Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon-Sochi tarifeli gemi seferlerinin yakın zaman içinde açılacağını söyledi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet, Rusya Federasyonu’nun Krasnodar Bölgesi’ne resmi inceleme gezisi düzenledi. Gezide, Krasnodar Bölge Valiliği, Krasnodar Belediyesi, Novorossisk Liman İdaresi, Novorossisk Gümrük Müdürlüğü ve Türkiye’nin Novorossisk Başkonsolosluğu’na ziyaretler gerçekleştirildi.

Krasnodar Bölge Valiliğinde yapılan toplantıya DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın yanı sıra, Krasnodar Bölge Vali Yardımcısı Sergey Altukhov başkanlığında Bölge Vali Yardımcısı Andrey Alexeyenko, Krasnodar Bölgesi Yatırımlardan Sorumlu Ekonomi Bakan Yardımcısı Ivan Kulıkov katıldı.

Heyetin bölgelerine yönelik yaptığı resmi ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Krasnodar Bölge Vali Yardımcısı ve Heyet Başkanı Sergey Altukhov, Türkiye ve özellikle bölgelerine coğrafi olarak nispeten yakın bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Türk yatırımcı ve iş adamlarına her türlü kolaylığı göstereceklerini ve bu konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

Altukhov, yeni göreve başlayan Krasnodar Bölge Valisi’nin, yatırım ikliminin hızlı bir şekilde gelişmesi konusunda çok kararlı olduğunu ve bu amaçla da bir dizi kararları hızlı bir şekilde uygulamaya koyarak yatırımların önünde engel teşkil eden sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik ilgili mercilere talimat verdiğini ifade etti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise, Rus heyet başkanı ve heyetine Türk ihracatçı ve yatırımcılarının özellikle Krasnodar Bölgesine ulaşımda ve ülkeye giriş aşamasında pasaport kontrollerinde dahi birçok sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. İş adamlarının bu doğrultuda güvenlik noktasında bir takım sıkıntılar yaşayan Türk yatırımcı ve iş adamlarının sözkonusu sorunlar nedeniyle Krasnodar Bölgesinde yatırım yapmaktan ve ticari faaliyette bulunmaktan çekindiklerini ifade eden Gürdoğan, güvenlik noktasında karşılaşılan ticareti zorlaştıran bu sorunların çözüme kavuşturulması ve iş adamlarının yatırım ortamına güven duymaya başlamaları akabinde Krasnodar Bölgesinde çok hızlı bir şekilde yatırıma yöneleceklerini vurguladı.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesinin Krasnodar Bölgesi ile ticari ilişkilerinin en üst noktalarda olduğu 1992-2008 yılları arasında, bu ilişkilerin gelişmesinde Trabzon-Sochi arasında tarifeli yolcu gemilerinin çalıştırılmasının çok büyük bir katkısının olduğunu hatırlattı.

Gürdoğan, “2008 yılından sonra getirilen kısıtlama ve 2010 yılından itibaren de Trabzon-Sochi hattının Sochi yerel idarelerinin tutumu ile tamamen kapatılması sonrası ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde düşüş göstererek durma noktasına geldi. Bu kapsamda ikili ticaretin arzu edilen seviyelere ulaştırılması ve potansiyeli ölçeğinde artış kaydetmesine imkan sağlaması amacıyla Rus heyetinden Türk ve Rus iş adamlarının Bölgelerarası ulaşımın kolay bir şekilde sağlanması mukabilinde ticari ilişkiler hızlı bir şekilde gelişecektir. Bundan dolayı da Trabzon-Sochi tarifeli gemi seferlerinin yeniden başlatılması konusunda gerekli izinlerin ivedilikle verilmesi faydalı olacaktır. Krasnodar Bölge Valiliği heyeti bu konuda heyetimize hak vermiştir. Bu konudaki çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülecek” dedi.

İş adamlarının yaşamış olduğu güvenlik noktasındaki sorunların da ivedilikle çözüme kavuşturulması konusunda oluşturmuş oldukları komisyonun yoğun bir çalışma içinde olduğunu ve kısa sürede de bu sorunun çözüme kavuşacağını ifade eden Gürdoğan, “Heyet başkanı Türk iş adamlarının yaşamış oldukları sorunların çözümü noktasında da, Tü

Editör: TE Bilişim