TRABZON TEŞVİK YASASINI GERİ İSTİYOR

Dört sivil toplum örgütü yeni teşvik çalışmasında Trabzon ve bölgenin konumunun yeniden değerlendirilmesini talep etti.

 TRABZON-Trabzon’da ekonominin önde gelen dört sivil toplum örgütü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DOKİB) ve Trabzon Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (TSOB) 31.12.2012’de sona eren 5084 sayılı Kanun kapsamındaki istihdam teşviklerinden doğan boşluğu doldurmak üzere başlatılan yeni teşvik mevzuatı çalışmasında Trabzon’un ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin konumunun yeniden değerlendirilmesini hükümetten talep etti.

Teşvik için hazırlanan ortak yazıda, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve TSOB Başkanı Metin Kara’nın imzası yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra tüm bakanlara, Trabzon milletvekilleri ile TOBB’a gönderilen yazıda, 5084 sayılı yasanın 31.12.2012 tarihinde sona ermesinden sonra, ilde ve bölgede gerek yerel gerekse il dışından gelen yatırımların ciddi oranlarda etkilenmiş olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

EKONOMİ ETKİLENDİ

Yazının devamında; “Bu dönemde sadece Trabzon il bazında 2013’ün Ocak-Şubat dönemini kapsayan ilk iki ayda SGK verilerine göre 4 bin 500 istihdam kaybı yaşanmıştır. Aradan geçen süre zarfında da istihdam kaybı yeri doldurulamaz bir şekilde devam etmektedir.

Yine keza yatırımlarda da olumsuz etkilenme gözlemlenmiştir. 2012 Ocak-Şubat döneminde 6 adet olan yatırım teşvik belgesi sayısı, 2013 yılının aynı döneminde 4 adet belgeye düşmüştür.

Ayrıca, 2012’de Ocak- Nisan döneminde 371.814.419 dolar olan ihracatımız, 2013’ün aynı döneminde 351.158.426 dolara gerilemiştir. ”denildi.

ACİL TEDBİR

Doğu Karadeniz’in merkez ve lokomotif ili olan Trabzon’daki bu olumsuz gelişmeler bölge illerimizde de görülmekte olduğu dile getirilen yazıda, “ Gerek ilimizde gerekse bölgemizde ki bu olumsuzluğun alınacak acil tedbirler ile giderilmesi zaruridir.” sözlerine yer verildi

UMUT YENİ ÇALIŞMADA
     Yazıda şöyle denildi : “Edindiğimiz bilgilere göre Çalışma Bakanlığımız, prim işveren hisselerini kapsayan istihdam teşviklerini halen uygulanan bölge esaslı teşvik sistemi çerçevesinde 3.4.5 ve 6 ncı bölgelere yayarak uzatacak bir model üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

5084 sayılı yasanın 1 Ocak 2013’ün sonundan itibaren uzatılmaması ile finansman ve dönüşüm zorlukları yaşayan işletmeler, 2012’nın son çeyreğinde ekonominin yavaşlatılması ve orta vadeli programın uygulamaya konması ile istihdam daraltmasına gitmiştir.

Ekonomik ve mali sorunlarla karşılaşan 5084 sayılı yasadan yararlanan firmalarımız, yeni istihdam teşvikleri için beklentileri bulunmaktadır.

Kademeli sisteme dönüştürülmesi öngörülen istihdam teşviki, 5084 sayılı yasanın sağladığı katkıyı sağlamayacaktır. Dolayısıyla yeni öngörülen kademeli teşvik istihdamda beklenilen hareketi veremeyecektir.

 5084 VERGİ VE İHRACATI ARTIRMIŞTI VURGUSU

     Orta Vadeli Programın hedefleri arasında özellikle yeni istihdam hedeflenmiştir. Geçmiş 10 yıl içinde 5084 sayılı istihdamın teşviki yasasının uygulandığı 49 ilde vergilerde yüzde 61 ve ihracatta ise yüzde 62 artış sağlanmıştır. Tekrar bu verilerin yakalanabilmesi için 5084 sayılı yasanın etkisini verebilecek yeni bir istihdam teşviki uygulanmalıdır.”

 DOKA İÇERİSİNDE DENGESİZLİK OLUŞTU

     Kademeli teşvik sisteminin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı kapsayan iller arasında da dengesizlik yarattığı vurgulanan yazıda , “ Önemli bir konuda, ülkemizde Kalkınma Ajansları kurulurken sosyo-ekonomik verileri birbirine yakın olan iller bir arada tutularak ajanslar kurulmuştu. Bu açıdan son teşvik yasasından yararlandırılırken Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı içerisindeki illerimizden; Gümüşhane, Ordu, Giresun 5. Bölge, Artvin, Rize 4. Bölge, Trabzon 3. Bölgeye alınmıştır.

     Bu durum bölge içinde ciddi dengesizlik yaratmaktadır. Bölgenin merkezi ve lokomotifi olan Trabzon’un istihdam teşvikinin dışında tutulması DOKA bölgesi içerisindeki diğer illerin de gelişimini olumsuz olarak etkileyecektir ve bölge içi dengesizlikleri daha da artıracaktır.” görüşleri paylaşıldı.

 5. BÖLGE TEŞVİKLERİ TALEP EDİLDİ

     Trabzon’un da 5. Bölgedeki istihdamı teşvik sisteminden yararlandırılmasını Trabzonlular olarak talep edilen yazıda, Ayrıca istihdamın teşviki düzenlemesinde aynı kalkınma ajansı bölgesinde yer alan illerden Giresun, Ordu, Gümüşhane, Rize, Artvin ve Trabzon’un 5. Bölge istihdamı teşvik haklarından yararlandırılmasını en uygun çözüm olarak değerlendirildiği aktarıldı.

 BÖLGE İLLERİNE BİRLİKTE KALKINMA VURGUSU

     Ortak teşvik yazısı şu görüşlerle son buldu: “Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın içindeki illerin merkezi ve lokomotifi olan Trabzon’un istihdamı teşvik sisteminde 5. Bölgede değerlendirilmesinin, bölgenin diğer bütün illeriyle birlikte gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı, aksi takdirde, Trabzon ekonomisinin geriye gitmesinin diğer illeri de olumsuz etkileyeceği açıktır. Bu durum bölgenin bir bütün olarak gerilemesine neden olacak ve dolayısıyla Türkiye’nin 2023 vizyonu olan bütün bölgeleriyle birlikte kalkınma hedefine ters düşecektir. Buradan bir kez daha vurgulamak gerekirse, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Artvin’in 5. Bölge, Trabzon’un ise 5. Bölgede ki istihdamı teşvik düzenlemesinden yararlandırılmasını bütün bir bölge olarak talep etmekteyiz.”

AMATÖR KÜMEYE DÜŞEN SPOR KULÜPLERİNDE SSK PRİM BORÇLARINA DÜZENLEME TELEBİ

     Dört sivil toplum örgütünün imzasıyla hükümete gönderilen ortak teşvik beklentisi yazısının beraberinde;  ayrıca amatör kümeye düşen spor kulüplerinin SSK prim borçlarının tahsilâtı konusunda yaşanan sorunun aşılması için yasal düzenleme yapılması konusu da iletildi.

     Konu hakkında yapılan bilgilendirmede; Profesyonel ligden amatör lige düşen spor kulüplerinin SSK prim borçları çoğu işadamı olan yöneticilerine kalmakta ve onları maddi anlamda zor durumda bırakmakta olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu durumda olan iş adamlarının ticari faaliyetlerinde de sorun yaşandığı aktarılarak “ Bu durumun önlenebilmesi için söz konusu borçları affı konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılması yararlı olacaktır.” denildi.

Editör: TE Bilişim