YÖNETMELİK YARGIYA TAŞINDI.

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ  21 Ocak 2010 tarih 27469 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” İPTALİ ve “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesi ile değiştirilen 4817 sayılı Yasa’nın 12. maddesinin 3, 4 ve 5. fıkralarının Anayasa’ya aykırılık konusunda dava konusunda İPTALİNE, uygulamanın devam etmesi durumunda telafisi imkansız zararlar doğacağından öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, 5951 sayılı Yasa’nın 8. maddesi ile değiştirilen 4817 sayılı Yasa’nın 12. maddesinin 3,4 ve 5. fıkralarının somut norm denetimi yoluyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesi için  22.03.2010 tarihinde DANIŞTAYA başvurdu.


21.01.2010 tarih ve 27469 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ,kabotaj hattı dışında Türk bayraklı gemilerde kısıtlama olmaksızın yabancı gemi adamlarının çalışmasına , Söz konusu kanun ise yabancı mühendis, mimar ve şehir plancıların akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamasına gerek kalmadan Türkiye’de çalışmalarına imkan tanıyordu.


TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Yağız Konu İle İlgili olarak Denizhabere yaptığı açıklamada ; "Siyasal iktidarın son dönemlerde çıkardığı yönetmelik ve kanunlar ile yabancı gemiadamları,mühendis ve mimarların Türkiye'de çalışmalarının önünü açmaya çalıştığını;TMMOB'nin   350.000 kayıtlı üyesi olduğunu,Bugün ülkemizde eğitimli işsizlik oranı resmi rakamlara göre % 20‘ye yakın olup, Mühendislik eğitimi alanların neredeyse dörtte biri meslek dışı işlerde çalışıyor ya da işsiz olup  mesleğini  icra edemediğini; 2010-2011 yılları içinde Gemi İnşa sanayinde önemli bir hareketlenmenin söz konusu olmayacağını,Gemi inşa sanayindeki krizin giderek daha da derinleştiğini yüzlerce mühendisin binlerce çalışanın işsiz kaldığını,istihdam kaybının yan sanayi ile birlikte 50.000 leri bulduğunu,yeni tersane yatırımlarının durduğunu,tersanelerin kapanma ile yüz yüze kaldığını" söyledi.
 
YAĞIZ,Türkiyede işsizliğin %14'e vardığı,her 4 genç ten birinin işsiz olduğu ülkemizde, yabancıların yasal olarak Türkiyede çalışmaya başlamaları ile bu oranların daha da yükseleceğini belirtti.
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim