Paris MoU yıllık raporu yayımlandı. Türk Bayrağı bir yılda 9 basamak ilerleyerek 16. sıraya yükseldi ve bir kez daha tarihin en düşük tutulma oranını yakaladı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nun deniz emniyetini ve güvenliğini temin etmekle yükümlü tuttuğu bayrak devletlerinin görevlerini çeşitli nedenlerle yerine getirememesi, bu bayrak devletlerinin kendileri adına işlem yapmak üzere yetkilendirdiği klas kuruluşlarının ticari kaygılar gözetmesi gibi nedenler sonucunda deniz emniyetindeki eksiklikleri gidermek adına ortaya çıkan liman devleti kontrolü mekanizmasının dünyada ilk ve en prestijli uygulayıcısı olarak kabul edilen ve 1982 yılında yürürlüğe giren Paris Liman Devleti Kontrolü Mutabakat Muhtırası ( Paris MoU) yıllık raporu yayımlandı.

Beyaz-gri-kara olarak sınıflandırılıyor!

Paris MoU kapsamında yabancı bayraklı gemilere yönelik farklı periyotlarda deniz emniyeti için tehlike teşkil eden standart altı gemilerin elimine edilmesi için liman devleti denetimleri gerçekleştirilmektedir. Paris MoU kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde Paris MoU, bayrak devletlerinin son üç yıldaki denetim-tutulma performanslarını baz alarak iyiden kötüye doğru beyaz-gri-kara olarak sınıflandırıyor.

Diğer yandan Paris MoU’nun her yıl düzenli olarak yayımladığı listelerde Türk Bayrağının yer aldığı pozisyon incelendiğinde dikkat çekici bir gelişim göze çarpıyor. Paris MoU kapsamında gerçekleştirilen denetim istatistiklerinin yer aldığı ilk yıllık rapor olan 1997 yılına ait raporda yayımlanan verilere göre Paris MoU kapsamında gerçekleşen tüm denetimlerdeki tutulma oranı %9,66 iken Türk Bayrağının bu bölgedeki denetimleri sonucunda gerçekleşen tutulma oranı %24,29 olmuştur. 1999 yılından itibaren Paris MoU tarafından düzenli olarak duyurulan beyaz-gri-kara bayrak devletleri uygulamasında ise 1999 yılında Türk Bayrağı, kendi içerisinde dört sınıfa ayrılan kara listenin en riskli bayrakları arasında olarak listede kendisine yer bulmuş; gri listeye yükseldiği 2006 yılına kadar oldukça yüksek tutulma oranları ile kara listede yer almaya devam etmiştir. Sonrasında, Türk Bayraklı gemilerimize yönelik gerçekleştirilen sıkı kontroller meyvesini vererek Türk Bayrağı, 2008 yılında beyaz listeye geçmiştir.

2019 yılında 1 yılda 7 basamak yükselmişti!

Alınan önlemler ve uygulamaya geçirilen talimatlar sonucunda ve sahada görev yapan uzman personelin katkılarıyla Türk Bayraklı gemilerin denetim performansları düzenli olarak artış sağlayarak tutulma oranlarıı 2018 yılından itibaren Paris MoU genel tutulma oranının altında seyretti. 2019 yılında ise, Paris MoU kapsamında Türk Bayraklı gemilere yönelik gerçekleştirilen denetimlerde tarihin en düşük tutulma oranı olan %1,59’luk tutulma oranı ile çok önemli bir başarı yakalanmış olup, türk bayrağı Paris MoU beyaz listede 1 yılda 7 basamak yükselerek 25 inci sıraya yükselmişti.

Bir yılda 9 basamak ilerledi!

Yayımlanan son raporda ise Türk bayrağı bir yılda 9 basamak ilerleyerek 16. sıraya yükseldi ve bir kez daha tarihin en düşük tutulma oranını yakaladı. 

Listede ilk 3'te Danimarka, Norveç ve Marhall adaları yer alırken, raporda Türk bayrağının İtalya, Belçika, Fransa ve Rusya gibi bayrakların önüne geçtiği anlaşılıyor.

Diğer yandan Denizcilik Genel Müdürlüğü resmi twitter hesabından yapılan paylaşımda ''Paris MoU yıllık raporu yayımlandı. Bir kez daha tarihin en düşük tutulma oranını yakaladık. Bir yılda 9 basamak ilerleyerek 16. sıraya yükseldik.'' ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilişim