New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrenci değişim programı çerçevesinde New York Maritime College'da eğitim gören öğrenciler okyanusa açılmak için gün sayıyor.

Maritime College'da Türk Kulübü öğrencileri staj öncesi düzenledikleri moral gecesinde, Türk Amerikan toplumu ile okul yönetimini bir araya getirdi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin değişim programı çerçevesinde SUNY Maritime College'da eğitim gören denizci adayları, nisan ayında eğitim amaçlı çıkacakları 3 aylık deniz seferi öncesinde yıllık olağan buluşma yemeği düzenledi.

Turkish Club tarafından bu sene 8'incisi düzenlenen SUNY Maritime College kampüsündeki yemeğe, öğrenciler ve SUNY yetkilileri ile Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'ndan diplomatlar katıldı.

Başkonsolos Yardımcısı Ayten Eler, katıldığı gecede, Türk öğrencileri kutlarken, ABD ve Türkiye arasındaki dayanışmaya dikkati çekti. Eler, ''Türkiye ile Amerika, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da, terörle mücadele, enerji güvenliği, nükleer kısıtlama ve ekonomik gelişme gibi önemli konulardaki işbirliği içerisindedir'' diye konuşurken, İTÜ ile SUNY arasındaki öğrenci değişim programının da bu işbirliğinin bir uzantısı olduğuna değindi.

Maritime College'da görevli Tümamiral Wendy Carpenter ise konuşmasında, 34 Türk öğrencinin Maritime'da bulunmasının heyecan verici olduğunu söylerken, Türk öğrencilerin hem başarılı hem de disiplinli olduklarına vurgu yaptı.

Türk öğrencilere danışmanlık yapan Maritime Bilim Bölümü Başkanı Dr. Kathy Olszewski de değişim programı hakkında bilgi verirken, Türk öğrencilerden duydukları memnuniyeti Türkçe olarak ''İyi ki varsınız'' sözleri ile ifade etti.

Milli marşların okunması ile başlayan gecede Türk mutfağı menüsü tam not alırken, Kanuni Tamer Pınarbaşı önderliğinde icra edilen Türk müziği de beğeni topladı.

Çift diploma sahibi oluyorlar

Türk öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerinin bir buçuk yılını yatılı eğitim veren Maritime College'da tamamlarken, bu eğitim sürecinin 90 gününü açık denizde staj yaparak geçiriyor.

İki üniversite arasındaki değişim programından yararlanarak çift diploma sahibi olan öğrenciler, 4 yıl sonunda 3. Zabit (4. Kaptan) olarak ticari gemilerde göreve başlıyor ve süvari olma yolunda kıdem takip ediyor.

2002'nin Aralık ayında iki okul arasında imzalanan antlaşma gereği her iki okuldan da diploma alan öğrenciler, gemi kaptanı veya deniz makineleri mühendisi olarak mezun oluyor. İlk mezunlarını 2008'de veren öğrenci değişim programı çerçevesinde her yıl 30-40 civarına Türk öğrenci New York'taki Maritime College'da eğitim görüyor.

Editör: TE Bilişim