 "Güzergah daha kısa, zamanla daha da ucuzlayacak"

Nuhoğlu, Rusya'nın sınır kapılarında Türk tırlarını bekletmeye başlamasından sonra Azerbaycan'ın mevzuatta gerekli değişiklikleri yaptığını ve kapıları kendilerine açtığını aktararak, "Biz Azerbaycan üzerinden Kazakistan'a geçemiyorduk. Mevzuatta değişiklik yapılması gerekiyordu. Yeni bir güzergah tanımlaması gerekiyordu. Azerbaycan bunu çok hızlı bir şekilde yaptı. Şu anda Kazakistan ve Azerbaycan üzerinden yeni bir koridor açıldı.

Bakü'den hem Türkmenistan hem de Kazakistan'a Ro-Ro seferleri ile geçiyoruz" bilgilerini verdi. Yeni güzergahın öncekine göre daha kısa olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, "Şu anda eskisine göre Orta Asya'ya aynı maliyetle ulaşıyoruz. Güzergah daha kısa olduğu gibi Ro-Ro seferleri tam kapasite ile yapılmaya başlanınca ve yeni sistem tamamen oturduktan sonra maliyetler de düşecek. Daha kısa ve ucuza Orta Asya'ya açılabileceğiz. Orta Asya'ya ulaşma konusunda Türk taşımacılar olarak Rusya'ya muhtaç kalmadık" diye konuştu. Nuhoğlu, Türkiye'nin, Rusya üzerinden Orta Asya'ya taşımacılığının tır başına yıllık ortalama 9-10 bin dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim