İzmir Alsancak Limanı, Kütaş, Ege Serbest Bölge, İTOB, Kadifekale, Agora, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir'deki alışveriş merkezlerini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Varshalomidze, "Birlikte çalışmalıyız. İşbirliği yaparsak daha başarılı olabiliriz." dedi. Bir gün içinde gerçekleştirdiği yoğun programın ardından, İzmir Konağı'nda İzmirli işadamlarıyla yemekte bir araya gelen Varshalomidze, İzmir ile Batum'un birbirine benzer özellikleri olan iki kent olduğuna dikkat çekerek, "Bu iki kenti kruvaziyer turizmi ile birbirine bağlayarak işbirliğini geliştireceğiz." diye konuştu.

İzmir programı çerçevesinde ilk olarak İzmir Limanı'nı ziyaret eden Varshalomidze, Kruvaziyer Limanı Projesi ile ilgili İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İzmir Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın'dan bilgi aldı. İzmir ile Batum arasında öncelikle kurvaziyer turizmi ile başlayacak bir turizm köprüsü kurmak istediklerini söyleyen Varshalomidze, "Şu anda hem İzmir'e hem de Batum'a kruvaziyer gemileri geliyor. Ancak amacımız her iki şehre de daha fazla gemi getirmek. Bu konuda birlikte hareket edersek daha başarılı oluruz." şeklinde konuştu. Varshalomidze, iki şehir arasında sadece kruvaziyer değil, turizmin diğer konuları, ticaret ve tarımla ilgili çalışmalar da yapmak istediklerini söyledi.

İzmir'den çıkan kruvaziyer gemilerin, Karadeniz limanlarına uğrayarak bir tur yapabileceklerini ve bunun için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise "Odessa da, Batum da, Yalta, Soçi, Kostanza da böyle bir tur için mükemmel yerler. Bu güzelliklerimizi birlikte dünyaya pazarlamak için çalışacağız." dedi. Uluslararası kruvaziyer kongrelerinde yeni destinasyonların tartışıldığını, Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek kongrede İzmir çıkışlı Karadeniz ve Doğu Akdeniz turları için çalışacaklarını belirten Demirtaş, "Şubat ayında Miami'de gerçekleştirilecek Kruvaziyer Kongresi'ne ise Cumhurbaşkanı Varshalomidze ile birlikte katılacağız." bilgisini verdi.

Limanın ardından Kütaş'ı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ile görüşen Varshalomidze, tarım alanında birçok işbirliği potansiyeli bulunduğuna dikkat çekti. Acara'daki tarım alanlarının son 20 yıldır hiçbir kimyasal madde görmediğini ve bu nedenle organik tarıma çok uygun olduğunu söyleyen Varshalomidze, "Batum'a gelin biz her şeyi organize edeceğiz." davetinde bulundu. Batı Karadeniz'de her bahçede defne ağacı olduğunu söyleyen Varshalomidze, şöyle konuştu: "Defne yapraklarının toplandıktan kısa süre içerisinde İzmir'de olmasını sağlayabiliriz. Ayrıca tütün ve kekik konusunda da işbirliği yapabiliriz."

Kütaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel ise Acara ile çok kısa sürede işbirliği yapmaya başlayabileceklerini ifade etti.

İzmir programı çerçevesinde Ege Serbest Bölgesi'ni ziyaret eden ve buradaki gelişmelerden de çok etkilendiğini ifade eden Varshalomidze, Batum'da Karadeniz'e sahili bulunan bir bölgenin serbest bölge olarak ayrıldığını belirterek, bu bölgenin İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın liderliğindeki Türk işadamları tarafından kurulup işletilmesini arzu ettiklerini belirtti. Demirtaş, Ocak ayında ESBAŞ'tan teknik bir grupla birlikte Batum'a giderek serbest bölge olarak tahsis edilen alanlarda incelemelerde bulunacak. Uzay kampını da ziyaret eden Varshalomidze, Uzay Kampı'na öğrenci gönderilmesi konusunda ilgili birimlere talimat vereceğini açıkladı.

 

Editör: TE Bilişim