Zonguldak'ta gemi battı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında Kamboçya bandıralı bir kuru yük gemisi battı. Mürettebattan 2 kişi kurtarıldı, 9 kişiden ise haber alınamıyor.

Gemide toplam 11 kişilik mürettebat bulunduğu, mürettebattan 1'inin Gürcü, 11'inin Ukraynalı olduğu bilgiisi geldi ama henüz bu bilgiyi tam olarak doğrulatamadık. 

Kurtarılanların geminin 2. ve 3. kaptanları oldukları ve bu kişilerin hastaneye kaldırıldıkları öğrenildi.

Sahil Güvenlik ekipleri ve Erdemir ekipleri kurtarma çalışmalarını birlikte yürütüyor. 

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, batan geminin mürettebatından 2 kişinin kurtarıldığını, diğer 9 kişi için Sahil Güvenlik ekiplerinin denizde tarama başlattığını ifade etti.

Vali Ayyıldız, "Geminin Kamboçya bandıralı olduğunu öğrendik. İsmi Vera olan gemi, Rusya'dan aldığı hurda (scrap) malzemeyi  İzmir Aliağa'ya götürmek üzere yola çıkmış. Geminin boyu 114 metre, 12 mürettebatı varmış. Bu mürettebattan ikisi kurtarıldı ancak geriye kalanının kendi imkanlarıyla su üstüne çıkıp çıkmadığı belli değil. Sahil Güvenlik denizde tarama yapıyor. Gemi, bir mil açıkta bulunuyor. Ereğli ile Alaplı arasında su almak suretiyle batıyor" dedi.

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay da geminin kötü hava şartlarından dolayı batmakta olduğunu doğruladı.

Son dakika: 1 kişi daha kurtarıldı

Vera gemisi ile ilgili gelen son haberde 1 kişinin daha kurtarıldığı ve kayıp sayısının 8 olduğu bildirildi.

Son kurtarılan geminin bayan aşçısı.

Aşçı, yanında iki kişinin daha olduğunu ve onların da sağ olduğunu söyledi. Bayan aşçının bahsettipi 2 mürettebat da aranıyor.

Son dakika: Vali: '8 Kişinin kurtulma umudu var'

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Ereğli açıklarında batan kuru yük gemisinin kurtarılan 3 mürettebatının sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Ereğli açıklarında batan kuru yük gemisinin kurtarılan 3 mürettebatının sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Vali Ayyıldız, Ereğli Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan mürettebatı ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Hastane çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ayyıldız, üç mürettebatın da sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü anlattı.

Ayyıldız, "8 kişinin kurtulma umudu var, bunlar denize alışık insanlar, bu tarz olaylara karşı tecrübeliler. Dolayısıyla onlara ulaşana kadar hayatta olduklarını var sayıyoruz" dedi.

Kurtarılan mürettebata, ailelerine ulaşmaları da dahil olmak üzere her konuda yardımcı olunduğunu vurgulayan Vali Ayyıldız, gemiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kuru yük gemisi hava şartları olumsuz olunca Ereğli Limanı'na yanaşmak istemiş, ancak ön taraftan su almaya başlayan gemi 2-3 dakikada batmış. Kurtulan kişiler, geminin diğer personelinin de atladığını gördüklerini söylüyor."

Bir Türk firmasına ait.

Rusya'nın Rosto limanından yüklediği 2850 ton hurdayı Nemrut Limanı'na götürmekte olan VERA adlı geminin bir Türk armatörlük firmasına ait olduğu öğrenildi. 

VERA gemisinin ait olduğu firma Beşiktaş merkezli bir Türk şirketi.

Gemideki mürettebatın ise  Gürcü uyruklu olduğu tahmin ediliyor.

Gemi Paris MOU'nun yasak koyduğu ilk gemi olmuştu

Paris MOU kayıtlarına göre VERA gemisi Ares II adı ile Paris MOU tarafından limanlarına girmesi yasaklanan ilk gemi olmuştu. Gemiye yasaklama getirilmesinin nedeni ise geminin eksikliklerinden dolayı tekrar tekrar tutuklanması. Bu olay gerçekleştikten sonra 2011 başında geminin Ares II olan adının VERA olarak değiştirildiği görülüyor.

Uzmanlar: 'Nehir tipi gemi, bu mevsimde fırtınaya girmemeli'

DenizHaber'e yorum yapan uzmanlar, geminin 2457 gross tonajlı, 114 metre uzunluğunda 1977 yılı yapımı tipik volgabalt tip gemi olduğunu, bu gemilerin bu mevsimde  fırtınalı denizlere çıkmalarına izin verilmemesi gerektiğini  belirttiler.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden açıklama

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada  'saat 19:30 civarında Karadeniz Ereğli önlerinde kuvvetli fırtınadan dolayı sığınmak amacıyla demirli vaziyette iken batan hurda demir yüklü Kamboçya bayraklı geminin 11 personelinden 3’ü kurtulmuş 8 personelin arama kurtarma çalışmaları ise devam etmektedir.
Ancak kuvvetli rüzgar ve ağır denizler nedeniyle bölgedeki deniz vasıtaları ile arama kurtarma çalışmaları çok güç şartlarda devam ettiğinden, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bu tür hava koşullarında hizmet verebilecek özellikte İstanbul Boğazı kuzey çıkışı Poyraz limanında konuşlu KIYEM 1 can kurtarma botu olay mahalline sevk edilmiştir.' denildi.
 
Batan Gemi ile İlgili Bilgiler

 
GEMİ ADI : VERA
BAYRAĞI : KAMBOÇYA
IMO NO : 8826254
ÇAĞRI ADI : XUCR2
GEMİ TİPİ : KURU YÜK
GELDİĞİ LİMAN : RUSYA
GİTTİĞİ LİMAN : İZMİR ALİAĞA
BOY         : 113,87 m.
EN         : 13,2 m.
DRAFT : 3,6 m.
GRT         : 2584
NET         : 1429
DWT         : 2850
YAPIM YILI : 1977
YÜKÜ         : HURDA
PERSONEL : 11
OLAY YERİ : KARADENİZ EREĞLİ  

İşte Karadeniz'de kaydedildiği son nokta

Editör: TE Bilişim