GTH Operatörleri Derneğince  organize edilen, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri (TBGTH) Sisteminin devreye girişinin 10uncu yıl dönümü kutlamaları İstanbul ve Çanakkale GTH Merkezlerinde yapılan etkinliklerle başladı.

İstanbul GTH Merkezinde yapılan etkinliğe KEGM Genel Müdürü Salih Orakcı’nın yanı sıra Genel Müdür YardımcısıB. Olcay Özgürce ile Daire Başkanları, Şube Müdürleri, GTH ve Kılavuzluk Hizmetleri çalışanları katıldı.

Etkinlikte geçtiğimiz günlerde IALA VTS Komitesi Başkanlığına seçilen Tuncay Çehreli’ye KEGM Genel Müdürü ve Dernek Yönetim Kurulu Başkanı tarafından birer başarı plaketi verildi.

İstanbul GTH Merkezindeki etkinlikte konuşan KEGM Genel Müdürü  Salih Orakcı, TBGTH Sisteminin kuruluş süreci ile ne tür zorluklar altında sistemin devreye alındığını anlatarak başladığı konuşmasında geçmişteki zorluklara karşın tüm çalışanlarla birlikte verilen azimli mücadeleler ve UDH Bakanı Sayın Binali Yıldırımın destekleriyle 10 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin GTH konusunda dünyada sözü geçen bir ülke haline geldiğini belirtti. Geçen 10 yıllık süreç içinde elde edilen son uluslararası başarının İstanbul GTH Başoperatörlerinden Tuncay Çehreli’nin yeniden IALA VTS Komitesi Başkanlığına seçilmesi olduğunu dile getiren Orakcı, bundan sonraki evrede daha büyük başarıların hedeflenmesi ve o yönde çalışmaların geliştirilmesi gerekliliğini vurgulayarak gerek KEGM gerekse UDH Bakanlığının bu tür çalışmaları bugüne kadar olduğu gibi teşvik ederek destekleyeceğini belirtti. Orakcı konuşmasının ardından Kaptan Tuncay Çehreliye başarı plaketini verdi.

IALA VTS Komitesi Başkanı Tuncay Çehreli ise elde ettiği başarıdaki destek ve katkılarından dolayı başta UDH Bakanlığı ve KEGM’ye teşekkür ederek başladığı konuşmasında GTH konusunun dünyada hızla gelişmekte olduğunu vurguladı. IMO Genel Sekreterliğinin başlatmış olduğu “Sıfır Kaza Kampanyası” kapsamında GTH Sistemlerinin çok daha önemli hale geldiğini ve GTH Sistemlerinden beklentilerin giderek arttığını belirtti. Kaptan Çehrelinin konuşmasının ardından Derneğimiz adına Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Hasan Terzi tarafından da kendisine başarı plaketi verildi.

Yönetim Kurulu Başkanı yaptığı konuşmasında Türkiye’nin GTH konusunda dünyadaki etkinliğini ve saygınlığını arttırmaya katkı sağlamak için dernek olarak her türlü mücadeleyi vermekte olduğumuzu belirtti. Bunun yanında bugünkü törenin sadece bir başlangıç olduğunu ve TBGTH’ın 10. kuruluş yıldönümü kutlama etkinliklerinin 2014 yılı boyunca yapılacak olan faaliyetlerle sürdürüleceğini belirtti. Bu kapsamda yapılması planlanan etkinlikleri aşağıdaki şekilde sıraladı.

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa Gemi Trafik Hizmetleri ile ilgili kongre düzenlenmesi
  2. “Türk Boğazlarında Durumsal Farkındalık” konulu sempozyumun ikincisinin gerçekleştirilmesi.
  3. “Türkiye’de ve dünyada GTH” konulu bir kitap yayınlanması.
  4. Türk Boğazlarında verilmekte olan hizmetlerin kalitesini arttırmaya katkı sağlama amaçlı Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ortaklaşa bir çalıştay düzenlenmesi.
  5. Haziran ayında denizcilik sektörünü sosyal açıdan bir araya getirecek 10. Kuruluş Yıldönümü Yemeği düzenlenmesi
  6. Bunların yanında dünyada uluslararası birliği olmayan Deniz Trafik Operatörleri mesleği için başlatılan uluslararası birlik oluşturma çalışmalarının sürdürülmesi.
Editör: TE Bilişim