Nisan 2005'te yapılacak 4. IGC TRACECA Yıllık Bakanlar Konferansı'nda Trabzon, Erdemir, Hopa ve Derince Limanları TRACECA kapsamında Doğu-Batı ulaştırma koridoruna dahil edilecek. Ayrıca Samsun Limanı'nın da demiryolu ulaşımı açısından buji değiştirme istasyonu haline getirilmesi öngörülüyor.

Türkiye TRACECA yol haritasında güçleniyor

TRACECA Hükümetler arası Komisyonu (IGC TRACECA) Ulusal Sekreterler Toplantısı, 17-18 Şubat 2005 tarihleri arasında İstanbul The Marmara Pera Otelinde yapıldı. Toplantıya ülkemiz adına TRACECA Türkiye Ulusal Komisyonu Başkanı olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım TRACECA Turkıye Ulusal Sekreteri Sayın Barış

 Eylül 1998 tarihinde, Bakü'de "Tarihi ipek Yolunun Restorasyonu" konulu uluslararası konferansta Türkiye ile birlikte 12 ülke, TRACECA Çok Taraflı Temel Anlaşması'nı imzaladı. Söz konusu anlaşma. Bakanlar Kurulunun 24.10.2001 tarih ve 3228 sayılı karan ile Türkiye tarafından da onaylandı. 2002 tarihinde Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, TRACECA programına dahil edildikten sonra, TRACECA haritası Türkiye'nin de içinde yer alacağı seklide yeniden düzenlendi. Günümüzde Türkiye Ulusal Sekretaryasının, Karadeniz bölgesinde bulunan Trabzon, Erdemir ve Hopa özel limanları ile Derince limanının haritaya dahil edilmesi yönünde çalışmaları sürüyor.

Tozar ile Avrupa Komisyonundan yetkililerle TRACECA üyesi 12 ülkenin ulusal sekreterleri katıldı.

 Türkiye'nin Efsanebahis TRACECA yol haritasında gücünü artıracak adımlan da masaya yatırıldı. Toplantıda konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım şunları kaydetti:

"Bugün, ulaştırma alanında işbirliği yönünde. TRACECA Çok Taraflı Temel Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana ortaklaşa olarak çok önemli gelişmeler kaydetmiş olmamızı memnuniyetle karşılamaktayım. Yakın işbirliği içerisinde Avrupa Komisyonu'nun da desteğiyle, ülkelerimi/, arasında ulaştırma faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik teknik işbirliğinin oluşturulmasının yanı sıra önemli bir lakım düzenleyici belgeler elde etmiş, bulunmaklayız. Şu anda vardığımız nokta umul vaat
etmektedir. Bu işbirliğinin daha da gelişmesi ve çeşitlenmesi konusunda hiçbir tereddütlün olmadığına samimiyetle inanıyorum.
Şu açık bir gerçek ki, ulaştırmayı kıtasal düzeyde düşünecek olursak, sadece Avrupa içi ulaşım hatlarının geliştirilmesi küresel ticari hatların sorunsuz işleyişi için yeterli olmayacaktır. Avrupa-Asya arasında kesintisiz, ve verimli bir ulaştırma ağının oluşturulması gerekmekledir. Avrupa ulaştırma ağı, yeni oluşan Kafkas ve Orta Asya pazarlarına erişmesi halinde daha anlamlı ve işlevsel olacaktır. Bu noktada Türkiye, Ona Asya ve Kafkaslara ulaşım için Avrupa'ya olanaklar sunması bakımından merkezi bir rol oynamaktadır."

Karadeniz yatırımları öncelikli

Bakan Binali Yıldırım. Karadeniz sahil yolu, İstanbul Boğazı Tüp Geçiş Projesi'nin inşası ve Ankara-İstanbul demiryolu hatlının rehabilitasyonu gibi birçok büyük projenin başlatıldığını, TRACECA için önem ar/ eden bu projelerin süreceğini ifade etti.

(Kaynak: UTA)

Editör: TE Bilişim