İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi bugün Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında toplandı.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, bugün yapılan Meclis Toplantısında konuştu. Kalkavan, "Türk Bayraklı ve Türk Sahipli gemiler Rus Limanlarına gitmesin" dedi.

Böylelikle DTO Başkanı Metin Kalkavan  tarafından Rusya'ya karşı yaptırımlar başlatılmış oldu.

DTO Meclisinde meclis gündeminin okunmasından sonra faaliyetler sunumu YASA Denizcilik Ceosu ve Meclis Yönetim Kurulu Üyesi Kpt Erbil Özkaya tarafından yapıldı. Özkaya özellikle yabancı ülke limanlarında mahsur kalan Türk gemi adamları üzerinde durarak bu yurt dışında çeşitli nedenlerle çalıştıkları gemilerde mağdur durumda kalan çalışanlar için "yurt dışında sorun yaşayan gemi adamları" başlığı altında UDH Bakanlığında yapılan toplantıdan söz etti.

DTO Meclisinde konuşmacıların bir çoğunun gündeminde Rusya krizi ve sektöre yansımaları vardı.Meclis Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'dan önce söz alan 46 numaralı Komitenin başkanı Bülent Genç Rusya ile olan ilişkiler ve yansımaları konusunda oldukça karamsar bir tablo sundu. Turizm bazlı etkilenmelerden bahseden Genç Rusya'yla olan gidişattan Çayelindeki çay üreticisinin bile etkilenebileceğini söyledi ve Antalya Bölgesine gelen milyonlarca Rus turistin geliri ise hiç bir şekilde karşılanamayacaktır dedi.

Salih Zeki Çakır:"Kötü geçen 2015 yılının sonçeyreğine Rusya krizi tuz biber ekti".

Bülent Genç'ten sonra söz alan Salih Zeki Çakır ise Rusya krizi ile ilgili, özellikle bölgede taşımacılık yapan armatörlerin önemli şekilde etkilendiğini belirtti..Öncelikle bunun insani boyutu üzerinde durulmalıdır diyen Çakır, Rus limanlarında personelin, işletmelerin muhattap olduğu muamelelerle ilgili kamuoyuna bilgilendirme yaptıklarını anlattı.Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği olarak, TOBB'a, ilgili bakanlıklara, TOBB'un oluşturduğu ilgili masaya durumları bildirdiklerini belirten Çakır "şu aşamada ağırlıklı olarak port state kontrollerinde personeller, deniz teammüllerine uymayan ve Türk personel ve gemilerine layık görmediğimiz davranışlara muhattap olmaktadır"dedi. Çakır ayrıca bu bölgede navlunların yılın son çeyreğinde yükseldiğini söyledi ve bu ortalamayla yılı belli bir düzeyde bitiren armatörlerin zaten genel olarak kötü geçen 2015 yılının sonuna da bu şekilde geldiğini anlattı,"bozulan Rus Türkiye ilişkileri ise buna adete tuz biber ekmiştir" dedi.

Yusuf Öztürk: "İzmir Limanı 2016 yılında özelleştirilmeli"

Meclis toplantısında söz alan İMEAK Deniz Tşcaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk İzmir Limanı hakkında bilgilendirmek ve temennide bulunmak istediğini söyledi. 2003 yılında özelleştirilmeye karar verilen İzmir Limanının o tarihten bu tarihe kadar özelleştirilemediğini söyleyen Öztürk 1 Kasım seçimlerinde Limanların özelleştirilmesi şeklinde bir hükümet kararı söz konusudur dedi. Bu defa İzmir Limanının özelleşmesinin gerçekleşeceğini tahmin ettiğini söyleyen Yusuf Öztürk "dünyayı ve Türkiye'yi incelediğimizde liman yatırımlarının çok önemli olduğunu görüyoruz. Artık çok büyük oyuncular Türkiye'de yer almaya başladı. Bu durumda bizim İzmir Limanımızın daha verimli daha sistemli ve çağa uygun şekilde çalışabilmesi için özelleştirilmesi gerekir diyorum"dedi.

Metin Kalkavan:"2016 denizciler için çok zor bir yıl olacak"

DTO Meclis Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasına 2015 yılının çok önemli olaylara şahit olduğunu söyleyerek başladı. 2016 yılının ise  denizciler açısından çok zor bir yıl olacağını anlatan Kalkavan tankerciliğin petrol fiyatlarının etkisiyle iyi gittiğini ancak kuru yük için 2016 yılı, hatta 2017 yılı da çok zor olacaktır dedi.. Kalkavan iki şeyi ayırmalıyız dedi, birncisi siyaset ikincisi ise ekonomi. Rusya'nın uçağının düşürülmemesi halinde de bu durumun yaşanabileceğini söyleyen Kalkavan, Libya olayını hatırlayın dedi, Libya'da yaşananlardan sonra da orayla yaptığımız ticaretin tamamen durduğundan söz etti.

"Olan oldu şimdi ne yapacağımıza bakalım"

Geldiğimiz noktada artık aklı selim davranmalı ne yapacağımıza bakmalıyız diyen Kalkavan "artık o uçağı geri koyamayız, havaya tekrar uçacak şekilde geri koyamayız. Olan oldu ve bu belli ilişkilerde bu bir milattı. İlişkiker normale döner mi? derseniz, hayır derim belli bir zaman gerekli. Hiç bir ticaret erbabı komşusuyla kavga etmek ister mi? Kimse kazanmaz. "dedi.

Kalkavan kendisinden önce söz alıp "savaş değil barış istiyoruz, biz barıştan yanayız" diyen Tunç Kurtluoğlu'nun sözlerine atıfta bulunarak "kimse savaştan yana değildir, işin doğasında zaten kavga etmemek vardır" dedi.Kalkavan şöyle devam etti; "Salih kaptanın söylediği bir şeyin ben tam tersini yaptım. Herkes çıkıp ağlarken, zarar neyin zararı dedim, Odalar Birliği Başkanının söylediği  doğrudur. Devlet adamlarını etkileme şansımız var mı? Belki günün sonunda karlı çıkacağız. Devlet böyle şeylerde beş on milyarın hesabını yapmaz."

"Deniz taşımacılığı için bu durumu faydalı buluyorum"

Sözlerine devamla bu durumun deniz taşımacılığı için faydalı olduğunu, tam olarak bir yere bağımlı olarak çalışmanın iyi olmayacağını düşündüğünü söyleyen Başkan Metin Kalkavan "evet kosterler ilk başta zarar görecektir"dedi.Krizin zararlarını ölçmenin ihtimalinin olmadığını, zaten tek bir piyasaya göre çalışmanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum diyen Metin Kalkavan " Taşımacılık bitmeyecekki, ihtiyacını başka bir ülkeden sağlayacak ki biz dış ticarette Rusya'ya karşı ciddi açık veren bir ülkeyiz. İthalatımız dağlar gibi. Demekki başka bir yerden alacağız bunu. daha uzun mesafeden alacağız ton/mil olarak deniz taşımacılığına ciddi katkı yapacak. Kosterler, tamam ilk darbeyi yiyecekler ama buraya çıkıp zarar ettim demek olmaz, devlet karar verdi, devlet karar verince oturusun kapalı kapılar ardında, zararını öyle böyle bir şekilde karşılar, karşılayamadıkları da olacak, olabilir. "dedi.

Odalar Birliği Başkanın sözlerine değinen Metin Kalkavan onun sözlerinde büyük bir anlam vardır dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:" O dediki devletimizi böyle normal olmayan yaptırımlarla, ticari yaptırımlarla diz eğdiremezsin.bu kadar nettir bu mesele. Burada ticaret erbabı bu devlet meselesidir diyecek dik duracak, zararını gider devlete anlatır, zararının bir kısmını tazmin ederler etmezler o ayrı. Ne diyeceğiz devletimize, kapalı kapılar ardında konuşuyoruz, gittik bakanımıza, ölçün bakalım zararınızı dedi, ölçebilir misiniz?  24 kasımda olmuş bir olay şimdi siz zarar hesaplıyorsunuz, onu bırakacaksınız ağalık yapan borcunu erteler kredisini verir ssk'sını verir, veremediği zaman da sineye çekeceksin"

"Aşağıda büyük bir oyun var, üç beş domatesin iadesi kadar basit değil"

Olaya stratejik bakmak gerektiğini ve oynanan oyunun öyle üç tane domatesin iadesi gibi basit olmadığını söyleyen Kalkavan aşağıda büyük bir oyun oynandığından, 100 yıl sonrasının planlarının yapıldığından bahsetti ve "bizim bütün resmi görme gibi bir şansımız yok" dedi.

"Gitmeyeceksin kardeşim,Türk sahipli ve Türk Bayraklı gemi Rus limanlarına gitmesin" 

Kalkavan yine kendisinden önce söz alıp bir önerisini dile getiren Emin Eminoğlu'nun söylediği "Türkler olarak Rusya'daki ticaret hacmini yitirmemek için Bulgardan, Yunanlılara, Romenlerle işbirliği yapıyoruz şeklinde bir algı operasyonu yaratalım" şeklindeki sözlerine karşılık şunları söyledi:"Öneriye teşekkür ederimde bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Almıyorsan gitmiyoruz. Bitti. Türk sahipli ve Türk Bayraklı gemi Rus limanlarına mümkünse gitmesin.Hiç bir şey yapamayız. Git başka yere,senin taşıyacağın yükü başkası taşıyacak, sende onun yükünü taşıyacaksın. tedbirinizi alın. Özellikle küçülebildiğiniz kadar küçülün. Sadece uçak değil terör yüzünden 2016'da turizm son 30 yılın en kötü sezonunu yaşayacak"dedi.

Başkan Kalkavan'ın "iyi seneler" dileğiyle 2015 yılının son meclis toplantısı sona ermiş oldu.

Editör: TE Bilişim