Türk Armatörler Birliği, Rusya'nın Ukrayna limanlarında mahsur kalan 67 gemi için güvenli koridor oluşturcağını duyurması üzerine Ukrayna'nın da uluslararası anlamda bu gayret ve çabaların artırılması konusunda destek vermesini istedi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 24 Mart günü yayımlanan “Statement of the Joint Coordination Headquarters for Humanitarian Response in Ukraine” başlıklı bildiride, Rusya’da Ilyichevsk Limanı açıklarında oluşturulacak bir toplanma alanından gemilerin geçişi için güvenli bir koridor oluşturulması gerektiği belirtildi. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bombalama tehdidi ve Kiev hükümetinin oluşturduğu mayın tehlikesi nedeniyle Nikolayev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa ve Yuzhny limanlarını 15 ülkeden 67 yabancı geminin güvenli bir şekilde terk etmesinin engellendiği ifade edilen bildiride; “Rusya Federasyonu, Ilyichevsk Limanı’nın 20 mil güneydoğusunda bulunan toplanma alanından gemilerin trafiği için güvenli bir şeridi temsil eden bir insani yardım koridoru oluşturucaktır.” denildi.

Diğer yandan gemiler için oluşturulan koridorun güneybatıya doğru uzunluğunun 80 deniz mili (148 kilometre) ve genişliğinin 3 deniz mili (5.5) kilometre olacağı açıklandı. Ayrıca gemiler için oluşturulan bu koridorun; 25 Mart 2022’den itibaren her gün Moskova saatiyle 08.00 ile 19.00 arasında açık olacağı da belirtildi.

''Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin dörtte biri Türk Sahipli gemilerdir''

Türk Armatörler Birliği tarafından yayımlanan değerlendirmede şu ifadelre yer verildi;

Burada önemli olan konu Ukrayna’nın gemilere çıkış izni vermesi ve liman önlerindeki mayınları da dikkate alarak temiz emniyetli bir kanal oluşturmasıdır. Bu iki husus gerçekleşmediği halde Rusya’nın oluşturduğunu belirttiği emniyetli koridorun etkili olmayacağı değerlendirilmektedir. Bu ancak Rusya’nın konuya ilişkin haklı bir pozisyon almasını sağlamış olacaktır. Aynı veya benzer bir yaklaşımı Ukrayna hükümetinden beklemekteyiz.

Ukrayna’nın savaşan taraf olarak her türlü hakkına saygılı olduğumuzu, Ukrayna vatandaşlarının maruz kaldıkları muamele ve karşılaştıkları tehdit ve tehlikeyi tam anlamıyla ve her yönüyle kınadığımızı açıkca ifade etmek isteriz. Ayrıca savaşın bir an önce sona ermesi ve her iki ülke arasında bir ateşkes imzalanarak Ukrayna halkının mağduriyetinin, hürriyet içinde ve güvenli yaşam hakkının geri elde edilmesi en büyük temennimizdir.

Ancak yukarıdaki konu ile ilişkili olarak bu temennimiz Ukrayna Limanlarında bulunan gemiadamlarımız ve bununla ilişkili olarak gemilerimiz için de geçerlidir. Biz bu çerçevede yabancı bayraklı gemilerin Ukrayna Limanlarında tutuluyor olmasının da hukuksal anlamda ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Görüştüğümüz hukukçularımız bir savaş anında her ülkenin kendi hükümranlık alanında kendi tedbirlerini alabileceğini belirtiyor olsalar da 3. taraf, yani uluslararası bayraklı gemilerin limanda tutulmasının da hukuki bir zemin üzerinde durmadığını ifade ediyorlar.

Bu çerçevede burada bulunan ticaret gemilerindeki insan sayısının azaltılmasının istenmesi, gemilerin savaş bitene kadar çıkamayacağına yönelik bir yaklaşım sergilenmesi gemilerimiz açımızdan ziyadesiyle olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu gemilerin derhal serbest bırakılması ve limanlardan Ukraynanın imkanlarıyla ayrılmalarına izin verilmesi gereklidir. Gemi adamlarımızın bir taraftan can tehlikesi bulunurken, diğer taraftan gemilerimiz haksız bir şekilde ticari faaliyetlerinden men edilmiş bulunmaktadır. Gemiadamlarımızın ve gemilerimizin zoraki bir yaklaşımla bu limanlarda tutulması kendi açımızdan doğru değildir. Bizim asıl dile getirmek istediğimiz çelişki budur.

Bu çerçevede de gemiler için Ukrayna Limanlarından emniyetli rotalar açılarak gemilerin bu limanlardan ayrılması için başta Ukrayna devletinden hem de uluslararası gayret ve çabaların artırılmasını arzu etmekteyiz.

Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin dörtte biri Türk Sahipli gemilerdir.

Editör: TE Bilişim