Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği 31. Olağan Genel Kurul toplantısı17.10.2012 Çarşamba günü saat 13.00’da Kadıköy Moda Spor Kulübünde gerçekleşti.,
Toplantıya Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülent Temur, TMMOB GEMIMO Başkanı Feramuz Aşkın, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal de katıldı. 
Toplantının gündemi şöyleydi;

31. GENEL KURUL GÜNDEMİ

1-Açılış, Başkanlık Divanı Seçimi ve Divan Kuruluna Olağan Genel Kurul tutanaklarını imzalama yetkisi verilmesi.
2-Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı.
3-Çalışma, Mali ve Denetim raporlarının okunması.
4-Raporların müzakeresi, yönetim-denetim kurullarının aklanması.
5-Derneğimize yapılan üyelik başvurularının karara bağlanması.
6-Gelecek Dönem Denizcilik Federasyonu Genel Kurulunda derneğimizi temsil edecek delegelerin belirlenmesi.
7-Muhammen bütçenin tetkiki ve kabulü.
8-Yeni Yönetim ve Denetim Kurulu ve Haysiyet Divanı üyelerinin seçilmesi.
9-Dilekler ve Kapanış.

Toplantı açılışında Divan heyeti seçilen kişiler şöyle;
Divan Heyeti Başkanı: Muhammer Arslantürk
Divan Heyeti Başkan Yardımcısı: Savaş Yeşil
Divan Heyeti Kâtibi: Evrim Keloğlu oldu.

"Okul yurdu açıldı" 
Toplantıda Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından kürsüye çıkan Divan Kurulu başkanı Bülend Temur; İDO konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ayrıca Federasyonun ve derneğin desteği ile okul yurdunun açıldığını söyledi. Yurtta 90’dan fazla öğrencinin kaldığını dile getiren Demir, bu yurdu açmalarında katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Kürsüye ardından Uzak Yol Kaptanlar Derneğinden olan ve Kılavuz Kaptanlar Derneğinde’de faaliyetlerini sürdüren Bürol Bayraktar çıkarak;”Sözü fazla uzatmayacağım, yeni yönetime başarılar diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda çalışma faaliyet raporları, mali raporlar, gelir ve giderlerde konuşuldu.

"Yeni dönemde eksiklerimiz varsa gidereceğiz" 
30. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cömert kürsüye çıkarak;” Bu dernek 1968’de kurularak faaliyetlerini sürdürmektedir. Derneğimiz meslek dayanışması içinde örnek teşkil etmektedir. Ulusal bir dernek olduk” dedi. Ayrıca Cömert; tüm Kılavuz Kaptanlarının sesi olduklarını, bizden önce görevini layıkıyla yerine getirenlere çok teşekkür ettiğini söyledi. Bundan sonraki Yönetim Kurulunda, “ eksiklerimizi gidereceğiz” ifadesinde bulunun Cömert; “Dernekçilik amatör bir uğraştır” diyerek, birçok hizmette bulunduklarını, yönetimin katlanarak çoğaldığını söyledi. Bu dönemde Uluslararası projelere başlandığını ifade ederek,  İktisadi İşletme kurduklarını da dile getirdi.

Yönetim Kurulu Dernek Sekreteri Kıdemli Kılavuz Kaptan Mutlu Dündar ise, mali faaliyet raporlarından kısaca söz etti.

"Kılavuz Kaptan olmak teoriye değil pratiğe dayalıdır" 
Faaliyet Raporlarının okunması ardından söz alarak kürsüye çıkan Baş Kılavuz Kaptan İsmail Akpınar; “Geçenlerde 9 Eylül Üniversitesinin eğitim Seminerine katıldım ve ardından bana şöyle bir soru sordular. Bu eğitim faydalı oldu mu? diye. Bende onlara şu cevabı verdim:  bizim mesleğimizin pratiğe dayalı bir meslek olduğunu ve Kılavuz Kaptanlarının nasıl eğitim aldıklarını anlattım” dedi.
Ayrıca Kılavuz Kaptanlarının ücretleri hakkında konuşan Akpınar; “ Denizci Sendikası grev kararı aldı ve maaşlara %25 zam yapıldı” diyerek Kılavuz Kaptanlarının kazanç kaybı yaşadıklarını vurguladı. VTS ‘den de katılımlar olunca düşüşlerin arttığını söyleyerek Kılavuz Kaptanlarının 1914’den buyana hukuki bir savunma kalkanı bulunmadığının da altını çizdi.

Emekli Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen ise kürsüde şunları dile getirdi; “Derneğimizde bugüne kadar yapılan çalışmaların konuşulmasını isterdim” diyen Ülgen,  Kılavuz Kaptanların ücretlerinin bir zamanlar Şehir hatlarını Kaptanlarının altında olduğunu ve zamanla mesleğimizin ne kadar önemli olduğunu anladıkların da yukarılara çıkmaya başladıklarını dile getirdi.”Onlardan daha fazla üretim yapıyoruz” hedefinde ilerlediklerini söyleyen Ülgen, şimdi ise düşüşün yaşanmasının üzücü olduğunu söyledi.
İki Liste Yarıştı
Katılımın düşük olduğu genel kurulda Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Haysiyet Divanı için seçimler de yapıldı.
Yönetim kurulu seçimlerinde iki liste yarıştı.
İsmail Akpınar tarafından hazırlanan liste ile mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cömert'in hazırladığı 7'şer kişilik liste yarıştı.
Oylama sonucunda İsmail Akpınar'ın listesinden 6 kişi seçilirken, listeye Ali Cömert karşı listeden girmeyi başardı.
Demokratik bir yarış halinde geçen genel kurulda daha önce üyelikten çıkartılmış olan 2 Kılavuz Kaptanın Dernek Üyeliğine dönmek için yapmış oldukları başvuru, oy birliği ile reddedildi. 

Editör: TE Bilişim