Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in "Türk balıkçılığını kurtaran bakan" olarak adını altın harflerle tarihe yazdıracağını söyledi.
 
Bakan Eker'in, 1980’li yıllarda ANAP hükümeti döneminde kapatılan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nü yeniden kurarak balıkçıların taktirini topladığını, balıkçılık sektöründe devrim niteliğinde değişikler yaptığını ve yapmaya devam edeceğine inandıklarını bildiren Özkaya, “Uzun zamandır, ülkemizde balıkçı gemisi sayımızın fazla olduğunu, avlanma kapasitesinin çok yüksek olması sonucu balık stoklarına zarar verildiğini her platformda dile getirdik. Çözüm önerisi olarak da, filodaki sayının gönüllülük esasına göre azaltılması gerektiğini savunduk. Bugün geldiğimiz noktada, tüm paydaşlarımızın hem fikir olduğu çözüm önerimize sıcak bakan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuyla ilgili yapılan hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelindiğini öğrendik. Henüz resmi bir açıklama yok ama merakla bekliyoruz” diye konuştu.
 
"Kota Uygulaması da Getirilmeli"
 
İlk etapta filodan 200 balıkçı gemisinin çekilmesini, balıkçı filosundaki tekne sayısının yüzde 35 oranında azaltılmasını beklediklerini kaydeden Özkaya, şöyle devam etti: “İçimizden biri diyebileceğimiz Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in önerimizi dikkate alarak bu konuda hazırlık çalışmaları yaptırması, camiamızda adeta bayram havası yaşatmıştır. Uzun yıllar can çekiştikten sonra ÖTV’siz mazot ile nefes alan sektörümüz, Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nün kurulmasıyla da hayat bulmuş ve geleceğe yönelik umutlanmıştır. Şimdi de sıra balıkçılığımızı kurtarmaya gelmiştir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde balıkçı filomuzun azaltılması, balık stoklarımıza nefes aldıracaktır. Ancak bununla beraber, denizlerimizin ve sektörümüzün tamamen kurtulması için yakalanan balığa da kota getirilmelidir. Kota uygulaması, Türk balıkçılığı için milat olacaktır.”
 
“Bakan Eker’in Heykelini Dikeriz”
 
Sür- Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya’nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Balıkçı filosunda ki tekne sayısının azaltılması adına yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini açıklaması haberi üzerine ilk olumlu tepki, İzmirli balıkçıların temsilcisinden geldi. İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, yaptığı yazılı açıklama da; “Böyle bir projenin gerçekleşmesi, balıkçılık dünyası için milat olacaktır. Bu hayalimiz gerçek olursa; camiamıza, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’in heykelini dikmeyi teklif edeceğim” dedi.
Editör: TE Bilişim