Gürdoğan ve Üçüncüoğlu, Gürcistan’ı niçin suçladı?

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen Gürcistan tarafından el konulan Afro Star isimli geminin sahibi Reha Üçüncüoğlu Türk makamların ilgisizliğine isyanını dile getirdi.

Üçüncüoğlu, "Dışişleri Bakanlığı’nda sorunumuzu aktarmak için muhatap bulamıyoruz. Bizim işimiz ticaret. Bundan vazgeçmeyeceğim. Eğer Türkiye çözüm bulmazsa Rus bandralı gemi ile Abhazya'ya gireceğim. Bu iş böyle devam ederse yeni aldığımız gemileri Rus bandralı yapıp, tayfaları da Rus’lardan oluşturacağız ki ticaretimizi rahat yapalım. Başka çaremiz kalmadı" dedi.

Gemisinin yükü ile Poti Limanı'nda tutulduğunu belirten Reha Üçüncüoğlu, "Gürcistan’ın kara sularına girmemeye özen gösteriyoruz. Gürcü sularına girmemek için Sinop’un açıklarından Tuatse’ye kadar gidiyoruz. Aşağı dönerek Abhazya’ya gidiyoruz. Buna dikkat ettiğimiz halde uluslararası sularda Gürcüler bizim gemilerimizi alıyorlar. En acısı beni Gürcistan’dan arayarak rüşvet istemeleriydi. ‘Mahkeme yapıldığını, tayfaların suçlu olduğunu serbest bırakılmaları için 50 bin dolar gerektiğini söylüyorlar. 50 bin dolar fazlaysa gelip savcı beyle pazarlık ederek bu fiyatı aşağı düşürebileceğimi söylediler. Geminin iadesi için ise 500 bin dolarlık talepleri var. Ben bunlara hiç para vermeyeceğim. Sonuna kadar gidip sorunu İnsan Hakları Mahkemesi’ne, NATO’ya götüreceğim. Gürcistan korsanlık yapıyor. Bu devleti NATO’ya alacaklar. Korsan devleti nasıl NATO’ya alacaklar? Türkiye Aden Denizi’ndeki korsanları toplamak için gemi yolluyor burnumuzun dibindeki korsan ülke gemilerimizi alıyor. Dışişleri Bakanlığı’nda muhatap insan bulamıyoruz. Bürokratlar konunun çözümünün siyasetçilerin işi olduğunu söylüyor. Kendilerine güveniyoruz. Bu iş böyle devam ederse yeni aldığımız gemileri Rus bandralı yapıp tayfaları da Rus yapacağız ki rahat gidip gelelim. Başka çaremiz yok. Gürcüler Rus, Amerikan ve Avrupalı gemilere dokunmuyor" dedi.

Editör: TE Bilişim