'Türk Boğazları' belgesel oluyor 

TRT, iki kıtayı bir araya getiren İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının tarihsel gelişimi ve stratejik önemini, “Türk Boğazları” isimli belgeselde anlatacak.

Pek çok kamu ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle ve uzman görüşleri alınarak çekilecek belgeselin tüm bölümlerinde eşsiz boğaz manzaraları ekranları süsleyecek.

Belgeselin yönetmeni Girayhan Alpdoğan, çekimlerine başlanan belgeselin, “Türk Boğazları”nı, jeolojik oluşumlarından başlayarak tarihi, coğrafi, morfolojik, jeopolitik, stratejik, gemi geçiş trafiği ve seyir emniyeti, akıntılar, batıklar, vapurlar, deniz otobüsleri, deniz fenerleri ile yaşanan kazaların çevresel etkileri bağlamında ele alacağını bildirdi.

Türk boğazlarının, değişik uzmanların görüşleri alınarak hazırlanacağını, 30'ar dakikalık 8 bölümden oluşacak belgeselin, her bölümünün tek başına bir konu etrafında toplanacağını anlatan Alpdoğan, “Belgesel, Türk boğazlarını, tarihsel gelişimi, ilgili kurum ve kuruluşları ile stratejik ve çevresel faktörleri ve politik meseleleri etrafında değerlendirecek. Belgesel, bu ünlü konuya şimdiye dek hiç ele alınmamış biçimiyle ve uzmanlar eşliğinde büyüteç tutuyor” dedi.

İlk bölümde, boğazların jeolojik oluşumunun animasyonlar eşliğinde anlatılacağını dile getiren Alpdoğan, diğer bölümleri özetle şöyle anlattı:

“İkinci bölümde siyaset adamları, tarihçiler ve konunun uzmanlarıyla boğazların tarihi, değişik bakış açılarıyla aktarılacak. Arşiv görüntülerine ek olarak eşsiz boğaz manzaraları, konunun uzmanlarının anlatımlarını süsleyecek. Üçüncü bölümde de yeni dünya düzenindeki Büyük Orta Doğu Projesi, Hazar Petrolleri gibi stratejiler karşısında Boğazların stratejik önemine değinilecek ve Türkiye'nin boğazlarla ilgili güç dengesi ele alınacak. Dördüncü bölümde, boğazlardaki gemi trafiği, seyir zorluğu ve enkazlar ele alınırken, beşinci bölümde boğazlardaki hukuki düzenlemeler, altıncı bölümde Türk boğazlarındaki kazalarla çevre kirliliği, yedinci bölümde, Türk boğazlarında deniz taşımacılığı ve son bölümde de deniz feneri hikayeleri yer alacak.”

Alpdoğan, Ulaştırma Bakanlığının sponsorluğunda yürütülecek belgeseli, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığının ilgili birimleri, üniversiteler, çeşitli düşünce kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de desteklediğini belirtti.

Belgeseldeki su altı çekimlerinin “merhum ustamız” dediği Haluk Cecan'ın ekibindeki Selman Kahraman'ın TRT için görüntüleyeceğini bildiren Alpdoğan, yıl sonuna kadar tamamlanmasını bekledikleri çekimlerin her izleyicinin ilgisini çekeceğini sözlerine ekledi.(aa)

 

Editör: TE Bilişim