Ertuğrul Fırkateyni Semineri

ANKARA (AA) – Japonya'da batan ve 531 denizcinin hayatını kaybettiği Ertuğrul Fırkateyni Faciası'nın 125. yıl dönümü münasebetiyle, Türk-Japon Vakfı'nda seminer düzenlendi. 

"Japon sularında bir Türk gemisi" adıyla, Türk-Japon Vakfı'nda düzenlenen seminerde Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, konuşmasına Ankara'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili taziyelerini bildirerek başladı. 

"Ertuğrul Fırkateyni, Türk-Japon ilişkileri için mihenk taşıdır" diyen Büyükelçi, iki ülke dostluğunun tarihte "eşi benzeri" olmadığını, 125 yıl önce batan Osmanlı gemisinin arama-kurtarma çalışmaları sırasında kardeşlik bağlarının geliştiğini söyledi.  

Yokoi, temelleri 125 yıl önce atılan kardeşliğin, Marmaray, Türksat 4A uydusu gibi projelerle daha da güçlendiğini ifade etti. 

Büyükelçi ayrıca, yaşanan faciayı yeni nesillere aktarmak ve anısını yaşatmak için çekilen "Ertuğrul 1890" filminin, Türkiye'de Kasım, Japonya'da Aralık'ta gösterime gireceğini söyledi. 

Türkiye'nin, firkateyn faciasından 95 yıl sonra 215 Japon vatandaşının İran-Irak savaşından kurtarılmasında büyük yardımları olduğunu ifade eden Yokoi, Türk halkına gösterdikleri "kahramanca" destek için de teşekkür etti.

Seminerde ayrıca Ertuğrul Firkateyni'nin tarihsel süreci ve diplomatik gelişimlerini anlatan bir slayt gösterisi gerçekleştirildi.

Sultan 2. Abdülhamid döneminde iade-i ziyaret için Japonya'ya giden Ertuğrul Firkateyni, 15 Eylül 1890'da İstanbul'a dönmek üzere Yokohama Limanı'ndan ayrılmış ve yaşanan tayfunda Kuşimoto kasabası açıklarında batmıştı. 531 Türk denizcinin şehit olduğu facia, Türk-Japon dostluğunun miladı olarak kabul ediliyor.

Editör: TE Bilişim