Amerika Birleşik Devletleri, Meksika Körfezi'ndeki devasa petrol sızıntısını kontrol altına almaya çalışan onlarca gemiye, yaklaşmakta olan bir tropik fırtına nedeniyle bölgeyi terketme talimatı verdi.

Bonnie adı verilen fırtınanın, Körfez'de sızıntının yaşandığı bölgeye 24 Temmuz Cumartesi günü varacağı tahmin ediliyor.

Amerikan hükümetinin, Körfez'deki petrol sızıntısının temizlenmesinden sorumlu yetkilisi Thad Allen, bölgenin boşaltılmasının, sızıntı yapan kuyunun tamamen kapatılması çabalarını birkaç gün erteleyeceğini ancak, şu aşamada asıl önceliğin bölgede çalışan kişilerin güvenliği olduğunu söyledi.

Fırtına şu ana kadar kadar Haiti, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti'nde sellere yol açtı.

BP yetkilisi Doug Suttles şirketin tropik fırtınaya karşı boşaltma kuyularında önlemler aldıklarını belirtti.

Ancak boşaltma kuyularındaki faaliyetin iki hafta kadar süreyle durdurulduğu bildiriliyor.

BP yeni kapağın yerleştirildiği geçen haftadan bu yana başka bölgelerde sızıntı olup olmayacağının tespiti için basınç testlerini sürdürüyor.

Soruna bütünüyle çözüm sağlanması için zorunlu görülen ek kuyuların açılması ancak Ağustos ortalarında mümkün olabilecek.

'ABD'nin en büyük çevre felaketi'

Dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birine yol açan petrol sızıntısı, 20 Nisan'da 11 işçinin ölümüne neden olan bir patlama sonrası, BP'nin işlettiği petrol platformunun çökmesiyle başlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, ülkenin güney eyaletlerinde deniz kıyısını tehlikeye atan sızıntıyı "ABD tarihinin en büyük çevre felaketi" olarak nitelendirmişti.

Çevre kirliliğinin BP'ye maliyeti 4 milyar dolara yaklaştı.

BP yetkilileri şu ana kadar denize sızan ham petrolün toplanması ve temizlenmesi ile tazminatların ödenmesi için 3 milyar 950 milyon dolar harcadıklarını açıkladı.

Şirket, çevre felaketinin maliyetlerinin karşılanması için 20 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı kabul etmişti.

Editör: TE Bilişim