Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve Sokullu Mehmet Paşa isimli iki gemi, 15-18 Temmuz tarihleri arasında Bosna Hersek'e dostluk ziyareti gerçekleştirecek.

Harp okulunda okuyan ve eğitim-öğretim yılını tamamlayan öğrencilerin yaz dönemi bilgi, görgü ve genel kültürlerini arttırmak amacıyla düzenlenen gezi kapsamında Neum'a gelecek 300'ü öğrenci 600 kişilik grup, üç gün boyunca Mostar, Saraybosna ve Neum şehirlerinde kültür gezileri yapacak.

Gemilerin gelişi ile ilgili tüm izinler Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığından alınırken, gemilerin savaş gemisinden ziyade birer eğitim uygulama gemisi olacağı, öğrencilerin ziyade kültür gezisi icra edecekleri bildirildi.

Öğrencilerin yapacağı kültür gezilerinin yanı sıra gemilerin komutanı tarafından oluşturan bir heyet de Saraybosna, Mostar ve Neum'daki resmi makamlara ziyaretler yapacak. Öte yandan, 15 Temmuz'da Sokullu Mehmet Paşa isimli gemide Bosna Hersek'in devlet erkanının da katılımıyla iftar yemeği verilecek.

Deniz kirliliğine müsade edilmeyecek

Bu arada, Neum şehrinin bir turizm şehri olması nedeniyle, denizlerin temiz tutulmasına da hassasiyet gösterilecek. Yetkililerden alınan bilgiye göre, gemilerde meydana gelen atıkların düzenli olarak denize hiçbir şey bırakılmadan son teknolojiye ait araçlarla alınacak ve bölgeden götürülecek. Öte yandan, turizmi olumsuz etkilememesi açısından gemilerin şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta demirleyeceği bildirildi.

Daha önce de yaz döneminde Neum şehrine gelen Türk donanmasına ait gemiler, yerel halk tarafından yoğun ilgi görmüştü. Bu yılda da gemi komutanlarınca belirlenecek saatlerde bölge halkına ve bölgedeki turistlere gemileri gezme imkanı sunulacak.

Öte yandan, gelen gemilerin tüm ihtiyaçlarını geldikleri liman bölgesindeki yerleşim merkezinden yapacakları gözönüne alınınca, bu kapsamnda gemileirn gelişi Neum'a büyük bir gelir de sağlayacak.

Yaklaşık iki ay önce Hırvatistan'ın Split şehrini ziyaret eden gemiler Neum'dan sonra, Barcelona, Livorno, La Valetta limanlarını da ziyaret edecek.

Editör: TE Bilişim