TCSG Güven’in denize iniş töreni, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un katılımıyla gerçekleşti. Törene katılanlar arasında Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Grubu Başkanı Kudret Önen, çok sayıda komutan ve üst düzey bürokrat da yer aldı. Törende konuşan Rahmi M. Koç, milli savunma sanayinin geliştirilmesi için özel sektör ile yapılan işbirliğinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Önümüzdeki hafta 1. gemimiz “TCSG Dost’un” seyir denemelerine başlayacağız. 2011 yılında 3. gemiyi denize indireceğiz ve 2012’de de teslimatlar tamamlanmış olacak” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı çerçevesinde açtığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin inşa ihalesini kazanarak, özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlenen RMK Marine, proje kapsamında inşa ettiği ikinci gemi ‘TCSG Güven’i düzenlenen törenle denize indirdi. 16 Mart 2010’da kızağa konan ve bugün düzenlenen törenle denize indirilen ‘TCSG Güven’, 2012  yılının Mart ayında teslim edilecek. RMK Marine proje kapsamında daha önce 9 Haziran 2010’da TCSG Dost’u denize indirmişti. 2011 yılının Eylül ayında teslim edilecek ve açık deniz testleri önümüzdeki hafta başlayacak olan “TCSG Dost”un ardından bu kez de “TCSG Güven” denize indirildi. İhale kapsamındaki diğer iki gemi ‘TCSG Umut’ ve ‘TCSG Yaşam’ gemileri de 2012 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetine sunulacak.

Rahmi M. Koç: “Savunma Sanayimizin gelişmesi için özel sektör ile yapılan işbirliği ekonomiye büyük katkı sağlayacak”

TCSG Güven gemisinin denize iniş töreninde konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, projeye ilişkin sözleşmenin 2007 yılında RMK Marine ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalandığını ve TCSG Dost’un Haziran 2010’da denize indirildiğini hatırlatarak, RMK Marine’de  projenin ikinci  gemisi TCSG Güven’in denize iniş töreninde birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. İlk gemi “Dost’un seyir denemelerinin önümüzdeki hafta başlayacağını belirten Rahmi M. Koç, konuşmasında şunları söyledi: “Savunma Sanayimizin geliştirilmesi için özel sektör ile yapılan işbirliği ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır. Bunun neticesi olarak silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı yurtiçinden temin edilecek, eğitimli personel yetişecek ve önemli bir katma değer elde edilecek.”

Özel sektöre de önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü belirten Rahmi M. Koç,  2008 yılından beri gemi inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini hatırlatarak, “işte bu noktada askeri gemi inşa projeleri sektöre azımsanmayacak bir nefes aldıracaktır.” şeklinde konuştu. Rahmi M. Koç, sadece iç pazara değil, ihracata da dönük çalışma yapmak gerektiğinin altını çizdi.

Kudret Önen: “RMK Marine bugün kompleks askeri savaş gemi dizayn ve inşa kapasitesine kavuşmuştur”

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemi projesinin başlangıcı olan 2007 yılından bu yana en önemli hedeflerinin, RMK Marine Tersanesine askeri standartlar altında muharip gemi dizayn, inşa ve test edilebilecek teknolojiyi kazandırmak olduğunu belirten Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen ise şunları söyledi: “Bugün sizlere bu hedefi gerçekleştirdiğimize olan inancımı belirtmek istiyorum.  RMK Marine bugün kompleks askeri savaş gemi dizayn ve inşa kapasitesine kavuşmuştur.  Artık,  tüm detay dizaynları kendimiz yapıyoruz, Ayrıca çok güçlü elektrik sistemleri dizayn departmanımız var,  tam teşekküllü boru atölyesi kurduk, her şeyden önemlisi elektronik sistemler mühendisliği departmanı kurduk, hem Ankara’da hem de İstanbul’da çalışan ekiplerimiz var. Bugün RMK Marine’in artık ülkemiz ihtiyacı olan kompleks muharip gemi dizayn, inşa ve testleri kapsayan projelerde rahatlıkla çalışabileceğini söyleyebiliyorum.”

Ticari gemi işi ile askeri gemi işini detayda bir birinden ayıran önemli farklıklar olduğu belirten Kudret Önen,  örnek olarak bir askeri gemide 130 km ve 6.000 çeşit kablo döşeneceğini, bunların da 50.000 adet uç bağlantısı yapılacağını ayrıca,  20 km boru döşeneceğini ve  2.900 adet vana kullanılacağını ifade etti.
128 kişilik mühendis kadrosu

RMK Marine, inşa etmekte olduğu 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi projesi nedeniyle bünyesinde elektronik sistemler mühendisliği departmanı kuran ilk ve tek tersane. RMK Marine 128 mühendisi, 20 uzman, 49 tekniker, 28 teknisyen ile gemi inşasının yanı sıra proje kapsamında komuta kontrol sistemi yazılımı ve donanımı, elektro optik direktör, komünikasyon sistemleri, cayro sistemleri, konsollar gibi önemli askeri sistemlerin yurtiçinde tasarımı ve üretimini gerçekleştirerek silah ve elektronik sistemlerin platform entegrasyonlarını da yapıyor. Ayrıca, bu alanlarda gemi personeline eğitimler veriyor.

Gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek. Gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam olarak yerine getirebilecek donanıma sahip olacaklar.

Editör: TE Bilişim