Türk Bayrağı "Beyaz Listenin Gururu"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2012 Yılı Paris MOU Denetim Rakamlarını Açıkladı.

TÜRK BAYRAĞI BEYAZ LİSTEDE GURURLA DALGALANIYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2012 Yılı Paris MOU Denetim Rakamlarını Açıkladı.
Paris Memorandumu (Paris MoU) kapsamında gerçekleştirilen Liman Devleti Denetimleri neticesinde Kara Listede iken 2006 yılında Gri Listeye, 2008 yılında ise Beyaz Listeye yükselen Türk Bayrağı Beyaz Listede yer almaya devam ediyor.
Paris MoU internet sitesi ve Bakanlığımız kayıtlarına göre 2012 yılı içerisinde Paris MoU bölgesinde Türk Bayraklı gemilere toplam 563 denetim gerçekleştirildi ve bu denetimler neticesinde 27 adet gemi tutuldu. Bu veriler ışığında 2012 yılı sonunda Türk Bayrağı Beyaz Liste’de yer almaya devam etmiştir. Bununla birlikte Paris MoU’nun 2012 Yıllık Raporu Haziran/2013 ayı içerisinde yayımlanacak.
Beyaz-Gri-Kara listeler, çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu'na üye ülke limanlarında son 3 yıl içerisinde denetlenen ve tutulan toplam gemi sayısı ve yüzdesi göz önüne alınarak yapılan hesaplama ve değerlendirme sonucunda oluşturuluyor. Türk Bayrağının Beyaz Liste başarısı, Bayrağımızın itibarını artırıp, denizciliğimize ayrı bir değer kazandırarak gemilerimize ticari açıdan avantaj sağlıyor.
Önemli Uyarı
Diğer taraftan 1 Ocak 2011 tarihinde Paris MoU bölgesinde yürürlüğe giren Yeni Denetim Rejimi (NIR) ile birlikte standart altı gemilere yoğunlaşılmakta, bu tip gemilerin denetim sıklıkları artmaktadır. Özellikle Paris MOU bölgesine sefer yapan Türk Bayraklı gemilerin ve bu gemilerin işletmecilerinin yeni rejimden olumsuz etkilenmemeleri için her türlü emniyet tedbirini uygun bir şekilde almaları ve tüm denetimlere en üst düzeyde hazırlıklı olmaları önem arz etmektedir.
TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN LİMAN DEVLETİ DENETİMLERİNE İLİŞKİN 2001-2012 YILLARI ARASINDA İSTATİSTİKİ BİLGİLER
| ||||
YILLAR
| DENETİM SAYISI
| TUTULMA SAYISI
| ORAN (%)
| LİSTEDEKİ DURUM
|
2001
| 862
| 212
| 25
| KARA LİSTE(ÇOK YÜKSEK RİSK)
|
2002
| 852
| 160
| 19
| KARA LİSTE(ÇOK YÜKSEK RİSK)
|
2003
| 749
| 131
| 17
| KARA LİSTE(ÇOK YÜKSEK RİSK)
|
2004
| 776
| 67
| 9
| KARA LİSTE(YÜKSEK RİSK)
|
2005
| 586
| 45
| 8 | KARA LİSTE(ORTA-YÜKSEK RİSK)
|
2006
| 595
| 43
| 7
| GRİ LİSTE
|
2007
| 670
| 41
| 6
| GRİ LİSTE
|
2008
| 774
| 40
| 5
| BEYAZ LİSTE
|
2009
| 738
| 34
| 5
| BEYAZ LİSTE
|
2010
| 782
| 34
| 4
| BEYAZ LİSTE
|
2011
| 586
| 28
| 5
| BEYAZ LİSTE
|
2012
| 563
| 27
| 5
| BEYAZ LİSTE
|
bu arada bazı kişilerin bakanlığa baskı kurarak yeni yönetmelik hazırlanmasında değişik fikirler ileri sürdükleri bizzat yetkililer tarafından özel konuşmalarımızda dile getiriliyor.zamanı geldiğince bu konudada cevaplarımızın olduğunu hatırlatır allah selamet versin.
kara, gri ve beyaz bölümlerindeki yüzde oranları birbirine çok yakındır. İster istemez, beyazdan griye ve hatta karaya zıplamak çok kolay gibi görünüyor diye düşünüyorum. Bizim kötü huylarımızdan biridir: Sonucu elde ettik mi yanpala yatarız.Şimdi daha titiz davranarak oran yüzdesini 3'e çekmeyi başarmalıyız. Sayın başbakanımızn dediği gibi oraları yen gelip yatma yerleri değildir. Yani %5 yüksek bir orandır. Sanırım bu PSC yalnız MoU sonucudur.Başka PSC'lerden ne haberler var? Kosterlerimiz mi bu yüze %5'in oluşmasına neden oluyor? İlgililer de hiç bilgi vermiyor ki? Bunların bir basın sözcüsü yok mu? Allah selamet versin. www.refikakdogan.com