Türk Gemi İnşaatı tarihine ışık tutacak kitap 

Türk Gemi İnşaatı tarihine ışık tutacak kitap

İTÜ Vakfı,  denizcilik alanında büyük bir boşluğu dolduracak yeni bir kitabı  okuyucularına sundu. Yüksek Mühendis Aydın Eken, tarafından yayına hazırlanan “Ord. Prof. Ata Nutku - Türk Gemi İnşaatı Endüstrisi ve Mühendislik Eğitiminin Önderi” adlı kitap, gemi inşaat sektörüne ve denizcilik tarihimize ışık tutacak.

 

ÇELİK GEMİ YAPIMINI GERÇEKLEŞTİREN MÜHENDİS

İTÜ'de sivil gemi mühendisliği eğitiminin kurucusu ve Türkiye'de gemi yapılamaz denen  bir ortamda,  çelik gemi yapımını gerçekleştiren  Ord .Prof Ata Nutku,  gemi inşaatı mühendisliğinin önderi olarak kabul ediliyor ve hem eğitim, hem de endüstri alanında asker ve sivil yaşamını denizcilik sektörüne adayan, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarda çalışan, çok sayıda gemi inşaatı mühendisi ve bilim adamı yetiştiren bir akademisyen olarak biliniyor.
 
ÜNİVERSİTE-ASKERİ-DENİZCİLİK ALANINDA İSMİ YAŞIYOR

1960 yılında Ordinasyus Profesör olan Nutku, 1974 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü aldı. İTÜ Yönetim Kurulu,   1990 yılında kurucusu olduğu laboratuvara Ata Nutku Gemi Model Laboratuvarı  adını; 1999 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri 112  oto kapasiteli araba vapuruna  Ord.Prof. Ata Nutku adını verdi. 

Uzun yıllar hizmet ettiği Gölcük Tersanesi ise  2010 yılında, 310 Yeni Gemi İnşa Baş Mühendisliği kısmına  “Yb.Ata Nutku 310 Gemi İnşa Baş Mühendisliği adını vermesiyle,  üniversite, denizcilik ve askeri  alanında Ata Nutku  isminin   anılması sağlandı.


Kitabın içeriğinde, Profesör Nutku'nun bilimsel yayınları, kitapları, enstitü broşürleri, patentleri, projeleri, ödülleri ve başarı belgeleri çok kapsamlı olarak yer alıyor. Önemli bir eksikliği gidermek amacıyla  Yüksek Mühendis Aydın Eken tarafından hazırlanan bu kitap,  araştırmacılara, gemi inşa sektörüne, mühendislik eğitime ışık tutacak  önemli bir  kaynak olarak gösteriliyor.

 

 

Editör: TE Bilişim