Deniz Emniyet Derneği Başkanı Cahit İstikbal: “Türk gemisine İrini Harekatı kapsamında yapılan arama, yakışıksız harekettir”

Deniz Emniyet Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal, 22 kasım 2020 günü sabah yerel saat ile saat 10:30 civarında Arkas Denizcilik şirketinin sahibi olduğu Türk Bayraklı 9163984 IMO kayıt numaralı M/V Roseline A konteyner yük gemisinin Libya’nın Misurata limanına seferi sırasında, kendisini EU WARSHIP olarak tanıtan ve bir Alman gemisi olduğu anlaşılan F220 bandıra numaralı bir fırkateynden telsiz aracılığı ile bir kısım sorgulamaya maruz kaldığını ve daha sonra da aynı gemiden kaldırılan bir helikopterden gemi kaptanının izin vermemesine rağmen indirilen asker tarafından gemi içinde ve taşınan bir kısım konteynerlerde silahlı bir şekilde 16 saat süresince arama yapıldığını hatırlattı. Arama sonucunda gemide insani yardım ve gıda malzemeleri dışında bir şey bulunamadığına değinen İstikbal, yapılan eylemi “İyi niyet ilkelerine aykırı ve yakışıksız bir işlem” olarak nitelendirdi.

İrini Harekatı, Uluslararası hukuk bakımından sorunlu”

AB ülkelerini oluşturan devletlerin ortak bir deniz gücü kurarak BM Güvenlik Konseyi Kararlarının uygulanmasını “herhangi bir tevdi olmaksızın üstlenmesinin” uluslararası hukuk açısından sorunlu olduğuna değinen İstikbal; uluslararası hukukun temelinin “devletlerin rızası üzerine” kurulu olduğunu, Birleşmiş Milletlerin de kendisine üye devletlerce önceden BM Şartı çerçevesinde verdikleri rızaya bağlı olarak işlem yapabildiğinin bilinmesi gerektiğini hatırlattı.

İyi niyetli bir eylem değildir, kınıyoruz”

İstikbal, şunları söyledi:

“Uluslararası Hukuk bakımından meşruiyet sorunları bulunan İrini Harekatı kapsamında Türk Bayraklı gemiye gemi kaptanının rızası dışında gerçekleştirilen bu arama, Türk Bayraklı olması dışında kalkış limanı da Türkiye olan bir gemiye dost ve müttefik ülkelerce yapılan yakışıksız bir işlem olmuştur. Gemi mürettebatının suçlu gibi muamele edilmesi ülkeler arasındaki dostluk ilişkilerini zedeleyici olmuştur. Eylemi iyi niyet ilkeleri çerçevesinde bulmuyor ve kınıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim