6 Türk denizcisine 10 yıl 'one minute' yasağı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki konuşması nedeniyle limanda İsrail polisiyle görevlileriyle tartışan 6 Türk denizcinin, 'one minute' deyince 10 yıl İsrail'e girişlerinin yasaklandığı öne sürüldü.

Ocak ayındaki olaydan 1 ay sonra yeniden İsrail'e giden denizciler gemiden indirilmedi. ‘İstanbul' adlı geminin kaptanı Okan Erözalp, “6 personelimiz hangi gemiyle giderse gitsin İsrail'e girişleri yasak. Bu haksız ve lüzumsuz bir uygulama. Ama onlar bir bahene uydurur. Çünkü Türkiye'ye karşı tavır almışlar” diye konuştu.

Malta bandıralı Türk şirketine ait ‘İstanbul' adlı geminin kaptanı Okan Erözalp, sefer dönüşü geldiği Yalova'da ocak ve şubat aylarındaki olayları anlattı. Yalova'da ‘Kaptan Kafe' adlı işyeri bulunan Okan Erözalp, ilk olayın kendisinden önceki kaptan yönetiminde görüldüğünü belirterek, şöyle dedi:

“Gemi Ukrayna'dan aldığı demiri İsrail'in Ashodos Limanı'na indirmiş. Gemi personeli de, kablosunun internet bağlantısı için dizüstü bilgisayarlarıyla freshop'ların bulunduğu yere geçmişler. Bu sırada yanlarına yaklaşan İsrailli liman polisi kimlik sorduktan sonra arkadaşlarımıza, ‘Siz Türksünüz. Sizin Başbakanınız nasıl konuşuyor?’ diyerek çıkışıp hakaret edercesine laflar etmiş. Bizim mürettebatımız da, hiçbir Türk vatandaşının izin vermeyeceği şekilde, ‘One minute’ diyerek “Siz bizim başbakanımız hakkında böyle konuşamazsınız’ yanıtını vermiş.“

Bu gelişme üzerine gemi mürettebatından İsmail Cem Köse, Erdinç Uzun, Şenol Acar, Hasan Güven, Hakan Turan, Y. Mahmut Kuzgun’un günlük gezi kartları iptal edilerek gemiye gönderildiklerini anlatan Erözalp, “Ben gemiyi devraldıktan 20 gün sonra tekrar aynı limana yanaştık. Ancak sıra dışı kontrole tabii tutulduk. Herkesin kimlik ve parmak izleri alındı. 2 saati aşkın sorgulamadan sonra limana alındık. Ancak bu 6 personelin İsrail'e 10 yıl süreyle girişinin yasak olduğunu bildirerek inmelerine izin vermediler. Bu arkadaşları gemi kaptanı olarak bana yedi emin olarak teslim ettiler. Bu hoş olmayan lüzumsuz bir davranış. Adete bizi fişlediler. Onlar buna bir bahane uydurur. Çünkü Türkiye’ye karşı tavır almış durumdalar” diye devam etti.

Editör: TE Bilişim