ABD başkanı Amerikan şirketlerini Çin'i terk etmeye çağırıyorsa da, şirketlerin birçoğu Çin'den daha fazlasını daha hızlı almanın yollarını arıyor.

Çarşamba günü Shenzhen yakınlarındaki bir Çin limanından ABD’ye giden ürünlerle yola çıkan Melina adlı konteyner gemisinin yolculuğu, mal akışının, bir pandemi tarafından sekteye uğrayan küresel ekonomiye nasıl adapte olduğunu gösteren bir sembol oluyor.

En büyüğünün 20.000'den fazla konteyner taşıdığı bir sektörde yaklaşık 4.300 konteyner taşıyabilen Melina gemisi, kelimenin tam anlamıyla minyon. Bu minyon gemi, Covid-19 sürecinde hizmete girerek tomurcuklanan daha küçük gemiler filosunun bir parçasıdır. Daha küçük, daha hızlı demektir. Melina, 12 günlük kesintisiz bir yolculuğun ardından 6 Temmuz'da Los Angeles'a demirleyecek, yani aynı rotayı yapan daha büyük bir gemiden tam bir hafta önce.

Haifa, Melina'yı işleten İsrail merkezli Zim Integrated Shipping Services Ltd, Honolulu merkezli Matson Inc. ve Fransa'dan CMA CGM SA, Çin ile ABD arasında ekspres servis sunan başlıca şirketlerden. Bu şirketler ile üretimi ABD’ye getime çağrısı yapan Başkan Donald Trump karşı karşıya geliyor.

Chicago merkezli bir endüstri grubu Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği CEO'su Abe Eshkenazi, “Şu anda talebi yeniden dengelediğimiz noktada değiliz.” dedi. Kimse Amerikalı tüketicilerin ne kadar hızlı toparlanacağını, e-ticaret yükselişinin devamlılığının olup olmadığını ya da bunlara zarar verebilecek ikinci bir enfeksiyon dalgasının küresel ticareti daha da bozguna uğratıp uğratmayacağını bilmiyor.

Tarihsel olarak, konteyner nakliye hacmi, dünya ekonomisi sağlığının iyi bir barometresidir, ancak son iki yıldır ABD-Çin ticaret savaşı sırasında yaşanan tehditler bunu açıklamayı zorlaştırıyor.

Editör: TE Bilişim