Türk Armatörler Birliği İMEAK DTO Meclis Salonunda bir toplantı gerçekleştirdi. Katılım yoğundu, KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, Meclis başkanı Cengiz Kaptanoğlu, İnce Denizcilik Bedri İnce, ER Denizcilik Cihan Ergenç, Nevzat Kalkavan, Bahri Turan,ARKAS’tan Ali İbrahim Kontaytekin, Marvel’den S.Levent Karaçelik, katılımcılar arasındaydı. Toplantı Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Yücel Başkanlığında yapıldı. Toplantı gündeminde olan konular haricinde ağırlıklı konu ise Koster Filosunun yenilenmesine ilişkin Ankara’da yapılan çalışmalar, verilecek “Hurda Teşvik Uygulaması” oldu.

Erol Yücel: ”Armatör can çekişiyor”

Açılışta konuşan ve önce armatörler birliğinde yapılan anlatan Erol Yücel “Armatör can çekişiyor” dedi. Deniz Ticaret Odasının sınırları bellidir, biz armatörler birliği olarak sivil toplum örgütüyüz, üyelerimizin çıkarlarını korumalıyız diye sözlerine devam eden Yücel, “biz bu doğrultuda her şeyi söyleriz” dedi. Esnafa, çiftçiye müjdeler verildiğini söyleyen Yücel “ama benim üyem arıyor 80 yaşındaki babam sokağa çıkamıyor, borçlarımı ödeyemedim diyor, belki Başbakanın bunca işinin arasında bizim dertlerimizden haberi yoktur ama ona bunu anlatmalıyız ama önce sizi dinleyip öğrenip ona göre anlatmalıyız” dedi.

“Bilgiler armatörler birliği sayfasında paylaşılmalı”

“Türk Armatörü 32 dedveyt tonlu filosunu 32 ayrı bayrakta çalıştırmaktadır. Bizim topladığımız verilere göre gemi adedi bakımından baktığımız zaman Türk Armatörünün birinci tercihi Türk Bayraklı gemiler, 2. Tercihi ise Malta bayrağı” diye söze devam etti. Yücel, dünyada 2014 yılının rekor düzeyde yük taşınan bir yıl olduğunu ancak yeni gemi siparişlerinin, gemi arzının her şeyi alıp götürdüğünü, 2015 yılı için daha iyi çalışılması gerektiğinden söz etti. Bir başka sorunun ise bilgi paylaşımı olduğunu anlatan Yücel başımıza gelenler mutlaka paylaşmalı ve bu tecrübeden diğer kişilerin faydalanması sağlanmalıdır şeklinde konuştu. Petrol fiyatlarını düşüşüne de değinen Yücel, ham petrol geliri olan 23 ülkeye biz ülke olarak 60 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin gelirinin düşmesi nedeniyle olumsuz etkilendiklerini, sonuçta bizimde ihracatımız olumsuz etkileniyor. Turizm etkileniyor dengeler bozuluyor dedi. UDH bakanı Lütfi Elvan’ın denizciliğe çok önem verdiğine değinerek sözlerine devam eden Yücel şimdi bir koster filosunun yenilenme projesi var herkes çalışıyor. Metin Bey çalışıyor, Salih Kaptan çalışıyor, biz çalışıyoruz. Yaşlı koster filosunu yenilenmesi konusunda, nasıl olacağı konusunda son rötuşlar yapıldığını anlattı.

Türk Koster Filosunu nasıl yenileriz?

Erol Yücel konuşmasına devamla; “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde kurulmuş bulunan bir tane Döner Sermaye İşletmesi var. Bu Döner Sermaye İşletmesinde de çok ciddi bir kaynak toplanıyor. Bu işletme üzerinden kullanılmak suretiyle hurda teşviki verilecek. Gemisini hurdaya vermek isteyen, gemisini hurdaya satacak, hurda bedelini de alacak. Gemisini hurdaya satan, bunun yerine bir gemi siparişi vermeyi düşünürse, hurda desteği devreye girecek. Bunun için hurdadan siz ne alıyorsanız alın, hurda parası ile hurda teşvikini lütfen ayırın. ”dedi. Meclis salonunda teşvikin hangi gemilere verileceği, gemisi olmayanın ne yapacağı, faizin oranı, öz kaynağın oranı şeklinde sorular soruldu.

Kalkavan: “Tavan tonajı kaldırılmalı”

Bu sırada söz alan Nevzat Kalkavan, aramızda nice armatör arkadaşlarımız var, gemisi kalmadı, gemin kalmadı yapamayacaksın demek daha iyi bir sistem değil dedi. Kalkavan, bu sistemi yeniden canlandırabilmek için eski armatörlerin gemi yapabilmesi açısından da yeni bir sistem kuruluyor. İkincisi ise bunun ucu açık olmalıdır, 50 tane ile kısıtlı diye bir şey olmaz. Türk tersanelerinde yapılacağı için, tersanelere de teşvik anlamına geliyor. Burada söylenmeyen bir madde daha var, hurdaya verdiğiniz geminin tonajından aşağıya miktarda gemi yapamıyorsunuz. Yukarı çıkabiliyorsunuz. Bu olmazsa olmazlardan olmalı. Tavan tonajı da kaldırılmalı. Dedi.

Tavan tonajı ile ilgili bilgi veren Erol Yücel ise bunun 18 bin ton olduğunu ama 20 bin tonların da olabileceğini belirtti.

Salih Zeki Çakır:” Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok”

Salih Zeki Çakır söz alarak şunları söyledi: “ Armatörler birliğine bu çalışmalar için teşekkür ederim. Şu an oluşan iradeyle Türk denizciliğinin kazanımları geleceğe taşınacaktır. Bunu fırsat bilmeli ve hakkıyla değerlendirmek için herkesin sorumlu hareket etmesi gerekir. Bu alanda yapılmış çalışmalar var. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ciddi olarak elimizde veri var. Koster diyorsak hangi tonajda, hangi bayrakta, hangi yaş, hangi yaş gurubu hepsi elimizde mevcut. Hepimizin tecrübesidir. Ülkemizin bir gerçeğidir. Doğru giden bir işi yanlışa döndürmek çok kolaydır. Bir kanun düzenlemesi yapılırsa, sonrasında yönetmelik çıkar orada belki uygulama geliştirilir, ama kanun hilafına hiçbir şey olmaz. Kanun çıkmadan doğru ve ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlanmalıdır. Konu koster filosunun yenilenmesi, nasıl olacağı ile ilgili hâkim görüş hurda teşviki, bunu iyi hazırlamazsak maksat hâsıl olmaz. Türk bayrağı şartı var. Şu anda hurdaya gitme yaşında olan tonaj sınırlı. Çünkü zor durumda olan armatör kolay bayrak kolay klası seçti. Muhakkak bunu yabancı bayraklı Türk sahipli kanuna girmezse 20-30’u geçmez bu sayı. Bu anlamda buradaki toplantının ana gayesi de zannederim bir ortak akıl oluşturmak. ” dedi.

Toplantıda söz alan Hüseyin kocabaş ise teşvik verilecek tonajın 18 ve 20 binlere çıkması halinde maksadını aşacağını belirtti.

Yine toplantıya katılan İnce denizcilik ’in sahibi Bedri İnce’de söz alarak teşvik konusunda katılacak öz sermaye şartının yüzde 15 değil yüzde 10’larda olması gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim