Oruç Reis Denizciler Kulübü, bir buçuk yıl önce kurulmasına rağmen denizcilik sektöründe kendine ciddi bir yer yapmaya devam ederken,  dernek üyeleri başta olmak üzere Türk denizcilik sektörüne katma değer yaratmak için yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

“Bir buçuk yıl içerisinde tersanecisinden, armatörüne, deniz turizminden sigortacılara kadar 350’nin üzerinde firmayı barındıran bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olduk” diyen ODEK Başkanı Murat Dalyan, artık sorumluluklarının daha çok arttığını ve daha fazla çalışacaklarını söyledi. Dalyan, derneğin kuruluşunun hemen ardından  Türk denizciliğindeki gelişmelerin dünyaya duyurulması ve sektörün tanıtımı amacıyla İngilizce hazırlanan ‘Turkish MarinePost’ adlı dergiyi  hayata geçirdiklerini ve yurtdışında dağıttıklarını kaydetti. Özellikle yurt dışında bireysel hareketten ziyade dernek üyelerinin güçlerini birleştirerek hareket etmeyi amaçladıklarını dile getiren Dalyan, “Geçen yıl kurduğumuz Turgut Reis Denizcilik A.Ş bu amacı taşıyor. İlk olarak bir gemi alıp gemi işletmeye yönelik altyapıyı kuracağız. Daha sonra bir havuz kurarak gemi işletmeciliği yapacağız” dedi.

Dernek üyelerine yeni fırsatlar oluşturmak için iş gezileri programının devam ettiğini ifade eden Başkan Dalyan, yapılan ziyaretler ve yapacakları yeni iş birliklerini şu sözlerle anlattı: “İlk geziyi kendimiz organize ettik. Fas’a gerçekleştirilen gezide önemli temaslarda bulunduk. 13 bin tekneden oluşan Fas’ın balıkçılık filosunun modernizasyonu için görüşmeler yapıldı. Bu işlerin Türk tersaneciler tarafından yapılması için görüşmelerimiz sürüyor. Orada bir tersanenin kurulmasını ve Fas ile birlikte Sudan pazarına da hizmet vermeyi amaçlıyorlar. Yurt dışı ilişkilerini güçlendirmek maksatlı TUSKON ile irtibata geçerek yeni iş birlikleri oluşturma hedefindeyiz. Geçen hafta TUSKON’un Gana’ya düzenlemiş olduğu ticaret ve yatırım heyetine katıldık. Çok verimli görüşmelerde bulunduğumuzu söyleyebilirim. Gana’da üyelerimizden Gana Savunma Bakanlığı yetkilileri aracılığı ile Liman İşletme ve dünyanın en büyük yapay gölleri arasında olan Volta Gölü’nde kullanılmak üzere şehir hatları vapurlarına benzer yolcu vapurlarının üretimi talep edildi. Aynı zamanda Gana’nın belki de tek armatörü sayılabilecek işadamıyla görüşmemiz oldu.  Kendisinin uçak, gemi ve tır filosu ve bir limanı var. Özellikle, kısa sürede hayata geçirebilecek denizcilikle ilgili iki projesi hakkında kendisiyle görüştük. Ön araştırmaların hızlıca yapılarak önümüzdeki ay kendisiyle tekrar görüşme kararı aldık.”

Oruç Reis Denizciler Kulübü’nü yurt dışında Türk Denizciliğini temsil eden bir dernek olmasını arzu ettiğini söyleyen Murat Dalyan, “Biz de TUSKON gibi yurt içi ve yurtdışında temsilcilikler ve şubelerle dünyaya yayılmak istiyoruz. Bu genişlememizi özellikle büyüyen ekonomilerde yapmayı planlıyoruz” dedi. Bu doğrultuda önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını açıklayan Dalyan, “Özellikle gelişmekte olan ülkeler ile yakın temasa geçerek şirketlerimizde çalıştırmak ve denizciliği öğretmek üzere üniversite mezunu stajyerler almak istiyoruz. Öncelik hedefimiz Afrika ülkeleri. Bu öğrencilere hem Türk denizciliğimizi tanıtmak ve hem de denizciliği öğretmek amacımız var. Bu vesile ile ülkelerine dönecek olan bu öğrenciler ile üyelerimiz arasında iki tarafında kazançlı çıkacağı uzun soluklu iş birliği planlıyoruz. Her yıl belli sayıda Türkiye’ye gelecek bu stajyerlere üyelerimiz sponsor olacak” diye konuştu.

Genç denizcilerden oldukça umutlu olduğunu söyleyen Dalyan, “En önemli etkinliğimiz Genç ODEK Grubumuz diyebilirim. 3-4 kişi ile çarşamba sabah kahvaltıları ile başlayan programlarımız şimdilerde 200 genci bir araya getirecek etkinlikler planlanıyor. Gençlerin bir araya gelerek takım ruhuyla çalışma istekleri, fırsat verildiğinde bu gençlerin değişime ortak olacaklarını gösteriyor.  Türk iş dünyası şüphesiz ki bir kabul değişiminde ve artık birçok şirkette dümenin başına yeni nesil geçmektedir. Denizcilikte de benzer gelişmeler oluyor. Bu kabuk değişimine ayak uyduran şirket ve kuruluşların gelecek dönemde ayakta durmayı başaracağına inanıyorum” yorumunda bulundu.
Editör: TE Bilişim