Türk Gemisine Tuzak Mı Kuruldu?

Geden Lines'a ait "Aqua" adlı geminin makine dairesinde 116 Kg. kokain bulunması akıllara Venezuela'da sıklıkla uygulanan bir yöntemi getirdi.

Venezuela'da Aqua adlı 23 mürettebatı bulunan Türk tankerinin makine dairesinde 20 Şubat günü 116 kilogram kokain ele geçirildi. Venezuela Uyuşturucu Kontrol Dairesi (ONA) yetkilileri gemide kokain yakaladıklarını ve gemiyi tutukladıklarını açıkladılar.

Ancak gerçeklerle Venezuelalı yetkililerin yaptıkları açıklamaların paralel olmayabileceği olasılığı dış basında dile getiriliyor.

Maritime Bulletin adlı haber sitesinde yer alan Mikhail Voytenko imzalı haberde, son birkaç yıldır pek çok gemi ve uçağın benzer şekilde Venezuela'da tutuklandığı ve bilinen olayların "düzmece" olduğu, daha sonra gemi armatöründen tazminat istendiği, aslında istenen  bu tazminatın açıkça "devlet düzeyinde bir korsanlık" olduğu belirtiliyor.

Chavez'in uyguladığı ekonomik politikalar neticesi ülkenin çökmenin eşiğinde bulunduğu, yetkililerin elde edebilecekleri her şekil ve yöntemle para aldıkları belirtilen haberde, bu yöntemlerin haraççılık, şantaj ve kaçırmayı da içerebildiğine değiniliyor.

Mikhail Voytenko, haberinde kendisinin iki yıldan fazla zamandır Venezuela'da tutuklu bulunan iki Ukraynalı denizciyle mektuplaştığını, bunlardan birinin gemi kaptanı diğerinin 2. Zabit olduğunu belirterek, bu kişilerin B.Atlantic adlı dökme yük gemisinde çalışırken Venezuela'da gemide uyuşturucu bulunduğu gerekçesiyle tutuklandılarını söylüyor. Yetkililerin 3 milyon $ değerinde kömür yükü olan gemiyi tutukladıklarını ancak gemi mürettebatından hiç kimseyi uyuşturucuyla ilişkilendiremedikleri için ne gemiyi ne de yükü satamadıkları anlatılan haberde, Venezuelalı yetkililerin şimdi iki denizciyi Kolombiya'ya kaçırmaya çalıştıklarını, eğer kaçarlarsa orada gizlice ortadan kaldırtarak mahkemeye çıkamamalarının sağlanması ve  mahkemenin asıl tanıklar ortada olmadığına hükmedip gemi ve yükün satılmasına hükmetmesi gibi planlar içerisinde oldukları vurgulanıyor.

Bütün bu olanlar, Geden Lines'a ait Aqua adlı tankerde de benzer düzmece bir olay yaratılmış olabileceği ve gemiye ve mürettebata destek olunması gerektiği sonucunu kuvvetli bir ihtimal olarak ortaya çıkartıyor.

Editör: TE Bilişim