TÜRK DENİZCİLİĞİ TAM YOL İLERİ 

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 91. yılı, İzmir’de törenlerle kutlanacak. 1 Temmuz Cumartesi günü saat 10.00’da Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk ve aziz şehitlerin anısına Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayacak törenler, İzmir Liman Başkanı Ahmet Apak’ın konuşmaları, başarılı yelkencilere plaket verilmesi ve İzmir Liman Başkanlığı önünde sembolik halat çekme yarışması ile devam edecek. Törenler kapsamında kite sörf gösterisi, Bergama Gemisi’nden denize çelenk atma töreni, İzmir Körfezi’nde teknelerin geçit töreni ve deniz şehitleri anısına lokma dağıtımı yapılacak. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çerçevesinde 29 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Seferihisar Sığacık’ta TYF-DTO Rüzgâr Sörfü Slalom Türkiye Ligi Yarışı’nın ilk ayağını, İzmir Liman Başkanlığı’nda “Ege Denizi’nde Yaşam” adlı fotoğraf sergisini, İMEAK DTO İzmir Şubesi binasında “Çocukların Gözüyle Denizde Eğlence” konulu resim sergisini,  1 Temmuz’da Foça’da  Açık Su Türkiye Yüzme Şampiyonası’nı, 3 Temmuz’da ise TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı resepsiyonunu gerçekleştirecek. 1 Temmuz Cumartesi günü Alsancak Limanı’nda bulunan askeri gemi ile İnciraltı’ndaki askeri müze gemi halkın ziyaretine açılacak. Akşam saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yolcu gemisi ile halka açık körfez turu düzenleyecek. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Pasaport’ta 10. Karton Tekneler, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ise İnciraltı’nda İzmir Kayıkları yarışlarını gerçekleştirecek. 

“DÜNYA DENİZCİLİK LİGİ’NDE 13. SIRADAYIZ”

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 91. Yıldönümünü yine renkli ve coşku dolu etkinliklerle kutlayacaklarını ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Körfezi renklendirecek etkinliklere İzmirlilerin katılımının önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin “Denizci Millet, Denizci Ülke” hedefine hızla ilerlediğini vurgulayan Öztürk, “Deniz yolu bir ülkenin bağımsızlığını ve hem ekonomik hem siyasi olarak güçlü olmasını sağlar. Denizcilik sektörü, üç bir yanı denizle çevrili ülkemiz için önem taşıyor. Ülkemizin deniz filosu 27 milyon Detveyte, gemi sayısı 1500’e ulaştı. Dünya denizcilik liginde 13. sıradayız. Ülkemizde faaliyet gösteren 77 tersane, her türlü gemiyi yapabilecek kabiliyete erişti. Mega yat üretiminde dünyada üçüncüyüz. 180’e yakın liman ve kıyı tesisimiz var. Kruvaziyer turizminde ülkemizin sunduğu imkânlar, 21 bin bağlama kapasitesine sahip 44 marina ve cennet koylarımız ile deniz turizminde çok önemli noktadayız. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın teknelerde Türk bayrağına geçiş uygulaması sayesinde kısa sürede 3 bin 700 teknede ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya başladı. Denizcilikte bulunduğumuz noktayı yeterli görmüyoruz. Gerek aktarma yükleri gerekse kabotaj yükleri açısından ülkemiz limanlarını güçlendirmemiz, Türk gemi filosunu yenileyip büyütmemiz gerekiyor. Denizcilik liginde yukarı çıkmak için daha fazla çalışmak zorundayız. Denizci Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın destekleri ile yeni hedeflere yelken açacağız” dedi. 

LİMANLAR VE DENİZ ŞEHRİ İZMİR

Türk denizciliğinin gelişmesine en önemli katkıyı Ege ve İzmir’in vereceğine inandıklarını belirten Öztürk, “Biz İzmir’i limanlar şehri, Ege’yi ülkenin lojistik merkezi olarak görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü işbirliği ile devam eden Büyük Körfez Projesi sayesinde İzmir Körfezi’nde ekolojik ve ekonomik devrim olacak. Bir yandan Körfez temizlenirken, diğer yandan Alsancak Limanı büyüyecek ve Körfeze su çekimi büyük gemiler girebilecek. Son yıllarda limancılık ve enerji yatırımları ile dikkat çeken Aliağa’daki liman ve iskeleler, Türkiye’nin dış ticaret kapısı haline geldi. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın, Çin’in Uzakdoğu’yu Batı Avrupa’ya bağlayacak “Tek Kuşak Tek Yol” projesinin deniz ayağında stratejik öneme kavuşacağını düşünüyoruz. Sanayi bölgelerimizi limanlarımıza bağlayacak demiryolu ve karayolu yatırımlarının tamamlanması ile İzmir’in çok daha değerli hale geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim