'Trabzon Dubai'nin alternatifi'

TTSO'yu ziyaret eden İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Dubai üzerinden yaptıkları ticaretin Trabzon'a kaydırılmasında kararlı olduklarını söyledi. Rafi, Trabzon'un birçok açıdan Dubai'nin alternatifi olduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu makamında ziyaret etti. Muhammed Rafi, Dış Ticaretlerinde Dubai'nin rolünü Trabzon'un üstlenmesini istediklerini açıkladı. İran'ın yılda 23 Milyar dolar civarında Dubai üzerinden yaptığı ticaretin Trabzon'a kaydırılmasında kararlı olduklarını söyleyen Rafi, Trabzon'un Dubai'ye oranla İran İslam cumhuriyeti acısından birçok avantajı bulunduğunu ifade etti.

Rafi, " Dubai'de hava koşulları kötü. Yazın 50 derecenin üzerine sıcaklıklar çıkabiliyor. Trabzon'un iklim ş açısından ve mesafe açısından avantajlı durumu var. Dubai'ye Avrupa Birliği'nden 35 günde bir gemi geliyor. Trabzon'a ise 15 günde gelebiliyor. Bu nedenle Dubai üzerinden yaptığımız ticarete bir alternatif arıyoruz. Bize göre Dubai'nin alternatifi Trabzon'dur. Bu sizinde çıkarınızadır. 23 milyar doların yüzde 50'si Türkiye üzerinden geçirilirse bu ülke abat olur. 3 milyar dolar bile Trabzon'u değiştirir. Bu ticareti Türkiye ve Trabzon görmeli. Dubai'nin İran İslam Cumhuriyetine sağladığı avantajları sizde sağlamalısınız ki bu ticaret bu bölgeye kaysın."diye konuştu.

Ayrıca Muhammed Rafi, Tebriz'de ki "2. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları" toplantısına katılan Trabzon heyeti hakkında bilgi aldı.

TRABZON ALIM-SATIMA DA DAHİL OLMALI

Başkonsolos Muhammed Rafi, Trabzon'un İran'ın 32 şehrine hükmedecek şekilde bir hedefe sahip olarak sadece transit nakliyatta değil alım - satım ticaretine de katılması gerektiğini vurguladı.

Muhammet Rafi, " İran İslam Cumhuriyetinin ekonomisi devlete bağlı bir ekonomidir. Birkaç yıldan beri özelleştirmeye ağırlık verilmiştir. Ama henüz azınlıktadır. Dubai'de İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı'nın bir bürosu var. Alım- satım ihtiyaçlarını bu büro aracılığı ile tüccarlara duyuruyor. 23 milyar dolar Dubai üzerinden reeksport yapılıyor. Avrupa'dan alınan bu malların yüzde 70'ini devlet satın alıyor. İthal edilen mallar devlet kanalıyla ülkeye getiriliyor. 23 milyar doların 18 milyar doları tamamen devletin alımıdır."dedi.

TTSO'DAN TRABZON'A DAVET

Turizm hareketinin başlayabilmesi için İran İslam Cumhuriyeti'nde bulunan tur operatörlerinin Trabzon'a davet edilmesinin planladığını belirten TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, şöyle konuştu

" Demir tavında dövülür. İran'a yaptığımız ziyaretin ardından turizm, sanayi ve ticaret olmak üzere bütün çalışmaların üzerinde duruyoruz. Sizde bu işin üzerinde durun. Başkonsolosluğunuzun belirleyeceği ülkenizdeki tur operatörlerini Trabzon'da ağırlamak, bu bölgeyi tanıtmak istiyoruz. Operatörlerin masraflarını odamız karşılayacaktır. Bu firmaları yerel firmalarımız ile buluşturmak istiyoruz. Tur programları yapmak suretiyle İranlı turistleri Trabzon'a ve bölgeye getirmek istiyoruz. Bu tur bağlantıları ile karşılıklı seyahatler arttığında iş adamlarının ticari faaliyetleri başlatmaları kolaylaşacaktır."

Editör: TE Bilişim