Türk şirketlere vergi şoku!

Şikayet üzerine harekete geçildi

ABD damping iddiası üzerine Türk ve Meksika şirketlerinden nervürlü çelik ithaline vergi getirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, yerli çelik üreticilerinin yabancı rakiplerinin damping yaptığı şikayeti üzerine, Türkiye ve Meksika'dan ithal edilen yüzlerce milyon dolar değerindeki nervürlü çelik ithaline dün vergi getirdi. Bakanlık, kesin kararın verileceği 2 Temmuz öncesinde aldığı geçici kararla Türkiye'den yapılan ithalata yüzde 2.6'ya kadar damping vergisi, Meksika şirketlerine ise yüzde 66.7'ye kadar varan oranlarda vergi getirdi. Amerikalı çelik şirketleri iki ülke şirketlerinin ürünlerini haksız rekabet doğuracak kadar düşük fiyatlarla sattıklarından şikayetçi olmuştu.

GELECEK HAFTADAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayii A.Ş.'nin ürünleri gelecek haftadan itibaren yüzde 2.64 vergiye tabi olacak. Diğer ithalat için ise vergi, 90 gün geriye dönük olarak Ocak ayı sonundan itibaren alınacak. Ancak Türk şirketi Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. bu vergiden muaf tutuldu. Söz konusu şikayet geçen yıl Amerikan şirketleri Nucor Corp, Commercial Metals Co ve diğer bazı üreticiler tarafından yapılmıştı. 

Bakanlık ile ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun birlikte yürüttükleri soruşturma sonunda, ithalat dolayısıyla yerel firmaların zarar gördüğü yolunda inandırıcı belirtilerin var olduğuna karar verildi. Ticaret bakanlğı 2013 yılında Türkiye'den ithal edilen beton güçlendirici çelik çubukların değerinin 381.3 milyon dolar olduğunu bildirdi. Meksika'dan yapılan benzer ithalatın değeri ise 182.1 milyon dolar. ABD'li çelik üreticileri Türkiye'den ithal edilen nervürlü çelik çubukların devlet sübvaniyonunda yararlandığı iddiasıyla daha önce ayrı bir şikayette bulunmuşlardı.

Ancak ABD ticaret bakanlığı bu şikayeti haklı bulmayarak 20 Şubat'ta reddetti.
 

Editör: TE Bilişim