Bakanlığın daha önce belirttiği üzere Paris MoU Liman Devleti denetimlerinde 2 Türk bayraklı geminin tutuklanması sonucunda düzenli hatta çalışan Ro-Ro yük gemilerine ilk geldikleri Türk limanlarında programdışı sörvey yapılacaktı. Son olarak bir geminin daha tutuklanması bakanlığı harekete geçirdi ve ülkenin beyaz listedeki yerinin olumsuz etkilenmemesi için yeni düzenlemeler getirildi.

Yeni düzenlemeler ile Liman Devleti Denetimi'ne tabi olan ve uluslararası sefer yapan tüm gemilerin ön sörveye tabi tutualcağı açıklandı. Türk bayraklı gemilerin Karadeniz Memorandumu internet sayfasındaki ''THETIS'' sekmesinde bulunan Paris MoU risk profilinde PI veya PII grubunda olması durumunda ön sörvey tarihine bakılmaksızın kalkıştan önce ön sörvey yapılacağı açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Liman Bakanlıklarına yolladığı yazı şöyle;

''Bilindiği üzere, ilgi yazımızda Paris MoU Liman Devleti denetimlerinde Türk Bayraklı gemilerimizin 08.10.2020 ve 22.10.2020 tarihlerinde 2 kez tutuklanması sonucu, düzenli hatta çalışan Ro-Ro Yük gemilerine geldiği ilk Türk Limanında programdışı sörvey yapılması belirtilmişti.

Bu defa 22.10.2020 tarihinde Paris MoU Liman Devleti denetiminde 2020 yılında 3. kez Türk Bayraklı gemimizin tutuklanması, Paris MoU Liman Devleti Denetimlerinde ülkemizin "Beyaz Liste"deki yerini olumsuz etkilemiştir.

Bu itibarla, 2020 yılı somuna kadar Liman Devleti Denetimine tabi uluslararası sefer yapan tüm Türk Bayraklı gemiler her ay ön sörveye tabi tutulacak olup limanlarımıza gelen Türk Bayraklı gemilerin Karadeniz Memorandumu internet sayfasımdaki "THETIS" sekmesinde bulunan Paris Mou için risk profiline bakılarak, PII ve PI risk grubunda olan gemilere son ön sörvey tarihine bakılmaksızın kalkıştan önce ön sörvey yapılacaktır.

Konuyla ilgili hazırlıkların yapılarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim''

Editör: TE Bilişim