Turistler Mavi Bayrak'a bakıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı ve 'Mavi Bayrak'ın Önemi ve Turizme Katkısı' konulu panel düzenlendi.

Bitez'de gerçekleştirilen toplantıya Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Rıza Epikmen başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

TÜRÇEV Başkanı Rıza Epikmen, Mavi Bayrak çalışmalarından bahsederek, '2012 yılında mavi bayrak almaya hak kazanacak tesislerle ilgili bugün karar vereceğiz. Mavi bayrağın turizme olan etkisi tartışılmaz. Mavi bayrak sürdürülebilir çevre ile ilgili bir durum. Her sene başvurular yenileniyor. Her sene tekrar değerlendirilerek bayrak almaya hak kazanmış firmalar belirleniyor. Bugün bu toplantının ardından jürimiz bu tesislere karar verecek' dedi.

MAVİ BAYRAK SAYISI ARTMALI

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan Mavi Bayrak'ın turizmin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyerek, 'Bölgemize gelen misafirlerimiz, gittikleri yerlerin mavi bayrağına bakmaktadır. Bizim görevimiz bölgemizdeki mavi bayrak sayısının arttırılmasını sağlamaktır. Sürdürülebilir bir çevre için mavi bayrak çok önemli' dedi. Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar da ilde 73 plaj ve 7 marinanın mavi bayraklı olduğunu ifade ederek,

'Dünya çapında 49 ülkede uygulanan mavi bayrak programı ülkemizde TÜRÇEV tarafından yapılmaktadır. Sürdürülebilir bir çevrenin sembolü olan mavi bayrak ilimiz için çok önemlidir. 73 plaj, 7 marinamıza mavi bayrak uygun görülmüştür. Mavi bayrak, turistler için bir garanti anlamına geliyor. Sürdürülebilir bir turizm, sürdürülebilir bir çevreyle mümkün' dedi.

TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, yaptığı sunumda, Muğla genelinde 73 plaj ve 7 marinada mavi bayrak, Bodrum'da 41 plaj, 3 marina, 2 tekne, Marmaris'te 19 plaj, 2 marina, Datça'da 6 plaj, Fethiye'de 4 plaj, 2 marina, Ortaca'da 2 plaj ve Ula'da 1 plajda mavi bayrak olduğunu bildirdi.

Toplantıda ayrıca 'Mavi Bayrak'ın Önemi ve Turizme Katkısı' konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelin başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Mater yaptı.

Panelde otelciler adına söz alan Melih Alemdar, temiz deniz suyu, bakımlı plajların önemine vurgu yaparak mavi bayrakların turizm gelirlerini arttırdığını ifade etti. Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez ise konuşmasında çevrenin önemine değinerek,

'Bugün buradaki toplantı da gösteriyor ki; çevre, turizm açısından çok önemli. Başaramadığımız konuların başında bu bilincin oluşturulması geliyor. Mavi bayrak kriterleri çevrenin korunmasını da sağlıyor. Bu kriterler, yerine getirildiğinde gelirlerimiz artıyor. Artık ekonomik kriz içerisindeki ülkeler turizm için yoğun çaba harcamakta.

Mavi bayrak sayısı en yüksek olan ülkelerde biz 4. sıradayız. Bizim önümüzdeki ülkeler: İspanya, İtalya ve Yunanistan. Çevre bilinci oluşan bu ülkeler turizmde bizim önümüzde yer aldılar. Biz de bu süreçte hızla ilerliyoruz. Ancak bizim hala bazı beldelerimizde arıtma tesisi yok. Altyapı eksikliklerimiz var. Plajlarımızda zaman zaman hanutçulukla ilgili sorunlar yaşıyoruz' dedi.

Editör: TE Bilişim