İstanbul'da, Tersane İstanbul adresinde 1-2 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlediğimiz '2. Türkiye Denizcilik Zirvesi' gerçekleştirilecek. 
Zirve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 1-2 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek 2. Türkiye Denizcilik Zirvesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Uluslararası zirvede denizcilik sektöründe dünyada ve Türkiye özelinde yakın dönemde ve özellikle pandemi sonrasında yaşanan gelişmelerin değerlendirileceği kaydedilen açıklamada, “Lojistik anlamda bir kavşak noktası olan ülkemizin deniz yolu taşımacılığındaki mevcut kapasitesi ile geleceğe yönelik planlamaları ele alınacak. Zirve kapsamında ’Türk Denizcilik Sektörü Vizyonu: Türk Filosunun Geliştirilmesi’, ’Gemi İnsanı İstihdamı: MLC Sözleşmesinin Etkileri’, ’Lojistik Odağında Deniz Yapıları Altyapısı’ ile ’Jeopolitik Gelişmeler ve Mavi Vatan’ olmak üzere dört ana oturum gerçekleştirilecek” denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açılışını yapacağı zirvede kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, oda ve derneklerin başkanları ve özel sektör temsilcilerinin görüşlerini aktaracağına dikkat çekildi. Zirvenin Türk denizciliğine önemli katkı sunacağına vurgu yapılan açıklamada, “Denizcilik sektöründe dünya genelinde öneme sahip yabancı konuşmacılar, dünya gündeminde yer alan gelişmeleri ve Türkiye’nin dünya denizciliği için önemine ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak” ifadelerine yer verildi.

Denizcilik sektöründe uluslararası alanda etkinlik artırılacak

Denizcilik sektöründe uluslararası alanda etkinliğin artırılacağı ve daha fazla söz sahibi olunacağının altı çizilen açıklama şöyle devam etti:

“Dünya denizciliğine ülkemiz tarafından daha etkin bir şekilde yön verilecek. Güçlü, yenilikçi, güvenli, çevreye duyarlı ve maliyet etkin bir Türk deniz ticaret filosu yolunda önemli yol haritaları belirlenecek. Finans sektörü ile denizcilik sektörü daha etkin işbirliği içerisinde çalışarak geleceğe yönelik atılacak adımlarda ortak hareket edecek. Bu sayede ekonomimizde direkt ve dolaylı önemli kazanımlar elde edilecek. Dünya denizciliğine önemli bir katkıda bulunan Türk gemi insanlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasıyla birlikte bu gemi insanlarımızın yaşadıkları sorunlar çözüme kavuşturulacak. Limanlar, tersaneler, marinalar, balıkçı barınakları, açık deniz platformları gibi deniz yapıları ile bunların iç bölgelere bağlantılarına ilişkin alt-üst yapı yatırımlarına yönelik olarak lojistik master planı çerçevesinde planlamalar yapılacak. Mavi vatanımızda her türlü ekonomik, ticari, askeri ve politik hak ve menfaatlerimizdeki kararlılığımız vurgulanarak, belirlediğimiz stratejilerimiz doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar icra edilecek.”

Program şu şekilde:

09:00 – 10:00 ANMA ve SAYGI TÖRENLERİ

11:00 – 12:30 AÇILIŞ MERASİMİ

Tamer KIRAN Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Adil Karaismailoğlu T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Recep Tayyip ERDOĞAN Türkiye Cumhurbaşkanı

12:30 - 14:30 ÖĞLE ARASI

14:30 – 15:00 KEYNOTE

Stephen COTTON ITF Genel Sekreteri

15:00 – 17:00 TÜRK DENİZCİLİK SEKTÖRÜ VİZYONU: TÜRK FİLOSUNUN GELİŞTİRİLMESİ Dünya taşımacılığının 2010-2020 yıllarındaki yüzdelik dağılımında 2020 yılında denizyolunun payı %90 olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret taşımacılığı ihracat yüklemesinde en fazla taşınan kargo sıralamasında, %38 ile konteyner ve dökme katı yük, %13 ile genel kargo, %8 ile sıvı dökme yük ve %4 araç olarak gerçekleşmiştir. Bugün 80 trilyon olan küresel ticaretin 2100 yılında ikiye katlanması beklenmektedir. Milyarlarca metreküplük mal büyüklüğünün taşımacılığı göz önünde bulundurulduğunda sektörel gelişimi desteklemek için yeni adımlar atılması gerekmektedir.

Bu kapsamda oturumda konuşulması beklenen konu başlıkları:

Küresel Ticaret Hacmindeki Gelişmeler

Türkiye Deniz Taşımacılığı Hacmindeki Gelişmeler

Deniz Ticaretindeki Teşvikler

Dünya Deniz Taşımacılığı ve Dünya Filosu Türk Filo Hedefleri

Türk İç Su Yolları ve Deniz Ticaretinde Kullanan Politikalar

Moderatör Dr. Özkan POYRAZ Emekli Müsteşar

Durmuş ÜNÜVAR Kıyı Emniyeti Genel Müdürü

Kâmil ÖZKAN Kurumlar Vergisi Daire Başkanı Yavuz ALBAYRAK BDDK Uygulama İl Daire Başkanı

Ümit Recep UĞUR Denizbank Genel Müdür Yardımcısı

S.Zeki ÇAKIR İMEAK DTO Meclis Başkanı

Mehmet S. GÜNGEN Güngen Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı

17:00 - 17:30 ARA 17:30 – 18:00

KEYNOTE Mark SZAKONYI IHS Markit Editörü

 18:00 - 18.30 ÖDÜL TÖRENİ: DENİZCİLİK ÖDÜLLERİ

Editör: CAHİT İSTİKBAL