ULUSLARARASI GEMİ SÖKÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ’NDEN  TÜRK GEMİ GERİDÖNÜŞÜMCÜLERE TAM NOT

Uluslararası gemi geri söküm sanayiciler derneğinin genel müdürü ve genel sekreteri Aliağa’da bulunan  gemi  geri dönüşüm sanayicileri derneğini ziyaret etti. Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği genel müdürü Benjamin Veldhoven ve genel sekreteri  Arjen Uytendaal’i gemi geri dönüşüm sanayicileri derneği başkanı Adem şimşek ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Yapılan toplantıda  Gemi geri dönüşüm sanayicileri derneği Atık yönetim sorumlusu Ersin Çeviker’in gemi söküm faaliyetlerini anlatan slayt sunumu ile başladı. Sunumda heyete Çevreye uyumlu hale gelen yeni uygulamaya konan projeler  gösterildi. Uygulamalı gemi sökümün evrelerinin anlatıldığı slayt sunumda  tehlikeli  atıkların bertarafı konusunda izlenen yöntemler en ince ayrıntısına kadar gösterildi.

Sunumda kamuoyunda en çok tartışılan bir konu olan asbest atıklarının bertarafı konusunda  izlenen yol’un Avrupa standartlarına geldiğinin altı çizildi. 

Atık yönetim sorumlusu Ersin Çeviker toplantıda Türkiye’nin asbest söküm konusunda tek yetkili kurumun gemi geri dönüşüm sanayicileri derneği  olduğunu söyledi.

İ.S.R.A. GENEL MÜDÜRÜ VELDHOVEN,” TÜRKİYE ÇEVREYE DUYARLI GEMİ SÖKÜMÜNDE  SON YILLARDA YAPTIĞI KALICI ÇEVRE YATIRIMLARI İLE AVRUPA STANDARTLARINI YAKALADI”

Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği genel müdürü Benjamin Veldhoven ve genel sekreteri  Arjen Uytendaal,  üyelerini ziyaret ettiler. Benjamin Veldhoven, saha gezisinde Türkiyenin gemi söküm sektöründe çevreye duyarlı hale geldiklerini gözleri ile görme fırsatı bulduklarını söyledi. Her yıl yapılan ziyarette  Türk gemi sökümcülerinin bir önceki konumundan daha ileriye gittiklerini söyleyen

Veldhoven,” Türkiye çevreye duyarlı gemi sökümünde  son yıllarda yaptığı kalıcı çevre yatırımları ile Avrupa standartlarını yakaladı. Bu gelişme memnuniyet vericidir. Derneğimizin amacı  dünya gemi geri dönüşüm firmalarından oluşan bir birlik kurmak ve üyelerimizin uluslararası yasalardan  oluşan sorunları çözmektir. Üyelerimiz hem bilgilendiriyoruz hem de uluslararası yasaların istediği standartlara geçmeleri için yaptırımlar uyguluyoruz.  Türkiye gemi geri dönüşüm sanayicileri bize en az sorun yaratan üyelerimiz ve her geçen gün mükemmel bir  yapılanmaya doğru gidiyor.  Avrupa standartlarına ulaşan çevre yatırımlarında dolayı türk gemi dönüşümcüleri  kutluyorum”dedi.

ŞİMŞEK, ÇEVREYE DUYARLI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMDE ÖRNEK OLMAK İÇİN  ÇALIŞIYORUZ”

Gemi geri dönüşüm sanayicileri derneği yönetim kurulu başkanı Adem Şimşek, Türkiye’de gemi geri dönüşüm sektöründe çevre ile uyumlu halde gemi sökebilmek için ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Şimşek, uluslararası  ve Türk hükümetinin çevre ile ilgili koruyucu yasalarını yerine getirmek için idare-i maslahat yapmadıklarını Dünya’ya ve Avrupa’ya gemi geri dönüşümün çevreye duyarlı bir şekil de nasıl yapılacağını göstermek ve örnek ülke olmak için çalıştıklarını söyledi.

Şimşek,” son yıllarda yaşanan ekonomik krize ve  Toki’den yer kiralama konusunda meydana gelen ağır yüklerimize rağmen nerde ise  kazandığımızın tamamını çevre yatırımlarına harcıyoruz. Üyesi olduğumuz Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği yöneticileri ziyaretimize geldi. Çalışmalarımızda memnun oldukların görmemiz bizi de memnun etti. Doğru yolda ilerlediğiz konusunda zaten şüphemiz yok. Biz yaptığımız çevre yatırımları ile gemi geri dönüşümün dünyaya nasıl yapılacağını göstereceğiz. Gemi geri dönüşümde standartların bie üstüne çıktık. Bugün Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği yöneticileri ziyaretlerinde  fiziki olarak inceleme yaptılar. Burada biz uluslar arası gemi geri söküm sanayiciler derneğine 5 üyeyiz. 5 şirketimizi de  ziyaret ettiler.  Bundan sonrası içinde yeni üyeler bizden talep ettiler. Bizde görüşeceğiz arkadaşlarımızla bizde üye olmak isteyen o standartlara uygun firmalar varsa  uluslararası gemi geri dönüşüm sanayiciler derneğine üye olacaklar. Aynı zamanda nasıl daha iyi bir hizmet verebiliriz size veya sizlerle nasıl daha iyi bir gemi piyasasına girebiliriz. Bu gemileri nerde kesebiliriz hangi şartlarda kesebiliriz. Bunun kaynağını nasıl yapabiliriz. Görüşmelerimiz devam ediyor.

Türkiye’de gemi geri dönüşümün nasıl yapıldığı konusunda brifing verdik. Asbest ve diğer  tehlikeli maddelerin nasıl bertaraf edildiği, işçilerin  çalışma ortamları ve nasıl eğitim aldıkları, hangi şartlarda çalıştıkları, teknik emniyet olarak hangi konularda kendilerine yardımcı olabildiğimiz konularını sordular. bunları a’dan z’ye  atık yönetim sorumlumuz Ersin  Çeviker tarafından anlattı. Kendileri çok memnun oldular. Bizim örnek bir gemi söküm olduğumuzu, gerçektende Avrupa düzeyinde bütün kriterleri yerlerinde bulduğunu daha da ileriye götürdüğümüzü  gördüler. Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği yöneticileri  her yıl üyelerini ziyaret ediyorlar Her yıl  çevre yatırımlarında farklılıklarını gördüklerini ve bunun içinde bize teşekkür ettiklerini belirttiler. Gemi geri dönüşüm sektörü için verimli bir toplantı oldu.”dedi.

“ULUSLARARASI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ’NİN  2009 GENEL KURULU TÜRKİYEDE YAPILACAK “

Gemi geri dönüşüm sanayicileri derneği yönetim kurulu başkanı Adem Şimşek kısa adı İSRA olan Uluslararası gemi geri Dönüşüm sanayicileri derneği’nin  2009 yılı genel kurulunu Türkiye’de yapacaklarını belirterek bunun da gurur verici bir gelişme olduğunun belirtti. Şimşek,” Bu derneğin amacı dünyadaki gemileri daha az maliyet ile almak ,çevreye duyarlı kesmek. Standartlarını yakalamak. Uluslararası denizcilik örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile  daha iç içe çalışmak. İşçi sağlığı ile teknik emniyeti ile kombineli bir şekilde İngiltere’de yapılan IMO’nun bütün toplantılarında kendilerine de bir masa ayırarak orda bütün gemi geri dönüşüm sanayicileri olarak dünya bazına ulaşabilmek. çevreye düzenli duyarlı olarak gemi sökümcülerin savunuculuğunu yapmaktır. Uluslararası Gemi söküm sanayicileri derneğine Amerika, Çin Hindistan Hollanda İngiltere Almanya’da gemi geri dönüşümde lider firmalar olan  üyeler var. Her altı ayda bir genel bir toplantı yapıp her şeyi masaya yatırıp açık bir şekilde birbirimiz ile tartışıyoruz. Daha iyi gemi geri dönüşümü nasıl yapabiliriz nasıl gemi alabiliriz. Nasıl daha güzel kaynak sağlayabiliriz. Aynı zamanda İSRA’nın 2009 genel kurulunda aralık ayında  en çok üyeye sahip ülke olduğumuz için Türkiye’de yapılacak. Bu da memnuniyet verici bir gelişmedir. “ dedi.

 

Editör: TE Bilişim