Trabzon istediğini aldı’

29-30 Nisan tarihlerinde Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları Forumu’nda Trabzon isteğini kopardı. İran İslam Cumhuriyeti’nin Dış Ticareti’nde Trabzon hattını yeniden canlandıracak proje hayata geçiyor. İran İslam Cumhuriyeti’nin 2000’li yıllarda başlayan kapalı ekonomi modelinin yerine komşu ve bölgesel ekonomilerle bütünleşme hedefi Trabzon’u yeniden bu ülkenin dış ticaretinde önemli bir konuma taşıdı.

Son yıllarda iki ülke hükümetleri düzeyinde yürütülen çalışmalar yanında DEİK Türk – İran İş Konseyi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve özel sektörün girişimlerde en somut noktaya 2. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları Forumu’nda adım atıldı.

Trabzon Limanı İşletici Firma Alport, Tebriz’de 200 dönüm arazi üzerinde, 100 araç filosu bulunan, depo ve antrepolar içeren lojistik üs projesini hayata geçiriyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, projenin Trabzon-Tebriz hattının yeniden canlandırmayı hedefleyen önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Tebriz Ticaret ve Maden Odası ile varılan anlaşma gereği bu oda bünyesinde TTSO üyelerine danışmanlık hizmeti verecek olan bir birimin faaliyete geçirilme kararı alındığını da bildirdi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı Rahim J Sadeghıan ile varılan anlaşma doğrultusunda TTSO’ya tahsis edilen oda bünyesindeki birimin en kısa sürede açılacağını söyledi.

FORUMA 18 ÜLKEDEN 400 İŞ ADAMI KATILDI

2. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları Toplantısı’nın ikinci gününde ise iş adamları görüşmeleri yapıldı. Yapılan sunum ve görüşmelerde TTSO heyetinde yer alan işadamları İranlı işadamları ile sanayi ve madenler, ziraat ve turizm sanayi, hizmetler ve turizm sanayi, şehircilik ve inşaat, yol, ulaşım, enerji gibi altyapı işleri sektörlerinde işbirliği çalışmalarını görüşme imkanı yakaladı.

Foruma, 18 ülkeden 400 işadamı, İran genelinden de 600 iş adamı katıldı. Türkiye, yabancı katılımcı ülkeler arasında en yüksek katılımı gerçekleştirirken, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası da en kalabalık işadamı heyeti olarak forumda yer aldı. Foruma Erzurum, Van ve Ağrı valilik düzeyinde katıldı.

TEBRİZ’DE TRABZON DAMGASI: TTSO BAŞKANI M. SUAT HACISALİHOĞLU, TEBRİZ’DE 18 ÜLKEDEN 1000 İŞADAMINA SESLENDİ

18 ülke işadamlarının katılımda bulunduğu foruma Trabzon damgasını vurdu. Forumun açılış konuşmalarında, yabancı işadamlarına ayrılan bölümü Türkiye’nin doldurması dikkat çekti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İran’ın yabancı sermayeye açılışını değerlendirdiği konuşmasında Trabzon-Tebriz’in önemine dikkat çekti.

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye ve İran arasındaki köklü tarihi bağlara vurgu yaparak, bugünkü mevcut ticaret hacminin oldukça düşük olduğunu ve artırılması konusunda iki tarafa sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Trabzon’un Türkiye-İran arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik geçmişte attığı adımların bugün meyvesini alma noktasına gelmesinin memnunluk oluşturduğunu belirtti.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nın konuşması şöyle:

"Davetiniz ile 100 kişilik heyet ile Trabzon’dan toplantıya katıldık. 2’ncisi gerçekleştirilen Doğu Azerbaycan’da Yatırım Fırsatları Forumu, bölgenin siyasi, hukuki ve altyapısını anlamamıza katkı verdi. Bugüne kadar yapılmış hukuki ve fiziki çalışmalara teşekkür ediyorum.

Hepimiz biliyoruz ki bu bölgenin yatırım kazanması için hukuki ve fiziki altyapı hazırlığı önemli. Burada önemli bir yol kat edildiğini gördük. Çıkacak küçük eksiklikler ise yöneticilerde gördüğüm heyecan ile zamanla tamamlanacağına inanıyorum.

Bizler Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu foruma kalabalık gelmemizin önemli bir nedeni var. İran ve Türkiye arasında köklü tarihi bağlantı vardır. Geçmişte İran’ın Trabzon üzerinden olduğu gibi günümüzde de bu bağlantıyı yeniden oluşturmak istiyoruz. Bu kadar tarihi ve güçlü bağları olan ülkelerimiz arasında ticari faaliyetler bu kadar düşük olmamalıdır.

Burada hepimize düşen; iki ülke iş adamları bir araya gelerek geleceği hayata geçirmek olacaktır. Bunun için bizler burada hazırız.

Buna karşılık İranlı işadamlarımızda hem bölgemiz hem de ülkemiz iş adamları ile bir araya gelerek yatırımlara hazır olmalıdır. Bu konuda Trabzon olarak daha önce başlattığımız yatırımların sonucunu almak üzereyiz. Bu küçük bağlantılardan zamanla büyük bağlantılara geçeceğiz. Bugün burada iki ülke ve bölgemiz arasında ortak yatırımlara geçilmiş olmasından memnunluk duyduğumu ifade etmek istiyorum."

TRABZON LİMANI İŞLETİCİ FİRMA ALPORT, TEBRİZ’DE LOJİSTİK ÜS KURUYOR: TEBRİZ - TRABZON TRANSİTİNİN ÖNÜNÜ BU YATIRIMLA AÇIYOR

Trabzon – Tebriz transit hattının yeniden açılması yürütülen çalışmalarda nihai sona yaklaşıldı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, DEİK Türk –İran İş Konseyi ve Hükümetler düzeyinde yürütülen son 10 yıldaki çalışmalarda somut adım atıldı. Trabzon Limanı İşletici Firma Alport, Tebriz’e kurmaya başladığı lojistik üs transitin kilidini açıyor. Proje kapsamında Doğu Azerbaycan’da 100 milyon dolarlık yatırımda bulunacağını açıkladı.

2. Doğu Azerbaycan Yatırım Fırsatları Forumu’na Trabzon Limanı İşletici Firma Alport’un sahiplerinden Ahmet Albayrak, Genel Koordinatör Osman Aşkın, Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Serbest Bölge Müdürü Talat Şiviloğlu katıldı.

Trabzon Liman İşletmesi Alport AŞ. Koordinatörü ve DEİK Türk-İran İş Adamları Konsey Üyesi Osman Aşkın da forumda yaptığı konuşmada, Tebriz’e lojistik üs kurma kararı aldıklarını açıkladı.
Osman Aşkın da grup olarak Tebriz’de gerçekleştirmeye adım attıkları lojistik üs projesini tanıtımını yaptı.

Yapılan görüşmeler sonucunda 200 dönüm arazi üzerine kurulacak olan lojistik destek üssünün İran’ın ve ithalatında önemli bir fonksiyon taşıyacağını söyledi. 100 araçlık TIR filosunun da bu proje kapsamında kurulacağını belirterek,

" Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Trabzon üzerinden İran transit nakliyatının yeniden başlatılması konusunda ciddi bir noktaya geldik. Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Alireza Beighi ve Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı Rahim J Sadeghıan ile Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’a teşekkür ediyorum. Proje önerimizi sunduk ve bir günde izin belgemiz çıkarıldı. Doğu Azerbaycan’ın merkezi Tebriz’de kurmaya başladığımız lojistik üs aynı zamanda bir eksport merkezi olacak. Antrepo, depo ve soğuk hava depolarının yer alacağı proje Ortadoğu’nun en kapsamlı projelerinden biri olacak. İran ithalatında önemli bir nokta olacaktır. Trabzon Limanı ve Tebriz arasında çalışacak araç filomuz bölgenin kalkınması ve gelişmesinin hizmetinde olacaktır" dedi.

Trabzon Limanı İşletici Firma Alport Genel Müdürü Osman Aşkın, İran İslam Cumhuriyeti’nin gelecek 20 yıl için çok açık bir ekonomik strateji ortaya koyduğunu aktardı. Bu stratejinin ana ekseninin küresel ekonomide geri kalmamayı hedeflediğini belirterek, " İran İslam Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu ekonomik stratejinin temeli milli ekonomi modeli. Bugün bütün ülkelerin onaylamış olduğu milli modelin başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
  

Editör: TE Bilişim