Gözetim Şirketleri İçin Büyük Fırsat  

Türk Loydu Tarafından Düzenlenecek Gözetim Eğitimlerinde KOSGEB Desteği  

Gözetim camiasının uzun zamandır gündeminde olan gözetim hizmetlerine yönelik mevzuat değişiklikleri geçen yıl sonu itibariyle yayınlanmaya başladı.  16 Aralık 2016 tarihli 29920 sayılı resmi gazete ile yayınlanan ilk mevzuat olan Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği ile deniz ticaretinin gerektirdiği her türlü gözetim hizmetlerinin yürütülmesine, gözetim hizmeti sunacak gerçek ve tüzel kişilerin yetkilendirilmesine  ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 

Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan diğer mevzuatlar ile de deniz ticareti çerçevesinde tehlikeli yük ve yükleme emniyeti bakımından tehlike arz eden yüklerle ilgili gözetim faaliyetini gerçekleştirecek gözetim şirketleri için ilave şartlar getirildi.  

Yeni mevzuatlarla  ortaya çıkan;  akreditasyon, vasıflandırma, “Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi” yükümlülüklerinin yanı sıra; gözetim yetkililerinin mevzuatlarda belirtilen bir dizi eğitime katılması şartı  gözetim sektörü için  önemli bir gündem konusu oldu.  

Küçük-orta ölçekli gözetim şirketleri eğitim maliyetleri konusunu değerlendirme çalışmaları yaparken,  Türk Loydu  tarafından gözetim eğitimleri için  sosyal medyada ve web sitesinde yapılan KOSGEB desteği imkanına yönelik bilgilendirmeler  sektörde yoğun ilgi ile karşılandı.  

Türk Loydu’nun düzenleyeceği  gözetim yetkilisi eğitimleri  KOSGEB tarafından min. %50 oranında geri ödeme kapsamına girmekte olup, bu oran eğitimlerin bulunduğu bölgeye göre %70’e kadar çıkabilmekte.  

Türk Loydu’nun hem eğitim kuruluşu hem de  TÜRKAK tarafından akredite bir  belgelendirme kuruluşu olması nedeniyle yıllık 20.000 TL’na kadar KOSGEB eğitim desteğinden faydalanma imkanını sunabilen tek eğitim kuruluşu  olması, gözetim şirketleri için maliyetleri azaltmaları yönünde önemli bir fırsat olarak görünüyor. KOSGEB eğitim desteği  ile daha detaylı bilgiler Türk Loydu web sitesinde (www.turkloydu.org) sunulmakta.  

TEHLİKELİ YÜKLERLE İLGİLİ GÖZETİM HİZMETİ FAALİYETİNDE BULUNACAK GÖZETİM ŞİRKETLERİNİN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE’ye göre Deniz Gözetim Yetkilisinin faaliyet alanı kapsamında almakla zorunlu olduğu eğitim seminerleri ve süreleri:  

  1. Deniz Gözetiminde Görsel Hasar Kontrolü Eğitimi1 gün 

  1. Deniz Gözetim Yetkilileri için Numune Alma Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Deniz Gözetim Yetkilileri için Tehlikeli Yüklerin Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün  

ç)  Konteyner ve Diğer Yük Taşıma Birimleri Gözetim Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Deniz Gözetim Hizmetlerinde Radyasyondan Korunma ve Radyoaktivitenin 

Tespiti Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Deniz Gözetim Yetkilileri için Yük Emniyeti Hesaplama Eğitimi Semineri2 gün 

  1. Patlayıcı Madde Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Ambar/Tank Uygunluk Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün 

ğ)  Metal Hurda Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Demir Çelik Mamulleri ve Diğer Metal Türleri Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün  

ı)Gemi Söküm Gözetimi Eğitimi Semineri1 gün 

  1. Konteyner / Araç yükleme Sertifikası Düzenleme Eğitimi Semineri1 gün 

  1. IMSBC Kod Eğitimi Semineri2 gün 

  1. INF Kod Eğitimi Semineri1 gün 

  1. IBC Kod Eğitimi Semineri2 gün 

  1. Timber Kod (TDC Code) Eğitimi Semineri2 gün 

  1. Grain Kod Eğitimi Semineri2 gün 

  1. IGC Kod Eğitimi Semineri2 gün 

ö) CTU Kod Eğitimi Semineri2 gün 

Eğitimlere ilişkin detaylı bilgi; 0 216 581 37 12 numaralı telefondan,  www.turkloydu.org web sitesi üzerinden veya [email protected]  e-posta adresi üzeriden alınabilir.  

Türk Loydu; 1962 yılında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulmuş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası,  Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Armatörler Birliği, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği gibi birçok değerli paydaşa sahip klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetlerini sağlayan bir “Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu” dur.  

Türkiye’nin önemli sektörel kuruluşlarının bir araya gelerek, ülkemizin öz kaynaklarıyla oluşturduğu Türk Loydu; o günden bu yana sürekli hizmet alanlarını genişleterek, deniz ve kara endüstrisindeki gelişmelere öncülük etmiş ve sektörü sürekli bilgilendirerek gelişimini sürdürmüştür. Bugün gelinen noktada hizmetlerini uluslararası tanınırlığı olan akreditasyonlar ve yetkiler çerçevesinde sürdürmekte, çeşitli alanlarda yetkin teknik kadrosu ile geniş bir yelpazede gemi klaslama, yönetim sistemleri, ürün ve personel belgelendirme, muayene, onaylanmış kuruluş, üçüncü taraf kontrolörlük ve gözetim hizmetleri vermektedir. 

Editör: TE Bilişim