Türk Gemilerine "Korsan Savar" Sistemi    

ANKARA (A.A) - 23.08.2009 - Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarında yaşanan "deniz haydutluğu ile mücadeleye katkı sağlayan kuruluşlara" Denizcilik Müsteşarlığı da katıldı.

Denizcilik Müsteşarlığınca oluşturulan "Deniz Haydutluğu Bilgi Sistemi" ile söz konusu deniz alanından geçiş yapacak olan gemilerin geçiş bilgileri, bölgede görev yapan askeri gemilere bildirilecek. Ayrıca sistemle bu bilgilerin ilgili birimlere ulaşması kolaylaştırılırken, gemilere imkanlar dahilinde koruma hizmeti de verilecek.

"Deniz Haydutluğu Bilgi Sistemi" ile Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yayımlanan duyurularla gerek ulusal, gerekse uluslararası organizasyonlar tarafından yayımlanan ve rehber niteliğinde olan bilgi ve belgeler, gemi kaptanlarına, donatanlarına ve acentelerine daha hızlı ve etkin bir şekilde duyurulacak.

Sistem, Gemi Geçiş Bildirimi, Duyurular, Rehber ve İstatistikler bölümlerinden oluşacak.

Söz konusu sistemin verimli kullanılabilmesi için gemi kaptanları, donatanları ve acentelerinin bölgeden geçiş yapacak olan gemiye ilişkin verileri, oluşturulan sitede sağlıklı bir şekilde belirtecek.

Sitede, yayınlanacak duyurular bölümünde, ticari gemilere, Müsteşarlığın, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda denizcilik sektöründe duyurulması gerekli görülen konular da yer alacak.

"Rehber" bölümünde ise gerek ulusal, gerekse de uluslararası organizasyonlar tarafından, bölgede seyredecek olan gemi kaptanlarının almaları önerilen önlemler ve acil durum iletişim detayları gibi bilgileri içeren rehber niteliğindeki belgeler yayımlanacak. Bu bölüm, daha sağlıklı bir hizmet için devamlı güncel tutulacak.
 

Editör: TE Bilişim