Üsküdar Sözbir Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Salih Zeki Çakır, çeşitli açıklamalarda bulundu.

Güçlü Oda, Güçlü Denizcilik sloganıyla yola çıkan IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Salih Zeki Çakır Denizcilik Medyasıyla sabah kahvaltısında buluşarak açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“Seçim sürecinde özellikle denizcilik basınına verdiğimiz  öneme binaen vaadlerimizden biri olan şeffaflık gereği  bugüne kadar ki ve bundan sonra yapacaklarımızla ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum.  İnşallah seçilince Deniz Ticaret Odası olarak tüm yaptıklarımızı sizlerle ve üyelerimizle paylaşacağız. Bunun ne kadar önemli olduğunu bugüne kadar yaşadığımız süreçten anlamış olmalısınız.' diyerek sözlerine başlayan Çakır, adaylık çalışmalarına başladığı tarihten bu yana neler yaptığını anlattı.
 
'24 Kasım 2012’den Bugüne Kadar Neler Yaptık?'

'Çalışma grubumuz ve seçim ofisimizin koordinasyonunda  öncelikle vakıfları, sivil toplum örgütlerini, birlikleri belirli bir program dahilinde ziyaret ettik, yönetim kurullarıyla bazen de o vakıf ve birliklerin üyeleriyle biraraya geldik. Niçin yola çıktığımızı niçin yelken açtığımızı neden vira bismillah dediğimizi anlatmaya çalıştık.  Destek arayışına girdik.' diyen Salih Zeki Çakır, neler yaptıklarını şöyle anlattı:
 
'36 Sivil toplum örgütünü ziyaret ettik, detaylı şekilde zaman ayırarak, sorunlarını dinledik, notlarımızı aldık.  Seçim sonrası yapacağımız ilk icraatlerimize temel olacak , çözüm ihtiyacı olan öncelik gerektirecek sorunlar için hazırlık yapmaya başladık. Mevcut kalan sivil toplum örgütlerini de hem İstanbul içi hem Marmara ve diğer bölgeleri ziyareti tamamlamayı planlıyoruz. Sektörümüzde etkili, söz  sahibi ve kaanat önderi değerli şahısları, grupları, şirket yetkililerini ziyaret ettik. Yine belli bir program dahilinde seçim günü olan 6 Mart ‘a kadar mümkün olduğu kadar fazla firma şahıs kişi ve kuruluşlara ulaşmaya çalışıp destek arayışımızı sürdüreceğiz.   Sektörümüz uzun zamandır bir seçim süreci ve heyecanı yaşamadığından ve ağırlıklı olarak da seçme ve seçilme yeterliğiyle ilgili ve seçim günü neler yapılacağıyla ilgili tecrübesiz üyelerimize aynı zamanda böyle bir eğitimi de veriyoruz.'
 
'TOBB Mevzuatı çok sık değişiyor' 
 
Salih Zeki Çakır, TOBB mevzuatı son yıllarda sık sık değişmekte olduğunu, seçme ve seçilme yeterlikleri üzerinde çok net olmayan ifadeler bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
 
'Bu konuda özellikle küçük firmalarda bir kafa karışıklığı var.  Bizim hukuk müşavirlerimiz , danışmanlarımız da bu konuda ilgilenenlere bu sürecin nasıl olacağına dair gerekli açıklamaları yapmaktadır. Sektörümüzün bizim başlattığımız çalışmalarla yeni bir heyecan yaşadığını siz de gözlemlemişsinizdir. Bizim çıkışımız sektörümüzde yeni bir umut kaynağı olarak görülmekte, takdir edilmekte ve teşvik edilmektedir; ve desteklenmekteyiz. Belki d e hiç normalde destek bulamayacağımızı düşündüğümüz gruplar ve şahıslardan, sivil toplum örgütlerinden destek açıklamaları gelmektedir.'
 
'Süreci iyi yönetmeye çalışıyoruz'
 
Seçim tarihine kadar olan süreci iyi yönetmeye gayret etiklerine değinen Salih Zeki Çakır; söylemlerde, basın bildirilerinde mevcut yönetimle bir kaç istisna hariç  gerginlik oluşturmamaya azami gayret sarf ettiklerini söyledi. Çakır, şöyle devam etti:
 
'Söylenecek  pek çok şey olabilir. Biz doğal olarak bir kutuyu açtık, bu kutunun açılmaması gerektiği  söyleniyordu ama şartlar bu kutuyu açmayı gerektirdi. Kutu açıldıktan sonra bu kutudan neler çıkacağı ve kutuya neler konulacağını tahmin etmek zorudur.  Türk denizcilik sektörü büyük bir aile; aile içindeki huzur , davranış, fikir, gaye birliği ne kadar önemliyse biz sektörümüzde de bunun böyle olması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Biz bunu vadediyoruz.  İnşallah seçilince sektörümüzde küçük büyük herkesin sorunuyla ilgileneceğimizi vadediyoruz.  Gayemiz birikmiş olan sektörümüzün sorunlarına çözüm bulmak.  Bu çözüm sürecinde de mümkün olduğu kadar küçük bir zümrenin iradesinin dışında geniş bir katılım sağlayarak ve uzmanlıklardan istifade ederek ve çözüm sürecinde süreklilik sağlayarak çok acil birikmiş sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum.'
 
'Sektör medyada yer alamıyor' 
 
Denizcilik sektörünün ulusal medyada gerektiği kadar yer almamakta olduğunu söyleyen Salih Zeki Çakır; sektörün ulusal medyada daha çok olumsuz taraflarıyla yer aldığını belirtti.
 
Kendilerinin bu gidişatı tersine çevireceklerini söyleyen Çakır; kendi yönetimlerinde denizciliğin iyi işlerle anılacağını dile getirdi.
 
Çakır; 'Bizim yönetimimiz sonrasında denizcilik iyi işlerle anılacaktır.  Büyük projelerle anılacaktır. Etkin bir şekilde sorunlarımızın ilgililerin gündemine taşınmasına yarar sağlayacaktır.  Sizlerden ve ulusal basından istifade etmeye çalışacağız. 
Bu sürece başlarken söylediğimiz gibi eleştirilere açığız gelen eleştirilerle de eksiklerimiz varsa tamamlayacağız.' şeklinde konuştu. 
 
'Küçük bir zümre ve şahsi bir mesele değil' 
 
Yaptıkları çalışmanın küçük bir zümre  ve şahsi bir mesele değil  sektörün geleceğinin şekillenmesi , 2023 hedeflerine uyarlanması  açısından çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan DTO başkan adayı Çakır;  'Yeni bir anlayış, yeni taze zinde bir güç yorgun olmayan ağırlıklarından kurtarılmış bir DTO yönetimi, ülkemizin deniz ticaretinin sorunlarını çözmede önemli katkı sağlayacaktır. Üyelerimizin tercihlerini yaparken bu açıdan değerlendirmeleri gerektiğini mülahaza etmekteyiz.' dedi.
 
Çakır, sözlerine şöyle devam etti:
 
'Bu hafta itibariyle İstanbul dışındaki çalışmalarımızı hızlandırmak durumundayız. Tarih belli olunca  süreci de  yoğunlaştırdık. Bugün bu salonda meslek komite  sorumlularıyla bir  toplantı yapacağız. Çalışmalarımızı daha somuta indirgeyip birebir meslek komitelerinde görev  yapacak arkadaşlarımızın neler yapacağıyla ilgili, nasıl çalışılacağıyla ilgili bir danışma toplantısı düzenleyeceğiz.  Yarın İskenderun ‘da 160 küsur üyesi olan,  bir DTO üyesi olan bir ilimizde üyelerimizle buluşacağız. Destek arayacağız ve yine belli takvim içinde diğer illerde Muğla, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Karadeniz Ereğlisi, samsun, Trabzon ‘da ki üyelerimize ulaşıp derdimizi, bu çalışmaları niye yaptığımızı ve hedeflerimizi,  projelerimizi üyelerimizle paylaşıp; katkı aramaya son güne kadar seçim tarihine kadar sürdüreceğiz.'
 
'Bize İllerden Talep Geliyor'
 
Kendilerine bazen illerden de talep geldiğini, bize de buyrun,  bizimle de görüşün, biz de şimdiye kadar aranıp sorulmadık denildiğini belirten Çakır,illerdeki üyelerin sadece bir aidat ve gelir,  odanın gelirlerine bir toplanma aracı olarak kendilerini gördüğünü iddia etti.
 
Çakır; 'Biz bu süreci tersine işletip bir şekilde katkı sağlıyorsa, katkı sağladığı yerden  sorunların çözünün de üretileceğine inancının geri gelmesi lazım. Biz şimdiye kadar olmuş belki yanlış belki ters olumsuz algları olumluya çevirmak için bu birebir görüşmelere çok önem veriyoruz. Tabi bu görüşmeler sadece bir sorun anlatma, kendimizi tanıtma  ve sorun dinlemeden ziyade meclis komitelerinde meslek gruplarında görev alabilecek yeterlilkte liyakatta bilgi ve tecrübede olan arkadaşlarımızı da tanıyıp onların da görev almasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.  İnsanlar yeni yönetimde görev almak istediklerini, daha önce bu konuda kendilerine fırsat verilmediğini söyleyerek bizden yardım istemektedirler. Bir ekibimiz vasıtasıyla müraccatlerı değerlendirip arkadaşlarımızı mümkün olduğu kadar bu odanın çalışma faaliyetlerini ülkenin geneline yaymaya her bölgeden her şubeden her temsilcilikten katkı alıp onları ellerini taşın altına koymaya özendiriyoruz. Bu anlamda da bugüne kadar büyük bir ilgiyle karşılaştık. 24 Kasım’da başlattığımız süreçle pek çok yeniliğin de kapısını açmış olduk. Bana göre bunlardan en önemlisi üyelerimizin katkısını sağlamak ; onları dinleyen, dinleten bir konuma düzeye ; kendilerine değer verilir bir seviyeye çıkartmış olmak önemli bir adım ve yeniliktir.' dedi. 
 
Yol Haritası
 
Toplantıda değişim ve projelerden bahseden Salih Zeki Çakır  kendisine sorulan “Yol haritanız nedir? “ sorusuna söyle cevap verdi.

“ En önemli DTO yapısı içerisinde  mevcut mevzuatla düzenlenmiş yapı içinde 47 meslek grubu yer almaktadır. Denizcilik faaliyetleri içinde takriben 12- 15 alt faaliyet kolu var. Bunlar balıkçılık, gemi acenteliği, gemi brokerliği, forwarder, lojistik, yatçılık, deniz turizmi, su sporları, gemi inşaa, yan sanayii, küçük tonaj armatörlük, büyük tonaj armatörlük onlar da kendi içinde tanker, kimyasal, lpg, konteyner vs gibi bölünmeler var. Bunları ana gruplar halinde sınıflandırdıktan sonra ilk süreçte normal çalışmalar yaparken her alt grup üyemizle ilgili sorunları arama konferansıyla  güncelleyip bir öncelik sıralaması yapacağız.

O alanda yerli ve yabancı uzmanları da işin içine katarak sorunları güncelleyip oluşturacağımız şablonla , yol haritasıyla sorunların çözümü için komisyonlar kuracağız.  Büyük sorunlar var, bunların çözümü mutlak uzmanlık gerektirir. Yerli yabancı danışmanlardan, üniversitelerden destek  almak gerektirir.  Çözecek taraflar nezdinde iyi bir diyalog gerektirir. Bu kamuysa  kamuyla iyi diyalog geliştirmek, özelse özelle diyalog geliştirmek ,  yurtdışındaki üyelerimizin sorunlarıysa  oradaki muhataplarla iyi bir diyalog geliştirmek önemli bir adım olacak ve katkı sağlayacaktır.'
 
Finansal Sorunları Çözüme Yönelik Projelerimiz Var

Çakır, Türk denizciliğinin 2008 küresel kriz sonrasında, 2012 de çok da derinleşen bir finansal krizin etkisinde , kısa zamanda da düzelme olmazsa navlun ağırlıklı, daha da derinleşen ve etkisi fazla olabilecek bir problemler yumağıyla özellikle armatörler ve gemi inşaa sanayinin mücadele etmek durumunda olduğunu belirterek;  'Bu anlamda biz finansal kurumların nezdinde kamu nezdinde üyelerimizin bu sorunlarının çözümüne yönelik alınabilecek tedbirleri hızlandırıp bu tip sorunların üstesinden gelmek için elimizden geleni yapacağız.' şeklinde konuştu.

Sektörümüzün büyüklüğü yeterince bilinmemekte

Salih Zeki Çakır, Sektörün  büyüklüğünin yeterince bilinmemekte olduğunu Türk Denizcilik Endüstrisi oldukça büyük bir sektör, büyük bir faaliyet alanı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
 
'Saydığımız 12-15 faaliyet alanlarının tümünün oluşturduğu envanterleri topladığımızda ciddi rakamların ortaya çıkacağına inanıyorum.  Bunun çalışması bu güne kadar bu yapılamaz gerekçesiyle üzerine gidilmemiştir. Türk denizciliğinin envanteri , rakamsal büyüklüğü, Türk  ekonomisine katkısı tespit edilemez diye bir inanış bir yaklaşım var. Bunun ben doğru olmadığını hep söyledim ve meclis üyeliğim süresince vurgu yaptığım gibi sektör rakamsal büyüklüğüne verilerine sahip değilse hiçbir projeyi üretemez, projelere müdahil olamaz , en azından da kamu nezdinde de ciddiye alınmaz. Hep küçük parçalar halinde sektörümüz tanıtılmaya çalışılmıştır. Gemi inşaanın elinde farklı bir rakam vardır, yan sanayinin elinde farklı bir rakam vardır. Balıkçıların farklı bir rakamı vardır. Armatörlerin farklı bir rakamı vardır. Kısa zamanda oluşturacağımız bir ekiple  üniversitelerle işbirliğiyle , uzmanlarla işbirliğiyle en kısa zamanda sektörümüzün maddi büyüklüğünü, manevi büyüklüğünü ülkemizin geleceği için deniz taşımacılığının, deniz endüstrisinin ne kadar önemli stratejik bir sektör olduğunu ortaya koyup;  sizlerin de yardımıyla ulusal medyada , hazine ve ekonomi bürokrasisi üzerinde ve uluslararası kurumlarda sektörün itibarını artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. '
 
'Sektörümüzün 2023 hedeflerine uyarlanması için projeler  ortaya koyacağız'

Salih Zeki Çakır; sektörün bir diğer önemli sorununun  ise şöyle niteledi:
 
'Çok dağınık irili ufaklı zümreler halinde kopuk çalışmalar var, rakamlar var, projeler var, fikirler var bunlarda bir bütünlük olmadığı için anlaşılması da zor olmaktadır. 2023 hedefleri siyasal bir söylem değildir, bir ekonomik gerçektir. Büyüyen ekonomilerde ithalat ihracat artar. Burda rakamlar tartışılır. 2023’de hedeflenen resmi gazetede yayınlanıp gündem yapılan 500 milyar dolarlık ihracat, 650 milyar dolarlık ithalat .Ülkemizin ithalat ve ihracatının % 90’ı deniz yoluyla yapılmaktadır. Şuan ki haliyle bile biz kendi ticari filomuzla bunun % 17 si kadar  bir pay almaktayız. Düşünün bu rakamların gerçek olması halinde gelecek 10 yıl içinde buna ne mevcut filo yeter , ne mevcut liman kapasitelerimiz yeter, ne mevcut insan kaynaklarımız yeter. Bunu böyle bir makro proje olarak sektörümüzün 2023 hedeflerine uyarlanması için projeler, çalışmalar araştırmalar ortaya koyacağız. Ne yapılması gerektiğini Deniz Ticaret Odası ortaya koymalıdır, bunu kamudan beklememelidir. Sektör alt faaliyet grupları çalışacak, uzmanlıklar desteğiyle kamu yasa koyucunun önüne bizim ihtiyacımız budur düzenlemenin buna göre yapılması gerekir diye taleple gelinecektir.'

Koster Yenileme Projemiz En Öncelikli Projelerimizdendir

Gündemimizde benimle ve sınırlı bir grup arkadaşımın 2008’den beri yaptığı koster yenileme projemiz var. Şu anda Türk Denizcilik sektörünün günümüze gelinceye kadar önünde hazır olarak bulunan uygulamaya en hazır en kısa zamanda başlanabilecek yegane proje olarak durmaktadır. Tek eksiği uzun vadeli bir finansal modelle bu projeyi bir araya getirmektir. Kısa zamanda yine bu projenin uzun vadeli finansal ihtiyacını kaynağını oluşturarak bunu hayata geçirmek şahsen benim için, sektörümüz için, yan sanayi için, gemi inşaa için, küçük tonaj koster filosu armatörleri için olmazsa olmaz bir projedir. Bu en elzem işlerimizden biridir.

35 Maddeyle toparladığımız proje başlıklarımız var. Bunu zamanla kamuyla  paylaşacağız. Biz yeni yönetim proje odaklı çalışacağız çünkü  proje odaklı çalışmalar desteklenmektedir. Sektörümüz yıllarca söylemlerle vakit kaybetmiştir.

DTO Binası Seçim  İçin Yetersiz

IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Salih Zeki Çakır seçim yeri olarak DTO binasının yetersiz olduğu konusundaki açıklamasına istinaden sorulan soruya verdiği cevapta   bu konuda talepte bulundukları mevcut DTO yönetiminden bir yanıt gelmediğini kendilerinin Yüksek Seçim Kuruluna seçim yerinin değiştirilmesiyle ilgili dilekçeyle başvuruda bulunduklarını söyledi.

Meslek Gruplamaları Yanlış ve Eksik

Nace Kodlama Sistemine de değinen Çakır  bunu maliyeyle ilgili bir konu olduğunu belirterek, “ Bizim bu konudaki itirazımız firmaların faaliyet alanları dışındaki meslek gruplarına kaydırılmasıdır” dedi.

Tüm Eğitim Kurumlarına Eşit Mesafede Olacağız

Salih Zeki Çakır DTO’nun  Piri Reis Üniversitesi’ne düzenli yaptığı mali destek konusuyla ilgili bir soruya, kendileri seçilirse diğer tüm eğitim kurumlarına eşit mesafede durup destek vereceklerini ve bunu  şeffaflık politikaları gereği üyeleriyle paylaşacaklarını belirtti.

Özel İşler Oda Çatısı Altında Olmamalı

Salih Zeki Çakır özel işlerin ve seçim çalışmalarının oda çatısı altında olmaması, oda imkan ve kaynaklarının hiçbir şekilde özel olarak kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Editör: TE Bilişim