"TOBB ortak olursa işimiz kolaylaşır"

Canlı yayında İlker Çoban'ın sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, "İzmir Limanı'nı kendi haline bırakacak durumumuz yok. Şu anda Odalar Birliği ortaklık teklifini değerlendiriyor. Gereken yapılacak" dedi

Dün sabah İzmir-Ankara duble yolu açılış töreni öncesinde Yeni Asır TV'nin konuğu olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, önemli açıklamalarda bulundu. Canlı yayında Yeni Asır Gazetesi muhabiri İlker Çoban'ın sorularını yanıtlayan Yıldırım, İzmir Limanı ihalesini kazanan Global-Hutchison Whampoa ve Ege İhracatçı Birlikleri Limaş Konsorsiyumu'nun getirdiği ortaklık teklifi konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile görüşeceğini söyledi.

TOBB'un ortaklık teklifini değerlendirdiğini belirten Yıldırım, 5-10 gün içinde kararını vereceğini ifade etti. Yıldırım ayrıca Çandarlı Limanı'nın 150-200 milyon TL'ye mal olacak mendirek ve dolgu inşaatının 2010 yılında başlayacağı müjdesini verdi. Yıldırım, daha önce başlangış ve bitiş noktasında eş zamanlı yürütüleceğini açıkladığı İzmir-İstanbul Otoyolu'nun inşaatını da önümüzdeki yılın ilk aylarında başlatacaklarını söyledi.

HESAPLAR ŞAŞTI

İzmir Limanı'nın sadece Ege değil, tüm Türkiye'ye hizmet vermesi nedeniyle ülke çapında öneme sahip olduğunu dile getiren Yıldırım, "İzmir Limanı bizim için çok önemli bir ihracat kapısı. İhaleyi kazanan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Limaş Konsorsiyumu, Danıştay sürecinin 27-29 ayı bulması nedeniyle önemli bir zaman kaybı yaşadı. Şimdi çözüldü ama hesaplar şaştı. Konsorsiyum 'biz kararlılığımızı sürdürüyoruz ama bu kez de Deutche Bank ortaklıktan ayrıldı, ortak bulursak alacağız' diyorlar. Bunun için bizden süre istediler. Özelleştime İdaresi de 45 günlük bir süre verdi" diye konuştu.

YAKIN TEMAS

İzmir Limanı ile ilgili gerekenin yapılacağını dile getiren Bakan Yıldırım, konuyla ilgili TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile görüşeceğini söyledi. "İzmir Limanı'nı kendi haline bırakacak durumumuz yok" diyen Bakan Yıldırım,

"Şu anda belirsizliğin netlik kazanmasını bekliyoruz. Konsorsiyum TOBB'la yakın temas halinde. Ayrıca TOBB bizden limanla ilgili bilgi istedi. Biz de bilgileri ilettik. Şu anda TOBB Yönetim Kurulu ortaklığın kendi açılarından uygun olup olmadığını inceliyorlar. 5-10 gün içinde TOBB ortaklık konusundaki kararını verecek. Ancak TOBB ortak olursa işimiz daha kolaylaşır. Yasal süre içinde ortaklık gerçekleşmezse ve konsorsiyum teslim almazsa en kısa zamanda limanı yeniden ihale edeceğiz" dedi.

Uzun süredir yapımı beklenen Çandarlı Limanı ile ilgili önemli bir müjde veren Bakan Yıldırım, artık bu projede harekete geçtiklerini vurguladı. Çandarlı'nın tüm bürokratik işlemlerinin tamamlandığını belirten Yıldırım, işletmeciler için yapımı verimli görülmeyen mendirek ve dolgu inşaatının Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılacağını ifade etti. 2010'da tali mendirek ve ana mendirek ile dolgu inşaatını başlatacaklarını belirten Yıldırım, ihaleyi kazanan işletmeci firmanın da rıhtım, iskele, arka saha ve antrepo yapımını üstleneceğini kaydetti.

Çandarlı'nın uzun vadede İzmir Limanı'nın kurtarıcısı olacağını belirten Yıldırım, "Alsancak Limanı uzun vadede yeterli olmayacağı için Çandarlı Limanı'nın mutlak surette yapılması gerekiyor. Bu nedenle Çandarlı'nın ilk aşaması olan mendirek inşaatını başlatacağız. 150-200 milyon TL'lik bu yatırımı en kısa zamanda tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

EŞ ZAMANLI

Yıldırım, iki uç noktasından eş zamanlı yürütülecek olan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun yapımına da 2010'da başlayacaklarını açıkladı. Projenin şu anda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını beklediğini belirten Yıldırım, sözleşme maddeleri ile ilgili Maliye Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu kurumlardan görüş alındığını kaydetti. Bu işlemin 1 ay süreceğini ifade eden Yıldırım,

"Görüşler alındıktan sonra Karayolları Genel Müdürlüğü, ihaleyi kazanan firmayı sözleşme görüşmelerine çağıracak. Burada önümüzdeki yıl fiilen işe başlarız. Bu işi yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Firma 6.5 milyar dolarlık finansmanını getirecek, 21-22 yıl yapım süresi de dahil işletme hakkına sahip olacak. Yolun inşaatı ise 6 yıl sürecek ama ben inşaatın 2016'dan önce biteceğini düşünüyorum" dedi.

"İzmir yat merkezi olacak"

Üst yapı inşaatları süren 400'er tekne kapasiteli Çeşme ve Sığacık yat limanlarının önümüzdeki yaz sezonunda faaliyete geçeceğini belirten Bakan Binali Yıldırım,

"İzmir artık yat limanları merkezi haline geliyor" dedi. Çeşme ve Sığacı yat limanların dışında Şifne, Eski Foça ve Kuşadası yat limanının önemli bir depolama alanı olduğunu belirten Yıldırım, "Yapımı süren ve başlayacak olan yat limanlarının hayata geçmesiyle birlikte İzmir yaklaşık bin 200 tekne kapasiteli limanlara sahip olacak. Bu da ülkemizin mevcut yat bağlama kapasitesinin yüzde 10'u yakın bir rakam anlamına geliyor" dedi.

Baz istasyonlarında mesafe çok önemli

Bakan Yıldırım, kendisine bağlı olan Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) sorumluluk alanında olan cep telefonu baz istasyonlarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım,

"Baz istasyonlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusu dünyada da tartışılıyor. Bu konuda net bir görüş ortaya çıkmadı" diye konuştu. Binalarda pencere kenarındaki baz istasyonlarının zararlı olacağını, çatılarda bulunanların ise yere paralel oldukları için zararlı olmadığını belirten Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baz istasyonunun yaşanan yere mesafesi çok önemlidir. 1.5 metre yakınınızdaki manyetik alan uzun vadede zarar verir. Baz istasyonuna da 1.5 metre yakında olmak ampülün bir süre sonra eli yakması gibi bir şeydir. Çatılarda bulunan baz istasyonları ile ilgili yere paralel olmaları nedeniyle sıkıntı yok. Ancak pencere kenarında varsa o doğru değil" diye konuştu.

İşletmeci kuruluşlara 3G lisansı verirken ortak tesis kullanım şartı getirdiklerini dile getiren Yıldırım, "İşletmeci firmalara 'her biriniz ayrı ayrı baz istasyonu dikmeyin, görüntü kirliliği yaratmayın, böylece vatandaşın tepkileri de azalacak' dedik. Ayrıca BTK, baz istasyonunun insan sağlığına zararlı olan sınır değerleri üzerinde sık sık testler yapıyor. Sınır değerler 10-40 hertz arasındaysa sorun yok" dedi.

Editör: TE Bilişim