Türk Bayraklı Yasin-C adlı Gemi Kaçırıldı 

Somali korsanlarının 25 kişilik Türk mürettebatı olan Yasin-C adlı gemiyi kaçırdıkları öğrenildi. AB Deniz Gücü kaynaklarından edinilen bilgiye göre kaçırılma olayı farklı bir olayda Deniz Kuvvetleri ile kaçırılan bir gemi arasında meydana gelen karşılaşmada bir rehinenin boğulmasından bir gün sonra meydana geldi.

178 metre boyundaki 1982 yapımı Türk bayraklı dökme yük gemisi M/V Yasin C; bugün öğlen saatlerinde Kenya sahilinden 250 deniz mili açıkta kaçırıldı. Bilgiyi AB deniz Gücü sözcüsü Tuğamiral  John Harbour verdi.

John Harbour, 36.000 tonluk dökme yük gemisindeki mürettebatın Türk olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Denizcilik Müsteşarlığı AAKKM merkezinden yapılan açıklamaya göre ise gemi Ukrayna'nın Mariupol Limanı'ndan yüklediği dökme buğdayı Kenya'nın Mombasa Limanı'na götürmekteydi.

Kaçırılma olayının, Kenya sahiline en yakın başarılı kaçırılma girişimi olduğu belirtildi. Bölgede biri 31 mart günü Mombasa'dan 85 mil açıkta olmak üzere 2 kaçırılma girişimi daha olduğunu belirten kaynaklar saldırıların aynı korsan grubu tarafından gerçekleştirilmiş olmasının ihtimal dışı olduğunu, Kenya sularına gelen gemileri tehdit eden en az 2 korsan grubunun bulunduğunun tahmin edildiğini bildiriyorlar.

Halen en az 16 gemi ve 240 kişilik mürettebatın Somalili korsanların elinde olduğu tahmin ediliyor.

Gemi, YAKAMOZ DENİZCİLİK'e ait, İşleten ise Bergen Denizcilik

Deniz Ticaret Odası kayıtlarına göre gemi, Yakamoz Denizcilik'e ait görünüyor. Türk ikinci siciline kayıtlı olan gemi, AB kayıtlarına göre ise bir bankanın finansal kiralama şirketinin sahipliğinde görünmekte, Bergen Denizcilik tarafından işletilmekte.

Gemi; Türk sahibi tarafından 2007 yılında satın alınmış. satın alındıktan sonra Freedom Waves olan ismi Yasin-C olarak değiştirilmiş. 2002 yılında Avna Denizcilik'e ve daha sonra Akmar Denizcilik'e ait olarak görünen gemi 2007 yılında el değiştirdiğinde Türk ikinci siciline kayıt edilmiş.

Bergen Denizcilik: "Biz de yeni öğrendik"

Yasin C adlı gemiyi işleten Bergen Denizcilik Şirketi Filo Müdürü Fatih Kabal gelişmeler ile ilgili olarak açıklama yaptı. Kabal, "Biz olayı daha yeni öğrendik. Olayı Denizcilik Müsteşarlığı aracılığıyla ve bölgede görevli TGC Gelibolu aracılığı ile öğrendik. Gemiden bize ulaşan herhangi birşey olmadı." dedi.

Kaynaklar: "Gemiden 5 gün haber çıkmaz"

Gemiye yakın kaynaklar, geminin kaçırıldığı bölgeden Somali'ye götürülmesinin en az 1 gün alacağını ve 5 gün boyunca da gemiden haber alınmasını mümkün görmediklerini belirtiyor.

"Gelibolu Fırkateyni eşlik ediyor"

DenizHaber.Com'un ulaştığı güvenilir kaynaklar, geminin Gelibolu Fırkateyni eşliğinde Eyl'e doğru götürülmekte olduğunu belirtiyor.

Gemiye Gelibolu Fırkateyninin eşlik etmekte olduğu haberi henüz doğrulanmadı.


">Ship Picture FREEDOM  WAVES

Editör: TE Bilişim