Trabzon, Bursa ve İzmir’i kirletenlere ceza yağdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Trabzon, Bursa ve İzmir’de gerçekleştirilen denetimlerde çevre kirliliğine sebep olanlara ceza yağdırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü yapmış olduğu 563 denetimde kirliliğe sebebiyet veren işletmelere 1 milyon 645 Bin 860 TL idari para cezası uyguladı. Bursa Gemlik Roda Limanında yaptığı inceleme sonucunda atıkların denize karışmasına sebep olan işletmeye 507 bin 981 TL ceza kesti. İzmir’deki Bakırçay Nehri’ni kirletenlere de toplam 182 bin 867 TL İdari Para Cezası uygulandı.

Yönetmelikler kapsamında tesisler, işletmeler, OSB’ler, sanayi siteleri, kurum ve kuruluşlara yönelik yapılan 563 denetimde Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre kanununa uymayan işletmelere toplam da 1 milyon 645 Bin 860 TL idari para cezası uyguladı.

2013 yılı kasım ayına kadar yapılan denetimlerde en çok ceza su kirliliği ihlali yapan işletmelere yazıldı. Su kirliliğine sebebiyet veren işletmelere 1 milyon 220 Bin 378 TL ceza kesildi.

ÇED taahhütlerine aykırı davrananlara 99 bin 363 TL, Hava Kirliliği ihlali yapanlara 206 bin 975 TL, Atıkların usulsüz bertaraf edenlere 112 bin 375 TL ve Gürültü Kirliliği İhlali yapan işletmelere 6 bin 769 TL ceza kesildi.

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi yaptığı açıklamada, “İl Müdürlüğümüzce il genelinde yürütülen denetimler, ALO 181 Çağrı Merkezine yapılan şikayetler başta olmak üzere mesai saati gözetmeksizin 7 gün 24 saat devam etmektedir.” dedi.

BURSA’DA KİRLİLİĞE 507 BİN 981 TL CEZA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa Gemlik Roda Limanında yaptığı inceleme sonucunda atıkların denize karışmasına sebep olan işletmeye 507 bin 981 TL ceza kesti.

Bursa Gemlik Roda Limanında Atık Alım Tesisinde bulunan 2 numaralı Sintine tankının transfer valfinde arıza oluştu. Arıza nedeniyle sintine tankının içindeki mevcut yağ ve su karışımı denize sızdı. Denize sızan atıklar Gemlik İlçesi Narlı Köy Önü, Eski Narlı Koyu, Büyükkumla Mahallesine kadar ulaştı. Yaklaşık 10-11 ton sintine atığı denize döküldü. 8 adet gemi kirlilikten etkilendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla bölgeye giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar Gemlik Roda Limanında incelemelerde bulundu. 

Yapılan inceleme ve denetimler sonucunda, Atık Alım Tesisinde gerekli önlemleri almadan atığın denize karışmasına sebebiyet veren işletmeye 507 bin 981 TL idari yaptırım cezası uygulandı.

Kıyılarda teknelerde ve Roda Limanında temizleme çalışmaları tamamlandı.

BAKIRÇAY NEHRİ’Nİ KİRLETEN İŞLETMELERE CEZA 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 120 km uzunluğundaki İzmir Bakırçay Nehrinde yaşanan kirlilik üzerine harekete geçerek bölgede faaliyet gösteren salça, un ve zeytinyağı fabrikalarında denetim yaptı. 8 salça, konserve ve salamura fabrikasının denetimi neticesinde kirlilik kaynaklarının; evsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı olduğu görüldü. Su analizleri neticesinde raporlarda  “Amonyum”  ve  “Sülfit”  maddelerine rastlandı. 2 işletmenin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine aykırı faaliyette olduğu tespit edildi. Çevre Kanununun 20 maddesi uyarınca toplam 182 bin 867 TL İdari Para Cezası uygulandı. 

İlgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu, "Bakırçay, Gediz ve Küçük Menderes Havzalarında su kalitesinin arttırılmasına yönelik kirliliğe neden olan parametrelerin/ etkenlerin ortadan kaldırılması amacıyla etkin ve planlı denetim gerçekleştirmek amacıyla havza kontrol ekipleri oluşturuldu ve 'Havza Kontrol Ekipleri Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi' hazırlanarak çalışmalara başlandı. 3 ayda bir bölgeden su numuneleri alıyoruz ve laboratuvara analize gönderiyoruz. Bakırçay sıkı takibimizdedir." dedi.

Editör: TE Bilişim