Türk Boğazları Meselesi

26 Ocak 2013 Cumartesi günü, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Süleymaniye Kürsüsünde, Uzak Yol Kaptanı Mustafa Can ile KEGM İstanbul Liman Baş Kılavuz Kaptanı ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal  “Türk Boğazları Meselesi” başlıklı bir konferans verdiler.

Toplantının açılışını ise İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim görevlilerinden Dr. Muhsin Kadıoğlu yaptı. Konuşmacıları tanıtan Kadıoğlu; ayrıca Türk Boğazları'nın önemi konusunda da bilgiler verdi.

İlk olarak söz alan Mustafa Can, bizim Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı olarak adlandırdığımız Türk Boğazları’nın nasıl kontrol edildiğini, gemi trafik hizmetlerinin neler yaptığını, şu anki tanker istatistiklerini ve Boğaz geçişlerindeki tehlikeleri, hazırladığı sayısal ve coğrafî görsellerle izah etti.

Cahit İstikbal ise, Boğazlar meselesinin başlangıcı,  büyük devletlerin, Türk Boğazları için neden kapıştıkları, Lozan ve Montrö Antlaşmalarına göre Türkiye’nin Boğazlardaki egemenlik hakları, Boğaz geçişlerinde gemilere kılavuzluk ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi.  Boğazlar çevresinin, Antik Çağlardan beri yerleşime açık olduğunu ve tarih boyunca Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin kaynaklarını elde etmek ve bu kaynakları dünyaya ulaştırmak bakımından önem arz ettiğini belirten İstikbal, Boğazların stratejik öneminin Yakınçağ Türk Devletleri olan Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde de artarak devam ettiğini vurguladı.

Her iki konuşmacımız da, Türk Boğazların stratejik öneminin, Türkiye’yi yönetenler ve Türk kamuoyu tarafından bir an bile göz ardı edilmesinin, milletimiz ve devletimiz açısından telafisi mümkün olmayacak kayıplar oluşturacağının altını çizdiler.

Editör: TE Bilişim