Türk Loydunda Seçimlerde Usulsüzlük Belirlendi

Gemi Mühendisleri Odasında 28 Şubat 2011 tarihli toplantıda "Türk Loydu'nun Yönetim Kuruluna aday 10 üyenin seçiminde" usulsüzlük bulunduğu mahkeme kararı ile saptandı.

Bu konuda davacı gemi inşa mühendislerinin yayınlanması amacıyla DenizHaber'e yolladıkları duyuruyu sizlerle paylaşıyoruz:

Gemi Sanayi ve Denizcilik Sektörü’nün Değerli Mensupları;

Türk Loydu Vakfı, ülkemizin denizcilik camiasının önemli kuruluşlarından biridir. Türk Loydu 50 yıl önce kurulduğu günden beri, başta gemi inşaatı ve denizcilik sektörü olmak üzere tüm faaliyet alanlarında, ülkemiz endüstrisini geliştirmek için çaba gösteren, kar amacı gütmeyen, tüm ülkemize mal olmuş; ülkemizin uluslararası alanda faaliyet yürüten tek milli klas kuruluşudur.

Türk Loydu Vakfı’nın yönetimi, her 2 yılda bir Nisan ayında düzenlenen Genel Kurulu ile çeşitli kuruluşlardan gelen adaylar arasından seçim yoluyla belirlenmektedir. Sektörün belli başlı kurumlarının temsiline dayalı bu sistemde, 9 Yönetim Kurulu Üyesi’nden 5’i TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından önerilen 10 aday arasından seçilmektedir. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın bu 10 Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Adayı’nın belirlenmesi, Oda’nın Ana Yönetmeliği uyarınca 28 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Ana Yönetmelik hükümleri uyarınca Seçici Heyet üyeliklerinin askıya alınmış olması gereken 42. Dönem GMO Yönetim Kurulu Başkanı Osman KOLAY, 42. Dönem GMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi İhsan ELAL, 42. Dönem GMO Yönetim Kurulu Üyesi İhsan ALTUN ve 42. Dönem GMO Yönetim Kurulu Yedek Hüsnü ÇALIŞKAN’ın yapılan Seçici Heyet Toplantısı’na Yönetmeliğin açık hükmüne aykırı olarak katılmış olmaları ve yapılan seçimlerde üçünün oy da kullanmaları üzerine yapılan tüm itirazlar; toplantıyı yöneten Divan Başkanı 42. Dönem GMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hidayet ÇETİN tarafından dikkate alınmamıştır. Bu toplantı ve nihayetindeki seçimlerin GMO Ana Yönetmeliği’ne aykırılığı konusunda daha sonra GMO nezdinde yapılan yazılı ve sözlü tüm itirazların da reddedilmesi üzerine, konunun İstanbul İdare Mahkemeleri nezdinde yargıya intikal ettirilmesi zorunda kalınmıştır.

Toplantı sonunda gerçekleştirilen seçimde aday olarak belirlenen; bilahare Türk Loydu Vakfı Genel Kurulu’nda diğer adayların 4’ünün çekilmesi ile neredeyse otomatikman Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği sıfatı kazanan Prof. Dr. Tamer YILMAZ, Prof. Dr. Mesut GÜNER, Süleyman GENÇ ile Şaban Tolga CİHANGİROĞLU, mahkemeye yaptıkları başvurunun kabulü üzerine, davalı GMO lehine “müdahil” olmuşlardır.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2013 tarihinde taraflara tebliğ edilen 2011/617 ve 2011/1372 esas no ile 2012/1966 ve 2012/1967 sayılı kararları ile 28 Mart 2011 tarihinde Gemi Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen Seçici Heyet Toplantısı’nda “hukuka uyarlık bulunmamış”tır ve “dava konusu işlem” yani yapılan aday seçimleri “iptal edilmiş”tir.

Mahkeme’nin bu kararı ile halen Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu’nun Gemi Mühendisleri Odası’nı temsilen bulunan 5 üyesinin bu konumları, hukuken tartışmalı duruma gelmiş olmaktadır. Bu 5 üyeden 4’ü, açılmış olan davaya davalı tarafında müdahil olmaları nedeniyle,  karar sonucu ortaya çıkan hukuksuzluğun doğrudan tarafı haline de gelmişlerdir.

Türk Loydu Vakfı, kurucuları ve bugünlere gelmesinde emeği geçmiş değerli meslektaşlarımız tarafından bizlere bırakılmış ve kişisel hırslar için kurban edilemeyecek kadar değerli bir mirastır.  Bundan sonra yapılacak bütün bu tür toplantı ve seçimlerin her türlü şaibeden arınmış ve Bağımsızlık, Tarafsızlık ve Güvenirliliğin vazgeçilmez olduğu bir itibar kuruluşu olan/olması gereken Türk Loydu’nun, mesleğimize ve meslek topluluğumuza hiç yakışmayan hukuk dışı ve şaibeli durumlara bir daha düşmemesi dileklerimizle birlikte;  bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla…

İstanbul, 11 Şubat 2103

DAVACILAR

 Elif AKAL 

Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Mühendisi

 Şebnem HELVACIOĞLU

Gemi İnşaatı ve Makinaları Yüksek Mühendisi

 Erdal KILIÇ

 Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisi

Mustafa İNSEL

Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisi

 Binnur Özmen O’CONNOR 

Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Yüksek Mühendisi 

Cem MELİKOĞLU

Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisi

Cem ÜNVER 

Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisi  

   
   

 

   
    
    
  
   
    
  
    

Editör: TE Bilişim