Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’ Tüm Dünyada Gemi Geri Dönüşüm Te-sislerine Eşit Şartlar Sağlayan İlk Uluslararası Düzenleme Oldu.’ Gemi Söküm Sektöründe dünya genelinde oyunun kurallarının değiştiğini ifade eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Kamil Önal “Avrupa Birliği mevzuatlarına uyum, geri dönüşüm tesislerimizin dünya sahnesinde yapabilecekle-rini göstermesi için önemli bir fırsattır” dedi.

“ATIK YÖNETİM PROSEDÜRLERİMİZİN AB ÇEVRE KURALLARINA UYGUNLUĞU ONAYLANMIŞTIR”

Başkan Önal, Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin 31 Aralık 2018’de yü-rürlüğe girmesiyle geri dönüşüm tesisleri için uyum konusunda artan teknik gereklilikler çok fazla olmasa da, AB dışındaki tesislerin Avrupa Komisyonu tarafından yapılan titiz değerlendirme ve yerinde denetime tabi tutulmasını gerektiren kurallar getirdiğini belirtti. Önal,“Türk gemi geri dönüşüm tesislerine, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) ge-milerin emniyetli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü hakkında Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi gerekliliklerinin ötesinde olduğunu gösterme fırsatı sundu. Geçtiğimiz yıl Av-rupa Birliği Komisyonu tarafından yetkilendirilen denetim uzmanlarının Leyal Gemi Geri Dönüşüm Grubuna ait iki tesise AB onaylı Gemi Geri Dönüşüm Tesisi listesine almasıyla, Türkiye’deki atık yönetim uygulama ve bertaraf işlemlerini içeren Atık Yönetim Prosedü-rünün AB Çevre kurallarına uygunluğu onaylanmıştır. Hâlihazırda en az 6 şirket daha bu denetimden geçmiş değerlendirmeye alınmıştır” dedi.

“AB LİSTESİNE KATILAN FİRMALARIMIZ KAPASİTELERİNİ İKİ KATINA ÇIKARA-CAKLARDIR”

Türk gemi geri dönüşüm sektörünün bel kemiğini oluşturan sekiz şirketin yıllık 500 Bin LDT (çelik ağırlığı) üzerinde kanıtlanmış kapasiteleri olduğunu ifade eden Başkan Önal: “ Bu firmalarımız AB listelerine katılmaları sonrasında kendi kapasitelerini iki katına çıkara-caklardır. Artık daha çok tesis, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden bu listeye dâhil olabilmek için başvuru yapacak ve gereklilikleri konusunda bilgi talep etmektedir” dedi.

“TÜRKİYE, AB LİSTELERİNİN KAPASİTE SORUNUNA ÇÖZÜM SUNMAKTADIR”

Türkiye, yıllık 1 milyon çelik ağırlığını(LTD) aşan kanıtlanmış gemi geri dönüşüm kapasi-tesi ile AB listelerinin kapasite sorununa büyük çözüm sunduğunu belirten Başkan Önal: “Konu sadece LDT ile de kısıtlı değil. Üye firmalarımız dökme yük gemilerinden tanker ve konteyner gemilerine, daha büyük yüzer platformlardan depolama ve boşaltma gemileri-ne, sondaj gemileri ve teçhizatlarına ve uçak gemilerine kadar her boyutta gemiyi geri dönüştürebilir. 50 Bin LDT’lik, VLCC’dan dönüştürülen bir FPSO tankeri geçtiğimiz yıllar-da tesislerimizde geri dönüşüme alınmıştır.” dedi. “Başta da söylediğim gibi Türkiye, yıllık 1 milyon LDT’yi aşan kanıtlanmış gemi geri dönü-

şüm kapasitesi ile AB listelerinin kapasite sorununa büyük çözüm sunmaktadır. Bu yüz-den son yıllarda, Türkiye’nin önde gelen bir yeşil gemi geri dönüşüm merkezi olma rolü ve Petrol ve Gaz ve Off Shore şirketleri SHELL, CHEVRON, ENI, TRANSOCEAN, SBM, SAİPEM, TECHNİP, SUBSEA 7, SCHLUMBERGER ve denizcilik devleri AP MOLLER-MAERSK, CMA CGM, HAPAG-LLOYD, CSL, MOL, NYK, K LİNE, ROYAL BOSKALİS gibi diğer birçok firma tarafından tanınması tesadüf değildir” dedi.

“TÜRKİYE, HONG KONG SÖZLEŞMESİNİ ONAYLAYANİLK BÜYÜK GEMİ GERİ DÖ-NÜŞÜM ÜLKESİ OLDU”

“Birçok Denizcilik firmasının güvensiz, çevreye zarar veren gemi geri dönüşüm faaliyetle-rini kabul etmediğini vurgulayan Başkan Önal: “Türkiye’nin 2000’li yılların başından bu yana AB Konsorsiyumuna üye bir ülke olması nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-mız, Avrupa’nın temel atık yönetimi mevzuatı, Atık Çerçeve Programı da dâhil olmak üzere, 200’den fazla AB çevre mevzuatını ulusal mevzuatımıza uyumlu hale getirilmiştir.” “Ulusal atık yönetimi yönetmeliği AB uyum yasaları çerçevesinde Nisan 2015’te yürürlü-ğe girmiştir. Bu yönetmelik, Türk hukukunun AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesini amaçlayan Avrupa hukuk metinlerine dayanmaktadır. Türkiye aynı zamanda bu yılın ocak ayında Hong Kong Sözleşmesini onaylayan ilk büyük gemi geri dönüşüm ülkesi haline geldi ve odak noktasının yalnızca Avrupa değil, güvenli ve çevreye duyarlı bir gemi geri dönüşümü için küresel bir rejim olduğunu göster-di. Türkiye Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin yükselen gereksinimlerini karşılayan ve Hong Kong Sözleşmesini kabul eden hâlihazır konumuyla modern yeşil gemi geri dönüşümü dünyasında çevreye saygısı, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine uyumuyla lider konumdadır” dedi.

Editör: TE Bilişim