YASA, tüm gemi personelini üniversiteli yapacak
 
Maviye Davet projesiyle üniversitelerin makine mühendislik mezunlarını denize kazandıran YASA Denizcilik, filosu için ihtiyaç duyduğu elektrik zabit ve kamarotlarını da üniversitelerden karşılayacak.

Türkiye’nin en büyük armatörü olmanın getirmiş olduğu sosyal sorumlulukla hareket eden YASA Denizcilik, eğitim yatırımlarıyla Türk denizciliğine büyük katkılar sağlıyor.

YASA Denizcilik ilk olarak ‘Maviye Davet’ projesiyle üniversitelerin makine mühendisliğinden mezun insanları denize kazandırmak için gerekli olan altı aylık eğitim süresince öğrencilere maddi destek verdi. “İki senede 52 makine mühendisine burs sağlanarak gerekli STCW eğitiminin alınması sağlandı. Şuan bu proje kapsamında yararlanan 20 mühendis gemilerimizde çalışıyor” diyen YASA Denizcilik Grup Koordinatörü Kaptan Erbil Özkaya, bu proje ile işlettikleri filonun makine zabiti problemini çözdüklerini söyledi.

Maviye Davet projesini diğer branşlara taşıdıklarını ifade eden Eğitim Müdürü Kaptan Faruk Üründül ise, “Elektrik ve elektronik meslek yüksek okullarından mezun öğrencilere, benzer eğitimi vererek elektrik zabiti yapacağız ve gemilerimizde iş imkanı yaratacağız. Aynı projeyi turizm meslek yüksek okulundan alacağımız öğrencilere de gemilerimizde kamarot ve aşçı olarak iş yaratacağız” diye konuştu.

“Denizcilik liselerine çağrı yapıyoruz”

Denizcilik meslek liselerinde okuyan öğrencilere yönelik de bir kariyer planlaması yaptıklarını söyleyen Erbil Özkaya, bu liselerde okuyan öğrencilerin gemiye hemen zabit olarak çıkacaklarına dair çeşitli umutların olduğunu ve yeterince bilgilendirilmediklerini dile getirdi.

Özkaya şöyle konuştu: “Bu öğrencilerin, liselerden mezun olduklarında gidebilecekleri üniversite düzeyinde okul sayısı ve kapasiteleri oldukça az. Belki de mezun olacakların sadece % 10’u meslek yüksek okullarına veya fakültelere girebilecek. Biz bu okulları gezerek öğrencilere bizim kaliteli gemiadamına ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz. Türkiye’de de sistem artık değişti. Lise sonrası büyük tonajlı gemilerde hemen zabitlik yapabilecek yeterlilik alamadıklarını, kurslara devam ederek büyük tonajlı gemilerde kaptan veya baş mühendis olabileceklerini anlatıyoruz. Bu çocukları alıp gemilerimizde çalıştırmak istiyoruz. Okumak isteyenlere ise burs desteği veriyoruz.”

Türk denizciliğine denizci yetiştirecek

Şuan ki eğitim merkezinde gemilerinde görev yapan bütün personele eğitim verdiklerini söyleyen Eğitim Müdürü Üründül, “Yeni eğitim merkezimizle birlikte gelecek senden itibaren Türk denizcilik sektöründeki gemiadamlarını eğitmeye de talip olacağız” dedi.

YASA’nın en büyük isteği eğitimli gemiadamına sahip olmak. Bunun için gerekli olan teknik donanım ve ekipman yatırımını yapıyor. Ancak Özkaya’ya göre eğitimin en önemli kısmı kaliteli eğitimi verebilecek donanımlı eğitmen kadrosu. Şuan 5 kaptan ve baş mühendisin eğitim merkezinde eğitim verdiğini kaydeden Özkaya, “Ancak gemilerimizdeki bütün kaptan ve başmühendislerimiz bizim eğitmenimiz olacak. Çünkü yeni denizcileri eğitirlerse onlar da denizde rahat edecek” dedi.

Eğitim canlı bir filodan besleniyor

“Eğitim merkezinde kendi personelimize verdiğimiz eğitim canlı bir filodan besleniyor” diyen Özkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir gemide yaşanan aksaklığı ve sonuçlarını hemen eğitim programımıza dahil ediyoruz. Üniversitelerin böyle canlı bir filodan beslenme esikliği var ve biz bu eksikliği giderebiliyoruz. Bir gemide meydana gelen olayın sonuçları 27 gemiye gönderiyoruz. Tekrarını önleyici tedbirleri anında alabiliyoruz ve bütün gemilerimize bildiriyoruz.”

Bir üniversiteden talep var

Güverte ve makine zabiti yetiştirmek isteyen bir üniversitenin kendilerine başvurarak YASA’nın imkanlarından yararlanmak istediğine dikkat çeken Özkaya, “İnşasına başladığımız eğitim merkezi projesini duymuşlar ve bize müracaat ettiler. Üniversitede bölüm açacaklar ve imkanlarımızdan istifade etmek istesek müsaade eder misiniz dediler. Bu bizim için bir onurdur dedik” açıklamasında bulundu.

“Role talimlerini azap haline getirmişiz”

Gemilerde yapılan Role talimlerine personelin daha istekli katılması için bu talimlerin pazar günleri yapma zorunluluğunu kaldırdıklarını söyleyen Özkaya, “Role talimlerinin pazar günleri yapılması zorunluluğu getirmişler. Personelin istirahat zamanlarını azaplı zamana çevirmişiz. Bu talimleri başka bir gün de yapabiliriz. Eğitimden daha önemli ne olabilir ki. Gemi personeli herhangi bir günü güvertede çalışmak yerine eğitimle geçirsin. Böylelikle personel role talimlerine daha moralli katılım gösterir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim