'Türk insanı karacı, denize ısınamadık'

Erol Yücel, denizcilik sektöründe imzası olan bir kişi. Yücel, brokerlik ve acentelik yaparak girdiği sektörde 80'li yılların ikinci yansında, dünyanın en büyük OBO filosunu oluşturdu. 4 ortaklı Martı Denizcilik, OBO cinsi 11 gemiden oluşan 1.2 milyon dwt'lik bir filoya sahip olmuştu. Hayri Ipar'ın filosu gibi, UM Denizcilik filosu gibi Martı Denizcilik filosu da Türkiye denizinin çalkantıları içinde kaybolup gitti.

Erol Yücel, bugün Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Yücel'le Türkiye denizciliği üzerine konuştuk. Yücel, "Türkiye denizcilikte niye geri kaldı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türk insanı karacı. Yüzyıllar önce üç tarafı denizle çevrili olan Anadolu'ya at sırtında, koyun sürülerimiz ve kıl çadırlarımızla geldik. O zamandan beri denize bir türlü ısınamadık."

Denizi yeni keşfettik

"Ev alırken deniz manzaralı ev istiyoruz. Boğaz'da, Kordon'da deniz manzaralı lokantalarda balık yemek için etek dolusu para harcıyoruz ama deniz ekonomisinden para kazanmayı bilmiyoruz" diyen Erol Yücel şöyle devam etti: "Denizi daha yeni keşfettik. Deniz ticaret filomuz, pist başında motorlarını tam gaz çalıştırarak kalkış için kuleden izin bekleyen uçak gibi. Kara listeden gri listeye geçen filomuz, bundan sonra katlanarak büyüyecek."

Yücel'in verdiği bilgiye göre, bugün milli bayrak altında çalışan gemilerimizin toplam tonajı 7.5 milyon dwt. Yabancı bayrak altında çalışan gemilerimizin tonajı da 4.5 milyon dwt. Armatörlerimiz için Uzakdoğu tersanelerinde inşa edilmekte olan gemilerinin tonajı ise 7.5 Yani 12 milyon dwt'lik deniz ticaret filomuz, 2-3 yıl sonra 20 milyon dvvt'e ulaşacak. Daha sonraki yıllarda da filomuz hızla büyümesini sürdürecek.

Tuzla marka oldu

Tuzla tersane bölgesinin bugün bir dünya markası olduğunu belirten Yücel "Tuzla'da paydos zamanı tersanelerden çıkan binlerce işçiyi görünce heyecanlanıyorum" diyerek şunları söyledi: " Pek çok yeni tersane hizmete girdi. Tersanalerimiz 2010-11 hatta 2012 yılına kadar dolu. Yan sanayii gelişti. Uluslararası Türk Gemi Sicili çıkarıldı. Türk Loydu, dünyada çok iyi bir konuma geldi. Klasladığı gemi tonajı belli bir tonaja gelince IACS üyesi olacak. Buna rağmen AB'nin 2007 yılı raporunda IACS üyesi 2 ülke ile 1 aday ülke klas kuruluşları geride bırakarak 9'un-cu sırada yer aldı. Türk Loydu ile iftihar ediyoruz."

İhracatı 100 milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin yükünü kamyon ve tırlarla taşımaya devam edemeyeceğini belirten Yücel, "Hızla demir ve deniz yoluna geçmeliyiz" diyerek şöyle konuştu: "Dünya denizlerinde her yıl 7 milyar ton yük taşınıyor.

Bunun bir milyar tonu Çin'e , 250 milyon tonu Türkiye'ye ait. Deniz yolu ile taşınan yüklerimizin sadece yüzde 23'ünü milli bayraklı gemiler taşıyor.
Geçmişte denizcilik konusunda yaptığımız hatalardan ders alarak deniz ticaret filomuzu büyütmeli, liman ve tersanelerimizi güçlendirmeliyiz. Zengin olmak için denize mahkum olduğumuzu görmeliyiz.

Yunanistan'ın denizcilikten yılda 100 milyar dolar kazandığını hatırlamalıyız."

Kaynak: Bülent Yardımcı/Milliyet Business

Editör: TE Bilişim