Trabzon Önemli Bir Zirveye Ev Sahipliği Yapacak

Trabzon’da düzenlenecek olan 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde, 40 ülkeden yaklaşık bin firma buluşacak. 

TRABZON-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın himayelerinde Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından 27 – 29 Kasım 2019 tarihleri arasında Trabzon’da düzenlenecek olan 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde, 40 ülkeden yaklaşık bin firma buluşacak. 

4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesiyle ilgili olarak Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. 

 “BAKAN ALBAYRAK’IN HİMAYESİNDE DÜZENLENİYOR” 

 TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “27 – 29 Kasım tarihleri arasında yapılacak 4. İpekyolu Uluslararası İşadamları Zirvesi’nin organizasyonunun başta Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ticaret Sanayi Odası ve İhracatçılar Birliği olarak yürütüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak da bu işi hamisi olarak yürütüyor” dedi. 

ZORLUOĞLU: “İPEKYOLU CAZİP FIRSATLAR SUNAN MUAZZAM BİR PAZARA DÖNÜŞTÜ” 

 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'ın himayelerinde gerçekleştirilecek zirvenin tüm paydaşlarla hayırlı olmasını temenni ettiğini vurgulayarak şunları söyledi: 

 “Yüzyıllar önce sadece ipek ve baharatın doğudan batıya nakledilmesiyle başlayan İpekyolu serüveni; bugün; bilim ve teknolojinin Orta Asya’yı, Kafkasları, Anadolu’yu ve Avrupa’yı mesafelerden bağımsız şekilde birbirine yaklaştırmasıyla, yüksek potansiyelli üretim ve ticaret yatırımlarına, yeni kaynaklara ve cazip fırsatlara zemin teşkil eden muazzam bir pazara dönüşmüştür. Bu serüvende önemli duraklardan biri olan Trabzon’umuzun, liman ticareti ile İpekyolu’nun tarihsel geçmişinde sahip olduğu önem, şimdilerde daha da artmış, kentimiz; limanı, havalimanı, kültürel zenginlikleri, doğa ve tarih turizminin yanında 3 ayrı üniversitesi ile artık ticaret ve üretim potansiyelini açığa çıkaracak daha çok girişim, daha çok fırsat aramaya başlamıştır. Tüm bu saydıklarımdan alacağı güç ile Trabzon, İpekyolu ticaretinin yeniden ayağa kalkmasında aktif rol alabileceğini, şehrimizin, bölgemizin hatta ülkemizin ticaret ve yatırım olanaklarını artırabileceğini uluslararası platformda anlatabilmelidir. Bu anlamda; yerli yabancı iş insanları ve devlet erkanının katılım sağlayacağı 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni büyük bir fırsat ve şans olarak görüyorum. İnşallah kadim şehrimiz, hem kendisi hem de ülkesi için ayağına kadar gelen bu imkânı kullanacak, diğer ülkelerle hem ikili ilişkilerini hem de ticaret hacmini daha da geliştirecektir.” 

 “TRABZON’UN YATIRIM VE TİCARET OLANAKLARI GELİŞİYOR” 

 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Trabzon’umuzun, bölgesinin çok önemli bir şehri bir merkezi olarak, önümüzdeki dönemde daha fazla yatırımın olduğu, ticaret olanaklarının daha da geliştiği bir şehir haline gelmesi için biz de sayın valimiz ve paydaşlarımızla yoğun bir çaba içerisindeyiz” dedi. Zorluoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “İnşallah önümüzdeki süreçte Trabzon Limanının olanakların daha da geliştirilmesi, güneyden gelecek olan demiryolu imkânıyla ulaşım olanaklarının çok artması, mevcut havalimanının yolcu ve yük taşıma kapasitesinin önümüzdeki dönemde mutlaka geliştirilmesi, bilhassa kararı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Arsin’deki endüstri bölgesinin hayata geçirilmesi ile Trabzon'un, bölgenin ve ülkenin ekonomisine çok daha fazla katkı yapacak bir şehir haline geleceğini şimdiden öngörüyorum. Bu hedefe ulaşma noktasında da bu tür organizasyonların çok önemli rol oynadığını düşünüyorum. Bu duygularla, şimdiden 27-29 Kasım 2019 tarihlerinde ilimizde gerçekleştirilecek 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesine Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bir kez daha katkı sunmaktan büyük memnuniyet duyacağımızı ifade ediyor, katkı sunacak diğer tüm paydaşlara da şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Tarihi zirvenin; ülkemize, Trabzon’umuza ve misafir ülkelerin temsilcilerine, gerek ekonomi ve ticaret, gerekse kültürel anlamda büyük katkı sağlamasını tüm kalbimle diliyorum.” 

 VALİ USTAOĞLU: 1 KUŞAK 1 YOL PROJESİ YENİ FIRSATLAR DOĞURUYOR 

 Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, toplantının Trabzon’un kadim geçmişinde önemli yere sahip olan ticaretin ve kültürün daha ileriye taşınması adına çok önemli bir zirve olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 

 “27 – 29 Kasım tarihleri arasında Hazine ve Maliye Bakanlığımızın koordinasyonunda, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımız ve İhracatçılar Birliği Başkanlığımızla ortaklaşa olarak çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapacağız. Trabzon’umuzun yüzyıllara dayanan çok önemli bir ticaret geçmişi var. İnşallah bugünkü ticaret ve turizm vizyonumuzu da ileriye taşıyacak bu zirveye elbirliği ile ev sahipliği yapacağız. İpek Yolu güzergâhı ile Karadeniz’i çevreleyen, Balkanları, Kafkasya’yı ve Orta Asya ülkelerini kapsayan ülkemizin de içinde yer aldığı bölge, hiç şüphesiz ki, değişen dünya dengeleri içinde yüksek büyüme potansiyeli, ulaşım, ticaret ve üretim alanlarında sunduğu yeni fırsatlar nedeniyle giderek önem kazanmaktadır. Aynı zamanda Çin’in tarihi İpekyol’unu canlandırmak ve Pasifik Okyanusu’ndan Atlantik Okyanusu’na ticaret köprüsü kurmak adına “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi bölge için yeni fırsatlar doğurmuştur. Söz konusu koşullar çerçevesinde, İpek Yolu güzergâhı, Karadeniz ve Hazar Havzası ülkeleri arasında ticaret ve yatırımların gelişmesi önündeki engellerin tanımlanıp ortadan kaldırılması üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için bölge ülkeleri arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi ve bölge işadamları arasında yeni işbirlikleri kurulmasına yönelik etkinlikler düzenlenmesi önemli bir misyon olarak ortaya çıkmaktadır. Etkinlik bakanlıklar düzeyinde; Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor. Çok önemli paydaşlarımızın başında TOBB ve TİM’in yanı sıra birçok kamu kurum ve kuruluşu da destek veriyor.” 

 “40 ÜLKE KATILIYOR” 

 Vali Ustaoğlu, 2008 yılında 250, 2011 yılında 113, 2014 yılında ise 260 yabancı firma ve üst düzey kurum/kuruluş temsilcisinin iştiraki ile gerçekleştirilen “Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi” 3 yılda bir geleneksel olarak düzenlendiğini de hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi organizasyonuna; Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Makedonya, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya,Sri-Lanka, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan ülkelerinden potansiyel ithalatçı firma ve yatırımcıların daveti yanında, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensubu ve ilgili devlet başkanı, bakan ve bakan yardımcılarının davet edilmiştir. Zirve kapsamında Ticaret, Finans, Yatırım, İşbirliği, Taşımacılık,  Lojistik ve Turizm sektörlerinde panellerin yanı sıra 40 ülkeden yoğunlukla gıda ürünleri ve teknolojileri, inşaat malzemeleri ile makine sektörlerinden firmaların ülkemizdeki firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirileceği zirvenin katkılarıyla Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve katılımcı ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret hacminin artırılması hedeflenmektedir. Özelde Trabzon’umuzun genelde de ülkemiz açısından çok önemli işbirliklerinin zirve nedeniyle kurulmasını bekliyoruz.” 

 Vali Ustaoğlu, sözlerinin sonunda, “Sayın Cumhurbaşkanımızın zaman zaman ülkemizin ihracatçılarına, yatırımcılarına sürekli çağrıları var, istihdam seferberliği ve başka konularda. Trabzon bu çağrılarda hep en önde olmuş ilklerde yer almış, ticaretiyle, girişimcisiyle, yatırımıyla, işadamıyla bu çağrıların yanında olmuş b.ir ildir. İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde de işadamlarımız yerlerini alacağına ve yabancı işadamlarıyla işbirlikleri kuracaklarına inanıyorum. İlimize yakışan güzel bir ev sahipliği ve misafirperverlikle misafirlerimizi ağırlamaktır. Bu vesile ile 27-29 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan bu zirveye ilgili tüm işadamlarımızın katılımını bekler, organizasyonun düzenlenmesinde büyük destekleri bulunan bütün kurumlara teşekkürlerimizi sunarız” dedi. 

Hayati Akbaş / Trabzon

Editör: TE Bilişim