Genelkurmay Başkanlığı: Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Faaliyetlerine Devam Ediyor

 Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu faaliyetleri kapsamında TCG Gediz ve TCG Heybeliada gemilerinin Fildişi Sahili liman ziyaretine başladığını bildirdi.

Genelkurmay, ayrıca TCG Oruçreis gemisinin Gana'ya, TCG YB.K. Güngör Fildişi Sahili'ne intikale devam ettiği bilgisini verdi. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, “Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun (TDGG) faaliyetleri kapsamında; TCG Gediz ve TCG Heybeliada Abidjan/Fildişi Sahili liman ziyaretine başlamıştır.

TCG Oruçreis Thema/Gana'ya, TCG YB.K. Güngör Abidjan/Fildişi Sahili'ne intikale devam etmiştir. Aden Körfezi, Somali Havzası, Arap Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki Deniz Haydutluğu ile Mücadele Harekâtı’nı ve bölge ülkeleri ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Deniz Kuvvetleri ile ortak eğitimler faaliyetlerini tamamlayan TCG Gelibolu, Türkiye’ye intikali kapsamında liman ziyareti maksadıyla Cibuti'ye intikale devam etmiştir. TCG Gaziantep 'Norveç Deniz Kuvvetleri'nin 200'üncü Kuruluş Yıldönümü Törenleri' kapsamında Norveç liman ziyaretine devam etmiştir. TCG Gökçeada NATO Daimi Deniz Görev Grubu–2, Okyanus Kalkanı Harekâtı kapsamında Hint Okyanusu'nda deniz haydutluğu ile mücadele maksadıyla karakol görevine devam etmiştir. TCG Bartın Birleşmiş Milletler UNIFIL Harekatı kapsamında, Mersin liman ziyaretine devam etmiştir. Diğer harekât eğitim faaliyetleri kapsamında toplam yedi gemi seyir icra etmiştir.” denildi.

"SURİYE HAVA ARACI SINIRA 1.3 DENİZ MİLİ KALA GERİ DÖNDÜ"

Genelkurmay ayrıca, Türkiye-Suriye hudut bölgesinde 'Hava Muharebe Devriye Görevi' icra eden iki adet F-16 uçağının, Suriye’ye ait bir adet MIG-23 uçağının, Cilvegözü güneyinde sınıra doğru yaklaşması üzerine bölgeye yönlendirildiğini, ancak Suriye’ye ait söz konusu hava aracının, sınıra 1.3 deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaştığı bilgisini verdi. Dört adet F-16 uçağı ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildiğini belirten Genelkurmay, şöyle dedi: "Hava Muharebe Devriye Görevi icra eden ve Diyarbakır meydanından kalkan bir adet F-16 uçağımıza, Hatay üzerinde iken, Suriye’de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından saat 15.35'de tacizde bulunulmuştur. Rusya’ya ait bir adet İL-20 uçağı, Romanya tarafından gelerek, batı-doğu istikametinde, Türk hava sahasına paralel olarak, Karadeniz’in uluslararası hava sahasında kıyılarımıza ortalama 15-20 deniz mili mesafede olacak şekilde uçuş yapmıştır. Bu durum üzerine, Bandırma’dan ve Merzifon’dan kalkış yapan dört adet F-16 uçağımız, 12.17-15.53 saatleri arasında, İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Düzce-Zonguldak-Bartın–Kastamonu–Sinop–Samsun-Ordu–Giresun-Trabzon üzerinde ve Türk Hava Sahası içerisinde anılan Rus uçağını takip ederek 12.35’de bir kez önleme yapmış, müteakiben yine Türk Hava Sahası içerisinde devriye uçuşu ile anılan uçağı 0.5-10 deniz mili mesafeden izlemiştir.

" Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı dört adet bot ile Türkiye-Suriye deniz hududunda karakol görevi icra edildiğini belirten Genelkurmay, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 7 Nisan’da başlayan Orta Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de 18 Nisan’a kadar devam edecek olan tatbikatlara iştirak ettiğini bildirdi. 

Editör: TE Bilişim